Jump to content

Κλιματιστικά / Κλιματισμός


CptBill
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Ισχύει γενικά αυτό. Βέβαια τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα τώρα αν σκεφτεί κανείς ότι τουλάχιστον στην ευρωπαική ένωση η τυποποίηση στις προδιαγραφές των κλιματιστικών έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Επίσης με τα price aggregators όπως το skroutz, το bestprice κα ο υποψήφιος αγοραστής έχει άμεση εικόνα τι επικρατεί στην αγορά.

Αν οι αντιπρόσωποι/εισαγωγείς αντιμετώπιζαν την Ελληνική αγορά με το ανάλογο ενδιαφέρον τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα.

http://imageshack.com/a/img854/9724/9yva.jpg

Link to comment
Share on other sites

Εγω δεν ειμαι τοσο αισιοδοξος γιατι οι οποιες προδιαγραφες από ΕΕ έχουν πολλες φορες καταστρατηγηθεί με συμφεροντα ,όπως και μπορει να αλλάζουν πάλι με βαση κάποια συμφερόντα πχ για να πουλάνε νέα προιόντα.Το ίδιο και οι όποιες τιμες κλπ περί προιόντων που αναφέρονται στο Ιντερνετ .Πολλά είναι πλασματικά ,αλλα δεν ισχύουν ή κρύβουν περιορισμένη διαθεσιμότητα.Οπότε το ψάξιμο απο κοντά και το ρίσκο δεν το γλυτωνει κανεις.Οσο αφορα τις αντιπροσωπείες την δουλεια τους κανουν με βαση το κέρδος.Αν δεν μας αρέσει κατι , δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε προιόντα τους όποια φίρμα και τεχνολογία να πουλάνε.Βεβαια η όποια διαφήμιση παντού έχει και το σκοπό της να μας πεισει για αυτό. Edited by Gary Kokkin
Link to comment
Share on other sites

Όλα είναι στα ψιλά γράμματα. Δεν υπάρχει εισαγωγέας που από 1/1/2013 να μπορεί να εισάγει με επίσημο τρόπο κλιματιστικά που δεν πληρούν την οδηγία Lot 10.

Όμως δεν αναφέρεται τίποτα για το ήδη υπάρχον stock, τις παραεισαγωγές και φαινόμενα εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού με την κατά το δοκούν ερμηνεία των οδηγιών.

Άρα, όπως λες και συ, πρέπει ο καταναλωτής να είναι σε εγρήγορση, να το ψάχνει από κοντά και να βγάζει στη φόρα τους όποιους κακούς επαγγελματίες λυμαίνονται τον κλάδο.

http://imageshack.com/a/img854/9724/9yva.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβες ότι αφορα και τις ίδιες τις πολυεθνικές τι δηλώνουν,ώσπου να τους πάρουν είδηση,οπότε θα βγεί νεα οδηγία για προδιαγραφές και θα φάνε προστιμο, αλλά τα κέρδη θα τα έχουν βγάλει.Χωρια ότι μπορεί να προοθούνται κάποιες εταιρίες εναντίων άλλων μεσα από τις διαδικασίες.Εμπορικά παιχνίδια με βαση marketing για θεωρητική βελτίωση των προιόντων και όταν πολλες φορές ακομα και μετα την εγγύηση ενα προιόν αχρηστεύεται ή αναγκάζεσαι να το αντικαταστήσεις, ψάξε να βρείς ποιος έχει δίκιο.
Link to comment
Share on other sites

Σαφώς και έχουν ευθύνη και ίδιες οι εταιρείες. Είναι γνωστό ότι παράγουν μια ευρεία γκάμα προϊόντων, τα οποία και προωθούν σε ευρείς γεωγραφικές αγορές (Β. Αμερική, Ευρώπη και υποσύνολα αυτής , Μέση Ανατολή κοκ) άλλες φορές με μεγαλύτερη και άλλες με μικρότερη επικάλυψη. Το ότι παίζονται παιχνίδια είναι δεδομένο ειδικά όταν μιλάμε για αγορές δις. ευρώ. Το γεγονός όμως ότι στην Ελληνική αγορά συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα όλα αυτά τα αρνητικά που περιγράψαμε πρέπει να προβληματίζει. Βρίσκουν και κάνουν, είτε είναι το εργοστάσιο είτε ο εισαγωγέας είτε ο έμπορος. Όταν μάλιστα η συμπεριφορά αυτή επιδοκιμάζεται στην πράξη από τους καταναλωτές με τα αντίστοιχα επίπεδα πωλήσεων είναι απολύτως λογικό να θεωρούμαστε σχεδόν τριτοκοσμική αγορά.
http://imageshack.com/a/img854/9724/9yva.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα παιδια . Θα ηθελα τη βοηθεια σας για να διαλεξω ενα 9αρι απο τα παρακατω :

LG Deluxe Inverter V D09AK ,

Toshiba RAS-B10N3KV2-E/RAS-10N3AV2-E Suzumi Plus,

Fujitsu ASYG09LUC

Panasonic Etherea CS/CU-E9PKEW

Εχω παρει ηδη για το παιδικο το panasonic και θελω να βαλω και στην κραβατοκαμαρα μου. Το εχω δουλεψει λιγο για να βγαλω συμπερασματα. Πιστευετε οτι ειναι καλυτερο απο τα παραπανω ή να επιλεξω καποιο απο αυτα ? Τωρα αν υπαρχει κατι καλυτερο σε αυτο το ευρος τιμων παρακαλω πειτε μου.

 

Και μηπως ξερει κανεις τη διαφορα του

Panasonic Etherea CS/CU-E9NKEW απο το

Panasonic Etherea CS/CU-E9PKEW

Edited by gnt
Link to comment
Share on other sites

@Billy_75 Καλησπέρα. Το Panasonic Etherea CS/CU-E9NKEW είναι παλαιότερο μοντέλο με λιγότερο ισχυρό και οικονομικό συμπιεστή, με απουσία αισθητήρα ηλιακού φωτός και με λιγότερες δυνατότητες στον καθαρισμό του αέρα. Τώρα όσον αφορά τα μοντέλα που αναφέρεις, ξεχωρίζουν τo Panasonic Etherea CS/CU-E9ΡKEW και το Toshiba RAS-B10N3KV2-E/RAS-10N3AV2-E Suzumi Plus.

Είναι εφάμιλλης ποιότητας και δυνατοτήτων. Το PANASONIC είναι λίγο πιο ισχυρό και οικονομικό στη θέρμανση, έχει καλύτερο σύστημα καθαρισμού αέρα, αισθητήρα ανθρώπινης δραστηριότητας και ηλιακού φωτός εκτός απο θερμοκρασίας. Το ΤΟSHIBA έχει καλύτερο σύστημα αυτοκαθαρισμού της μονάδος και είναι λίγο πιο αποδοτικό και οικονομικό στην ψύξη. Είναι κατα μέσο όρο Ε100 φθηνότερο. Άρα ανάλογα με τις ανάγκες και το budget σου σταθμίζεις τα παραπάνω και επιλέγεις.

http://imageshack.com/a/img854/9724/9yva.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ακριβως τα ίδια είναι τα Panasonιc σπλά με ρετουσαρισμα να τα πουλήσουν τα ΡKEW σαν νεα μοντέλα,και τώρα προστεθηκαν οι νέες τιμές μέτρισης κατανάλωσης παιζοντας με τις ρυθμίσεις του ίδιου συμπιεστή.Είναι το καλύτερο μηχανημα από όλα όσα αναφέρθηκαν. Edited by Gary Kokkin
Link to comment
Share on other sites

Από τα datasheets που διάβασα το PKEW και NKEW για τα ίδια kW έχουν διαφορετικό ΕΕR και COP. Είναι λοιπόν δύσκολο να είναι ακριβώς ο ίδιος συμπιεστής. Μεγαλύτερη πιθανότητα συγκεντρώνει η περίπτωση να είναι μια updated μορφή του βασικού συμπιεστή με επιμέρους βελτιώσεις και τροποποιημένες ρυθμίσεις λειτουργίας.

Επίσης δεν γίνεται στο NKEW αναφορά για τον εξωτερικό αισθητήρα ηλιακού φωτός.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι το ΡKEW είναι ρετουσαρισμένο μεν βελτιωμένο δε NKEW για τη τρέχουσα σαιζόν. Η εταιρεία έτσι χρεώνει περισσότερο για κάτι που της κοστίζει πολύ λίγο να υλοποιήσει. Πάγια τακτική όλων σχεδών των εταιρειών.

Edited by gnt
http://imageshack.com/a/img854/9724/9yva.jpg

Link to comment
Share on other sites

@ Gary Kokkin ευχαριστώ για την προηγούμενη απάντηση σου.

 

Πάντως με αυτά που διαβάζω εδώ θα πρέπει ο κλάδος κατασκευαστές/αντιπροσωπείες κλιματιστικών να είναι από τους πιο πολύπλοκους :lol: και όχι αδικαιολόγητα απ΄ότι καταλαβαίνω. :)

 

Επανέρχομαι στις απορίες μου :O υπάρχει κάποιο στατιστικό σχετικά με τις πωλήσεις ανά εταιρεία στη χώρα μας;

Link to comment
Share on other sites

Από ότι ξερω πρώτη σε πωλήσεις στα οικιακα κλιματιστικά στην Ελλαδα είναι η Fujitsu http://www.fgeurope.gr/ λόγω δικτύου ,και σαν εταιρία λόγω εξαγωγών του αντιπροσωπου σε άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης σαν μεσολαβητής .Aυτα βεβαια λόγω ενημερωσης γιατί είναι στο χρηματιστήριο.Δεν σημαινουν όμως τίποτε ο ογκος πωλήσεων για ποιότητα και τεχνολογία,παρα μόνο πιθανή υποστήριξη.

Η Fujitsu ως γνωστόν δεν είναι μεσα στις μεγάλες 5 εταιρίες του κλάδου διεθνώς που αναφερθηκαν ήδη παραπάνω.

 

Αναλογα ομως τι άλλο μαζί πουλανε σαν γκάμα προιόντων οι διαφοροι εισαγωγείς κλιματιστικών στην Ελλαδα ,από τους ισολογισμούς τους όπου μπορει να τους βρει κανεις και αν ξέρει να τους διαβασει, μπορεί να καταλάβει κάποιος και τι γίνεται.Βεβαια μεσα σε οικονομική κρίση και σε κορεσμενη αγορά καθώς όλοι έχουν τουλάχιστον ενα κλιματιστικό, μην περιμενει κανείς πολλα πραγματα,οπότε υπάρχει ρίσκο τι θα παρεις,τι θα βγεί και αν σε ξερουν μετά την πώληση.:O ακομα και απο εταιρίες με χρόνια παρουσια στην Ελλαδα.

Edited by Gary Kokkin
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα κι από μένα σε όλη την παρέα.

Μου είπαν ότι για το χώρο που θέλω να καλύψω χρειάζομαι κλιματιστικό γύρω στα 14000 BTU. Βρήκα κάποια, τα περισσότερα είναι 12000 ΒΤU. Θα με βοηθούσε πολύ είχα αν τη γνώμη και την εμπειρία σας για τα παρακάτω κλιματιστικά:

Daikin FTX35JV Προέλευση Τσεχία στα 750 Ε

Hitachi RASE14HAG Προέλευση Κίνα στα 670 Ε (με εγκατάσταση δώρο)

Hitachi RAK-35PPA/RAC-35WPA Summit 2013 Προέλευση Κίνα στα 700 Ε

Hitachi Ras/Rac-35FH Προέλευση Κίνα στα 700 Ε

Mitsubishi Electric MSZ-GE35VA Προέλευση Ταϊλάνδη στα 800 Ε

Mitsubishi Heavy SRK/SRC 35ZJP-S Προέλευση Ιαπωνία στα 730 Ε

Toshiba RAS 137 SKV-E3 Προέλευση Ταϊλάνδη στα 640 Ε

Toshiba-RAS-13SAV2 Προέλευση Ταϊλάνδη στα 740 Ε

βρήκα και ένα 16000 BTU:

TOSHIBA RAS-16SAV2-E Προέλευση Ταϊλάνδη στα 800 Ε

ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!! :D

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Το τελευταίο μήνα και ειδικά μετά την προσφορά του Κωτσόβολου έχω μπει στη διαδικασία αναζήτησης κλιματιστικού.

Αλλά με τέτοια υπερπληθώρα προϊόντων έχω πελαγώσει!!! Με βλέπω να παίρνω το πιο φτηνό και ότι γίνει έγινε.

Το μηχάνημα θα μπει στο σαλόνι ~20-25τ.μ., μόνωση τίποτα το ιδιαίτερο, πολυκατοικία του '80. Σκεφτόμουν ότι για το υπνοδωμάτιο θα βάλω τον ανεμιστήρα να "σπρώχνει" αέρα προς τα εκεί άλλα δεν είναι απαραίτητο.

Ξεκίνησα με ένα απλό air condition 12άρι στα ~300€. Μετά σκέφτηκα να πάω σε inverter και σιγά σιγά ανέβηκα στα 600€ τα οποία είναι αρκετά, αν και θα μπουν σε δόσεις.

Οι μάρκες είναι παααααααααααααάρα πολλές. Είχα ψιλό καταλήξει σε "Inventor" αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρος. Το Toyotomi Kuro A35DV μου αρέσει αλλά πολύ ακριβό.

Έχετε καμία πρόταση στα 400-500€ ή να πάω σε κάτι στα 600€;

Πρακτικά ότι μου προτείνετε θα πάω να το πάρω γιατί έχω ζαλιστεί με το θέμα και βαρέθηκα.

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα την συμβουλή σας. Σε χώρο περίπου 12 τμ έχω τοποθετήσει ένα toyotomi 9αρι made in Japan. Στον ίδιο χώρο υπάρχει μηχάνημα laser που κατα την λειτουργία του εκπέμπει θερμότητα με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του δωματίου το καλοκαίρι να φτάνει 40 με το aircondition στο μέγιστο ψύξης. Σκέφτομαι να τοποθέτηση ένα επιπλέον, έχω βρει lg 24 αρι με 1200 ευρώ. Μήπως ειναι υπερβολή? να βάλω 18 αρι?

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

@aposporis Καλησπέρα. Είναι αλήθεια ότι η επιλογή κλιματιστικού δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Για τον χώρο που διαθέτεις τα 12000 ΒΤU είναι οριακά.

Όπως έχει αναφερθεί παλεότερα, το κόστος χρήσης του κλιματιστικού είναι εξίσου σημαντική παράμετρος με το κόστος κτήσης.

Πρέπει να υπολογίσεις την χρήση που θα κάνεις στο κλιματιστικό, για παράδειγμα θα το δουλεύεις μόνο για ψύξη ή και για θέρμανση; Σε ενδιαφέρει ο θόρυβος που θα κάνει;

Στο budget που αναφέρεις (~Ε600) μπορείς να κοιτάξεις κάποιο από τα παρακάτω μηχανήματα:

-Sharp AY-XP12LSR http://www.skroutz.gr/s/269319/Sharp-AY-XP12LSR.html

-Toyotomi Kuro MTN/MTG-A435DV http://www.skroutz.gr/s/1655488/Toyotomi-Kuro-MTN-MTG-A435DV.html

-Toyotomi Akira Premium GAN/GAG-A35IVL http://www.skroutz.gr/s/3433604/Toyotomi-Akira-Premium-GAN-GAG-A35IVL.html

-Panasonic CS/CU-UE12PKE http://www.skroutz.gr/s/3344921/Panasonic-CS-CU-UE12PKE.html

-Toshiba Avant RAS-137SKV-E5/RAS-137SAV-E5 http://www.skroutz.gr/s/3452193/Toshiba-Avant-RAS-137SKV-E5-RAS-137SAV-E5.html

-Fujitsu ASYG35LLCP http://www.skroutz.gr/s/3433690/Fujitsu-ASYG35LLCP.html

-Hitachi RAC/RAS-S14HA http://www.skroutz.gr/s/2937899/Hitachi-RAC-RAS-S14HA.html

 

Προσωπική άποψη έχω μόνο για το ΗΙΤΑCHI. Μπορείς να διαβάσεις την εμπειρία χρήσης (για το 10αρι στην περίπτωση μου) αυτού http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?p=4740031#post4740031

 

Αν δεν μπορείς να ανέβεις στα ~Ε600, αξιοπρεπείς επιλογές είναι τα:

 

-Panasonic CS/CU-RE12NKX http://www.skroutz.gr/s/2630165/Panasonic-CS-CU-RE12NKX.html

-LG Libero E E12EK http://www.skroutz.gr/s/3069113/LG-Libero-E-E12EK.html

-Haier HSM-12HEK03/R2 (DB) http://www.skroutz.gr/s/268454/Haier-HSM-12HEK03-R2-DB.html

-Midea MSV1-12HRDN1 http://www.skroutz.gr/s/74891/Midea-MSV1-12HRDN1.html

 

 

@Vagolinos Αν πρόκειται για δερματολογικό και δη αερόψυκτο σύστημα laser τότε η εκπομπή θερμότητας είναι αρκετά μεγάλη.

Σε όλες τις επαγγελματικές συσκευές laser υπάρχουν από τον κατασκευαστή οι οδηγίες εγκατάστασης που μεταξύ άλλων αναφέρουν και τις ανάγκες ψύξης του συστήματος. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, σε εγκατάσταση αξονικού τομογράφου σε χώρο ~42m^2, η θερμοκρασία ελέγχεται με δύο split συστήματα των 18000 BTU.

Στην περίπτωσή σου ίσως τη λύση δώσει ένα σύστημα εξαερισμού σε συνδυασμό με ένα μεγαλύτερο κλιματιστικό, θεωρητικά το 18άρι θα σε υπερκαλύπτει.

Καλό είναι να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό λόγω των ειδικών συνθηκών της περίπτωσής σου.

Edited by gnt
http://imageshack.com/a/img854/9724/9yva.jpg

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα την συμβουλή σας. Σε χώρο περίπου 12 τμ έχω τοποθετήσει ένα toyotomi 9αρι made in Japan. Στον ίδιο χώρο υπάρχει μηχάνημα laser που κατα την λειτουργία του εκπέμπει θερμότητα με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του δωματίου το καλοκαίρι να φτάνει 40 με το aircondition στο μέγιστο ψύξης. Σκέφτομαι να τοποθέτηση ένα επιπλέον, έχω βρει lg 24 αρι με 1200 ευρώ. Μήπως ειναι υπερβολή? να βάλω 18 αρι?

Ευχαριστω

 

Συμβουλέψου μηχανολόγο μηχανικό που να ασχολείται με ψυξη-θερμανση-κλιματισμό για να έχεις τα ιδανικά αποτελέσματα για το χώρο σου.

Link to comment
Share on other sites

@gnt

 

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση! Διάβασα και το ποστ σου και βοήθησε.

Πάνω κάτω τα διαμέρισμά μου είναι σαν το δικό σου, 2ου ρετιρέ, κατσκευής ΄75-΄80, πλάκα πάνω χωρίς μόνωση, αλουμίνια παλιά κλασικά με μονό τζάμι, βλέπει ανατολικά - νότιο ανατολικά.

Το σαλόνι είναι 20 τ.μ., 2,6 ύψος aka 52 κ.μ..

Δυστυχώς δε ξέρω τη "θερμική του συμπεριφορά" μιας και μετακόμισα εδώ αρχές του μήνα.

Μέχρι στιγμής κρατάει ~27 βαθμούς το πολύ. Στα 40αρια δε ξέρω τι θα γίνει.

Το χειμώνα δε ξέρω πόσο θα ανοίξουν το πετρέλαιο (κεντρική θέρμανση) αλλά σίγουρα θα το χρησιμοποιήσω και για θέρμανση.

 

Είδα το Hitachi RAC/RAS-S14HA, φοβερά χαρακτηριστικά αλλά φεύγει η τιμή.

Θα συνεχίσω το ψάξιμο. Είχα ψιλό κολλήσει στα "inventor" λόγω τιμής, χαρακτηριστικών και εγγύησης.

Link to comment
Share on other sites

Δες και αυτό http://www.skroutz.gr/s/3026801/Panasonic-CS-CU-RE12PKE.html Κινέζικο μεν, αλλά παρόμοιο με προηγούμενα ίδιου σχεδιασμού σαν λίφτινκ ,και φαίνεται εξακολουθεί να έχει το 10 ετους διαρκειας πολύ καλο αντιαλλεργικό φίλτρο της εταιρίας, που έχει αναφερθεί σε προηγουμενα.
Link to comment
Share on other sites

Μια γρηγορη ερωτηση, για οποιον γνωριζει, ωστε να κανω παραγγελια...

 

Για τοποθετηση σε δωματιο, σχετικα μικρο, ποιο απο τα δυο παρακατω κλιματιστικα θα διαλεγατε ?

 

TOSHIBA RAS137SKV (€579)

 

HITACHI RAS-S10HA (€599)

 

Η αγορα θα γινει απο ΜΜ λογω της προσφορας για δωρεαν εγκατασταση!

Το Toshiba εχω επιβεβαιωσει οτι ειναι το RAS137SKV (σειρας 7SKV κι οχι σειρας SKV2).

 

Αξιζει να ανεβω ακομη λιγο και να παω σε Mitsubishi? Θα μου προσφερει κατι περισσοτερο απο τα δυο αλλα?

 

MITSUBISHI 12 SRK 35 ZJP (€649)

Edited by Mythos

Samsung Galaxy S23 Ultra (8/256) Black

Samsung Galaxy Watch4 Classic 46mm

Link to comment
Share on other sites

@Mythos Τα κλιματιστικά που αναφέρεις είναι διαφορετικής κατηγορίας. To HITACHI είναι 9αρι ενώ τα TOSHIBA και MITSUBISHI είναι 12αρια.

Τι διαστάσεις έχει το δωμάτιο που θέλεις να το τοποθετήσεις; Υπάρχει μόνωση; Θα το λειτουργήσεις μόνο για ψύξη ή και για θέρμανση;

Το HITACHI είναι φετινό μοντέλο, έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά απόδοσης και οικονομίας για την τιμή του. Το μεγάλο ατού του κατά την άποψή μου είναι το ανοξείδωτο εσωτερικό που διαθέτει.

Το TOSHIBA είναι παλαιότερο μοντέλο (5ετίας) αλλά με πολύ καλά χαρακτηριστικά και αυτοματισμούς. Εξακολουθεί να είναι ένα πολύ καλό κλιματιστικό.

Το συγκεκριμένο MITSUBISHI αν και καλό γενικά μοντέλο δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για να δικαιολογεί τα επιπλέον ~Ε150.

 

Προσωπική άποψη έχω μόνο για το ΗΙΤΑCHI. Μπορείς να διαβάσεις την εμπειρία χρήσης αυτού http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?p=4740031#post4740031

 

Τα κλιματιστικά αυτά που αναφέρεις καθώς και αντίστοιχα (και καλύτερα μοντέλα ανάλογα) μπορείς να τα βρεις αρκετά φθηνότερα και με τα χρήματα που θα εξοικονομήσεις να βρεις έναν σωστό επαγγελματία ψυκτικό ο οποίος θα κάνει και σωστή εγκατάσταση, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την απόδοση, την οικονομία και την μακροβιότητα του κλιματιστικού.

http://imageshack.com/a/img854/9724/9yva.jpg

Link to comment
Share on other sites

@Mythos Τα κλιματιστικά που αναφέρεις είναι διαφορετικής κατηγορίας. To HITACHI είναι 9αρι ενώ τα TOSHIBA και MITSUBISHI είναι 12αρια.

Τι διαστάσεις έχει το δωμάτιο που θέλεις να το τοποθετήσεις; Υπάρχει μόνωση; Θα το λειτουργήσεις μόνο για ψύξη ή και για θέρμανση;

Το HITACHI είναι φετινό μοντέλο, έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά απόδοσης και οικονομίας για την τιμή του. Το μεγάλο ατού του κατά την άποψή μου είναι το ανοξείδωτο εσωτερικό που διαθέτει.

Το TOSHIBA είναι παλαιότερο μοντέλο (5ετίας) αλλά με πολύ καλά χαρακτηριστικά και αυτοματισμούς. Εξακολουθεί να είναι ένα πολύ καλό κλιματιστικό.

Το συγκεκριμένο MITSUBISHI αν και καλό γενικά μοντέλο δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για να δικαιολογεί τα επιπλέον ~Ε150.

 

Προσωπική άποψη έχω μόνο για το ΗΙΤΑCHI. Μπορείς να διαβάσεις την εμπειρία χρήσης αυτού http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?p=4740031#post4740031

 

Τα κλιματιστικά αυτά που αναφέρεις καθώς και αντίστοιχα (και καλύτερα μοντέλα ανάλογα) μπορείς να τα βρεις αρκετά φθηνότερα και με τα χρήματα που θα εξοικονομήσεις να βρεις έναν σωστό επαγγελματία ψυκτικό ο οποίος θα κάνει και σωστή εγκατάσταση, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την απόδοση, την οικονομία και την μακροβιότητα του κλιματιστικού.

 

To Hitachi το ειχα παραγγειλει απο online καταστημα σε καλη τιμη, αλλα μου ζητησαν προκαταβολη για να προχωρησουν, και το ακυρωσα!!

Οποτε τωρα το μονο που συμφερει ειναι η δωρεαν εγκατασταση που δινουν τα μεγαλα καστηματα, μιας και χαμηλη τιμη λιγο δυσκολο να βρεις.

 

Το δωματιο ειναι σχετικα μικρο σε νεοδμητη πολυκατοικια, και το θελω κυριως για ψυξη ολο το βραδυ. Παρ'ολο που ειναι πιο παλιο, το Toshiba φαινεται καλο και ειναι και 12αρι!

Samsung Galaxy S23 Ultra (8/256) Black

Samsung Galaxy Watch4 Classic 46mm

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν ... το Hitachi RAS/RAC-S14HA φαίνεται πολύ καλό με πολύ καλή απόδοση στη θέρμανση.

 

Είναι όμως δυνατόν να έχει κατανάλωση 416 kWh/έτος με SCOP 5,2 όταν το Toyotomi KURO TKN/TKG-A35 DV με το ίδιο SCOP έχει κατανάλωση 951 kWh/έτος ????? Τόση διαφορά ????

Επειδή θα το έχω και για θέρμανση συμφέρει το Hitachi.

 

Για το Kuro τι λέτε????

Ψήνομαι για το Toyotomi μιας ο Κωτσόβολος το έχει στα 650 με δόσεις.

 

Και μια γνώμη σε σχέση με το Inventor Avra A2VI-12 / A2VO-12 ??? Μιας και είμαστε στη τελική ευθεία!!

 

ΥΓ Εγκατάσταση να πάρω από Κώτσο ή να κοιτάξω αλλού??

Link to comment
Share on other sites

@aposporis Ασφαλώς και ισχύει. Οι δείκτες SEER και SCOP είναι μέσες τιμές απόδοσης σε διαφορετικές θερμοκρασίες και φορτία.

Για παράδειγμα, στη θερμή ζώνη (αφορά μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας) ο δείκτης SCOP υπολογίζεται από τα επιμέρους COPd στις θερμοκρασίες Τ=12οC, 7oC, 2oC, -7oC και θερμοκρασία ορίου λειτουργίας (συνήθως T=-15οC).

Παραθέτω τα spec sheets για το Hitachi RAS/RAC-S14HA και το Toyotomi KURO TKN/TKG-A35 DV

 

Hitachi RAS/RAC-S14HA https://mega.co.nz/#!UcJDFY7D!L6TEa2dyCWai6yhEBhppIxTXMy4tTJd3vqOswHwqqLs

Toyotomi KURO TKN/TKG-A35 DV https://mega.co.nz/#!EYZ3VbKS!WoXx8jQF9fb1ruiSQl-3SQZgMh05igMznk2WdGIvp4I

 

Αμέσως παρατηρεί κανείς ότι:

COPd ||| HITACHI ||| TOYOTOMI

12oC ||| 6.7 ||| 6.2

7oC ||| 5.7 ||| 4.9

2oC ||| 4.3 ||| 2.8

-7oC ||| 2.9 ||| X.X

-15oC ||| 2.2 ||| 2.0

 

Αναλόγως αξιολογούμε το SCOP για την μέση και ψυχρότερη περιοχή όπως και το SEER για την ψύξη.

Διαπιστώνει κανείς ότι οι λεπτομέρειες βρίσκονται στα ψιλά γράμματα. Τα δύο μοντέλα έχουν το ίδιο SCOP (5.2) αλλά στην πράξη το HITACHI είναι πολύ πιο αποδοτικό διότι στις θερμοκρασίες που συναντώνται περισσότερο στον Ελλαδικό χώρο έχει καλύτερη σχετική απόδοση. Η διαφορά στην κατανάλωση προκύπτει από το design load του κλιματιστικού για τις επιμέρους θερμοκρασίες. Ο λόγος που προκύπτει υπερδιπλάσια κατανάλωση ενώ οι διαφορές απόδοσης δεν είναι δα και τόσο μεγάλες είναι ότι το ΤΟΥΟΤΟΜΙ λειτουργεί με μεγαλύτερο φορτίο σε kW σε σχέση με το ΗΙΤΑCHI για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα. Έτσι για εξωτερική θερμοκρασία 7οC (τυπική χειμωνιάτικη θερμοκρασία για μεγάλο μέρος της Ελλάδας), εσωτερική 20oC το ΗΙΤΑCHI θερμαίνει τον αέρα με 1.5 kW design load και COPd 5.7 ενώ το ΤΟΥΟΤΟΜΙ 2.3 kW design load και COPd 4.9

Αν προσέξει κανείς θα διαπιστώσει ότι στην ψύξη το ΤΟΥΟΤΟΜΙ έχει μεγαλύτερο SEER (6.2 vs 5.9) όμως για τις τυπικές θερμοκρασίες του ελληνικού καλοκαιριού (Τ > 28οC), το HITACHI έχει εφάμιλλη ή και καλύτερη απόδοση.

Όπως και να έχει το πρότυπο Lot10 έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και οι όποιες διαφορές προκύπτουν διότι οι εταιρείες σταθμίζουν διαφορετικά τα δεδομένα για λόγους marketing. Αρκεί λοιπόν ο υποψήφιος αγοραστής να ανατρέξει στα spec sheets που υποχρεωτικά συνοδεύουν το κάθε κλιματιστικό για να διαπιστώσει τι πραγματικά συμβαίνει.

Ο ενημερωμένος καταναλωτής βγαίνει πάντα κερδισμένος.

 

Το Inventor Avra A2VI-12 / A2VO-12 είναι ένα αξιοπρεπές κλιματιστικό με παρόμοια χαρακτηριστικά απόδοσης σε σχέση με τα άλλα δύο.

Δεν έχει όμως κάτι το ιδιαίτερο που να το ξεχωρίζει. Η 10ετής εγγύηση ισχύει όταν ο κάτοχος κάνει ετήσιο service από εξουσιοδοτημένο συνεργείο, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο και αφορά μόνο το συμπιεστή http://www.inventoraircondition.gr/wp-content/uploads/2012/10/%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%85%CE%B7%CF%83%CE%B7-inventor-%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-10-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1.pdf

Πρόκειται για ελληνική εταιρεία με κατασκευή Κίνας και συναρμολόγηση Κίνας ή Ρουμανίας. Στην τιμή που διατίθεται (~Ε625) δεν θεωρώ ότι πρόκειται για μεγάλη ευκαιρία.

Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να βρεις έναν σωστό επαγγελματία ψυκτικό ο οποίος θα κάνει και σωστή εγκατάσταση, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την απόδοση, την οικονομία και την μακροβιότητα του κλιματιστικού.

Edited by gnt
http://imageshack.com/a/img854/9724/9yva.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, χρειάζομαι ενα 9αρι "αθορυβο" για το υπνοδωμάτιο για ψυξη. Μπορει κάποιος να μου προτείνει 2-3 μοντέλα / εταιρεία;
http://www.danasoft.com/sig/grlansin.jpg
Link to comment
Share on other sites

@stixima Καλησπέρα. Πόση είναι η επιφάνεια του χώρου που θες να καλύψεις; Έχει μόνωση; Ποιο είναι το budget σου αν συνυπολογίσεις κατά μέσο όρο ~Ε70 για τοποθέτηση.
http://imageshack.com/a/img854/9724/9yva.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...