Jump to content

Μετράμε αντίστροφα - Η συρρίκνωση των bezels στη διάρκεια των χρόνων


DINFUN
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Όλοι οι χρήστες smartphone αγαπούν τις μεγάλες οθόνες. Αντιθέτως όμως δεν επιθυμούν μεγάλες σε μέγεθος συσκευές. Η διαφορά αυτή βρίσκεται στα πλαίσια περιμετρικά της οθόνης (bezels) που κάνουν τη διαφορά. Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που βλέπουμε τους κατασκευαστές να δημιουργούν προτάσεις με λεπτότερα bazels. Πρόκειται για μία νέα τάση η οποία καθίσταται δυνατή χάρη στην βελτιωμένη τεχνολογία οθονών αφής.

 

Αν ξεκινήσουμε από την πρώτη έλευση ενός σύγχρονου smartphone το 2007 - αναφερόμαστε στο iPhone - της Apple. Έως τότε ο μέσος όρος οθόνης vs σώματος ήταν στο 33%. Φυσικά εκείνη την εποχή υπήρχαν συσκευές με non-touch οθόνες με touchpads ή φυσικά πληκτρολόγια. Το iPhone εκείνη την εποχή ανέβασε τον πήχη με μία αναλογία οθόνης της τάξεως του 52%.

 

Η συσκευή iPhone γίνεται ηγέτης και παραμένει σε αυτές τις αναλογίες των 3,5” οθόνη έως το 2012 και το iPhone 5. Tον θρόνο διαδέχθηκε η HTC, ο κατασκευαστής από την Ταϊβάν, παραμένοντας εκεί επί τετραετίας. Η αρχή έγινε με μία οθόνη 4,3 ιντσών Touch και StB αναλογία 56,9%. O νέος διάδοχος HTC HD2 αύξησε την οθόνη στις 4,4 ίντσες, ενώ διατήρησε σχεδόν όμοιο το συνολικό μέγεθος της συσκευής. Οι δύο συσκευές με StB 52% και 63% είχαν το καλύτερο μέσο όρο από τα smartphone της εποχής.

 

http://content.myphone.gr/photo/full/64713/gsmarena-003.jpg

 

Το 2010 η αγορά των smartphones άρχισε να μετατοπίζεται προς τις μεγαλύτερες οθόνες, τουλάχιστον αυτό έδειχναν τα δεδομένα. Το καλύτερο smartphone εκείνης της χρονιάς το HTC Rezourd είχε λόγο StB 26% επιπλέον από τον μέσο όρο. Από τότε το καλύτερο smartphone είχε αναλογία οθόνης περίπου 25%, μεγαλύτερη του μέσου όρου. Δείτε τη λίστα:

 

http://content.myphone.gr/photo/full/64712/stigmio-typo-2017-06-18-5-51-19-mm.png

 

Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται ακόμη και το Xiaomi Mi Mix ήταν μόλις 23% καλύτερο από το μέσο όρος - ο εντυπωσιακός δείκτης 83,6% συγκρινόταν με τον μέσο όρο του 68%.

 

Η καλύτερη σχέση μεταξύ οθόνης και σώματος δεν είχε συνεχόμενη αύξηση στο χρόνο. Για παράδειγμα η συσκευή Rezourd (60,3%) είχε μεγαλύτερα bezels από την έκδοση HD 2 (65,2%). Παρόλα αυτά ο μέσος όρος μειωνόταν συνεχώς. Μερικές χρονιές λιγότερο άλλες περισσότερο.

 

Ο ανταγωνισμός είναι πιο σκληρός τώρα που πλησιάζουμε το 100% StB, καθώς ακόμη κι ένα μικρό πλαίσιο μπορεί να αλλοιώσει το σκορ. Κι εννοείται πως έστω κι ελάχιστο περιθώριο είναι απαραίτητο για σταθερότητα στο κράτημα της συσκευής. Το UI στο λειτουργικό Android δεν είναι ακόμη έτοιμο για την αποφυγή αγγίγματος pixels - αν και η συσκευή ZTE προσπάθησε να το επιτύχει με τη λειτουργία nubia line.

 

Η επόμενη καινοτομία στο χώρο των smartphones λοιπόν θα μπορούσε να προέλθει από αυτή την κατεύθυνση - squeeze gesture control - Πρόσφατα είδαμε μία τέτοιου είδους πρόταση από τη συσκευή U11 της HTC. Ο έλεγχος στην ανάπτυξη και στην παραγωγή από την Apple τόσο στο λειτουργικό όσο και στο hardware θα μπορούσε να κάνει άλματα έναντι του ανταγωνισμού, όμως φαίνεται πως η εταιρεία δεν είναι καλή στο να διατηρήσει πολύ λεπτά bezels, παρά την εκπληκτική υπερπαραγωγή που αναμένεται αυτό το φθινόπωρο.

 

Ποια είναι η δική σας άποψη;

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά βάζω θήκη και τζάμι πριν καν το ανοίξω για πρώτη φορά το κινητό.

Με ενδιαφερει η ασφάλεια περισσότερο του φαίνεσθαι. Στο V10 που έχω αυτή τη στιγμή μου φαίνεται ιδανικό όσον αφορά τα bezels. Το αισθάνομαι πιο στιβαρό έτσι χωρίς να είναι καθόλου ενοχλητικά. Αντε και βγαίνει ένα κινητό μόνο οθόνη. Αν δεν εξασφαλίσει την ακεραιότητά του έναντι ατυχημάτων και την πραγματικότητα στο "πιάσιμο" δεν θα με βάλει ποτέ σε δίλημμα...

"Ο θόρυβος δεν αποδεικνύει τίποτα. Συχνά, η κότα που έκανε απλά ένα αβγό κακαρίζει λες και έχει γεννήσει έναν αστεροειδή."
Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς αυτό ! Καλό και όμορφο το "φαίνεσθαι" αλλά όχι εις βάρος της πρακτικότητας και της ασφάλειας... Έχοντας στο χέρι μου το V10 ελάχιστα ως καθόλου με απασχολούν τα bezels του. Οκ, θα μπορούσε το κάτω bezel να ήταν λίγο μικρότερο... ε και ?!? :rolleyes:

Stay alive, keep riding

Nokia 7110 > Sony Er. Z1010 > Nokia N95 > Nokia 701 > iNew V3 > LG V10 > 1+ 8 pro

Χάρης

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς αυτό ! Καλό και όμορφο το "φαίνεσθαι" αλλά όχι εις βάρος της πρακτικότητας και της ασφάλειας... Έχοντας στο χέρι μου το V10 ελάχιστα ως καθόλου με απασχολούν τα bezels του. Οκ, θα μπορούσε το κάτω bezel να ήταν λίγο μικρότερο... ε και ?!? :rolleyes:

Ο υπόλοιπος πλανήτης γη δεν έχει χερια ΝΒΑ παίχτη οποτε τα μικρά bezels βοηθάνε απίστευτα. Κρατάω S7E με 5.5 οθόνη και είναι πολύ πιο μικρο από το iPhone 7 Plus με ίδιο μεγέθους οθόνη. Όταν ήμουν μεταξύ των δυο πείρα S7E κύριος γιατί έστω και με δυσκολία κατάφερνα να το δουλέψω. Το iPhone 7 Plus με καμια δύναμη δεν μπορώ να το δουλέψω έχοντας χερια ενός normal ανθρώπου. Δηλαδή όχι μεγάλα, όχι μικρά.

NOKIA 3310 - NOKIA 3330 - NOKIA 6600 - NOKIA 6630 - SE P990i - Imate jasjar - NOKIA N95 - Sony Ericsson W800 - HTC Touch Pro - LG Secret - NOKIA N70 - HTC HD2 - Samsung Galaxy ACE - HTC ONE X - iPhone 5 - LG G2 - NOKIA Lumia 1520 - Moto X - iPhone 6 - Note 5 - iPhone 6S - S7 Edge
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα των περιθωρίων, είναι σε άμεση συνάρτηση είτε με το συνολικό μέγεθος της συσκευής, είτε με την αναλογία της οθόνης.

Όταν ένα κινητό πρέπει να έχει συγκεκριμένο μέγεθος (γιατί σε μικρότερο δεν χωρούν τα εξαρτήματά του) και παράλληλα η οθόνη "πρέπει" να είναι 16:9 , τότε είναι αναμενόμενο να υπάρχουν περιθώρια πάνω και κάτω από την οθόνη. Αν τα περιθώρια αυτά "γέμιζαν" με οθόνη, η οθόνη αυτή υποχρεωτικά θα είχε άλλη αναλογία, όχι 16:9. Αυτό έκανε η σάμσουγκ και η lg. Αυτό σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους όχι.

Ο σκοπός βέβαια, δεν είναι κατά τη γνώμη μου να αλλάζει η αναλογία της οθόνης, αλλά να υπάρξει η δυνατότητα για μικρότερες συσκευές, ώστε το συνολικό αποτύπωμα να είναι μικρότερο και τα περιθώρια να μειωθούν για αυτό το λόγο και όχι λόγω αλλαγής αναλογίας της οθόνης.

MyName: Γιάννης.

Samsung s22 ultra ~ Samsung Tab S7 ~ Dell XPS 9350

Link to comment
Share on other sites

Εγω θεωρω πως η υλοποιηση της Xiaomi και πιο πριν της Sharp ηταν οι καλυτερες. Edited by baiosss

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη μοναξιά από εκείνη του Σαμουράι...εκτός, ίσως από την μοναξιά του τίγρη μέσα στη ζούγκλα.

Link to comment
Share on other sites

Ο σκοπός βέβαια, δεν είναι κατά τη γνώμη μου να αλλάζει η αναλογία της οθόνης, αλλά να υπάρξει η δυνατότητα για μικρότερες συσκευές, ώστε το συνολικό αποτύπωμα να είναι μικρότερο και τα περιθώρια να μειωθούν για αυτό το λόγο και όχι λόγω αλλαγής αναλογίας της οθόνης.

 

Συμφωνω απολυτα. Και προσωπικα προτιμω να μειωθει το μηκος της συσκευης και ας χρειαστει να το παχυνουν 1-2 χιλιοστα ωστε να μην χασουμε σε μπαταρια. Βλεπω πχ το πανεμορφο λεπτο moto z αλλα με την ανυπαρκτη μπαταρια του. Τι να το κανω;

 

Για μενα ιδανικη συσκευη θα ηταν ενα κινητο τυπου mi mix (ή εστω λιγο μπεζελ απο πανω για το ακουστικο) με αναλογια οθονης δηλαδη 16:9 και μεγεθος 5.5 ιντσες γιατι στη τελικη οσο και να μικρυνεις το μπεζελ, με ενα χερι δεν μπορεις να χειριστεις μεγαλυτερη οθονη. Το να πας απο τη μια γωνια στην αλλη της οθονης ειναι μεγαλη διαδρομη ;)

 

Ακομα βλεπω το lg g2 μου που ειναι 5.2 ιντσες και εχει μηκος μικροτερο απο 139 mm οταν τα περισσοτερα σημερινα 5.2 ειναι κοντα 146 mm. Δεν βλεπω λογο να αλλαξει η αναλογια οθονης. Για να συρω τη κουρτινα απο πανω σε 18.5:9 θελω extensions στα δαχτυλα

Edited by Antretng
Link to comment
Share on other sites

Καπου παυει να ειναι και χρηστικο το τηλεφωνο παντως.

 

Εχω 1+3 και Mi5s και ηδη πολλες φορες παταω ακυρα πραγματα στην οθονη με το εσωτερικο του χεριου μου στο πλάι..

 

Επισης, δυσκολευομαι να πληκτρολογησω με πολυ μικρα πλαινα bezel, και με πολυ μικρο κατω bezel.

Το ειχα αυτο το προβλημα και με το nexus 6 οταν εκρυβα τα software buttons και το πληκτρολογιο πηγαινε χαμηλα, τα δαχτυλα τεντωναν πιο πολυ και ηταν δυσαρεστη εμπειρια.

 

Προσωπικα πρoτιμω τα μεγαλα bezel και τον fingerprint reader μπροστα, παρα ανωμαλιες τυπου s8.

Για τα Bezel εβαλαν τον σενσορα στο αθλιο σημειο που ειναι.

Kαι το huawei p10 κανει ανωμαλια, οταν εχει μεγαλα bezel αλλα μονο τον σενσορα μπροστα και δεν τον συνοδευει με άλλα 2 capacitive κουμπια.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...