Jump to content

Windows 10 FAQ


ParafronGR
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Επειδή τα Windows 10 ήρθαν για να κάνουν τη ζωή μας χειρότερη ως προς τον τρόπο εγκατάστασης, έφτιαξα αυτό το FAQ ώστε να απαντηθούν όλες οι μεγάλες ερωτήσεις. :)

 

Q: Έχω γνήσια Windows 7/8.1 και δεν έχω λάβει ακόμα το Get Windows 10 app για να κάνω την κράτηση. Τι να κάνω?

A: Ελέγξτε ότι το Windows Update ελέγχει και εγκαθιστά ενημερώσεις και ότι έχετε κατεβάσει όλες τις ενημερώσεις.

 

Q: Έχω κάνει κράτηση από το GW10 app αλλά ακόμα τίποτα, τι να κάνω?

A: Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα της MSFT από εδώ και να προχωρήσετε σε άμεση αναβάθμιση του υπολογιστή σας.

 

Q: Πόσες ώρες διαρκεί η εγκατάσταση μέσω του προγράμματος?

A: Δεδομένου ότι το πρόγραμμα της MSFT δεν μπορεί να παύσει το download, θα πρέπει να είστε συνεχώς συνδεδεμένος στο ίντερνετ και να κρατάτε ανοικτό τον υπολογιστή μέχρι να ολοκληρωθεί η λήψη. Ο χρόνος αναμονής διαφέρει ανάλογα με τα Mbps της σύνδεσης ενώ το upgrade μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 ώρες.

 

Q: Πότε μπορώ να κάνω Clean Install (Καθαρή εγκατάσταση)?

A: Clean Install μπορείτε να κάνετε ΜΟΝΟ εφ'όσον έχει γίνει αναβάθμιση (upgrade) στα Windows 10 είτε μέσω του Windows Update, είτε μέσω της εφαρμογής της MSFT.

 

Q: Πέρασα τα Windows 10 μέσω ISO σε άλλο υπολογιστή και δεν γίνεται ενεργοποίηση. Τι να κάνω?

A: Για να ενεργοποιηθεί το νέο λειτουργικό θα πρέπει να γίνει Upgrade (αναβάθμιση) και μόνο είτε μέσω του WU, είτε μέσω του παραπάνω προγράμματος.

 

Q: Πως μπορώ να κάνω Clean Install?

A: Υπάρχουν δύο τρόποι: α) είτε κατεβάζετε το ISO της έκδοσής σας μέσω του προαναφερθέντος προγράμματος, είτε β) στις ρυθμίσεις του υπολογιστή (Ρυθμίσεις -> Ενημέρωση & Ασφάλεια -> Αποκατάσταση) μπορείτε να βρείτε το "Επαναφορά του υπολογιστή". Αυτή η επιλογή θα ξαναπεράσει τα Windows, κρατώντας τα προσωπικά σας αρχεία* διαγράφοντας όμως, όλα τα προγράμματα που είχατε στην προηγούμενη έκδοση των Windows.

 

Q: Που μπορώ να βρω το Product Key (Κλειδί προϊόντος) ώστε να κάνω Clean Install στα Windows 10?

Α: Δεν χρειάζεστε Product Key! Τα Windows, κατά την εγκατάστασή τους, έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό κλειδί το οποίο έχει "δέσει" με το σύστημα σας κι έτσι, από δω και πέρα, όσες φορές θέλετε να κάνετε να ξαναπεράσετε τα Windows, αυτά θα ενεργοποιούνται αυτόματα!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ενεργοποίηση των Windows 10 γίνεται μέσω Generic Key (Γενικό κλειδί που δίνεται σ'όλους) και δεν έχει καμία σχέση με το κλειδί που έχει "δέσει" το σύστημά σας! Αν κάψετε το ISO των Windows και κατά τη διάρκεια της επανεγκατάστασης σας ζητήσει κλειδί, θα αφήσετε το πεδίο κενό και θα προχωρήσετε! Μόλις εγκατασταθούν τα Windows και συνδεθείτε στο ίντερνετ, θα ενεργοποιηθούν αυτόματα. Η εισαγωγή του Generic Key στον Installer, μπορεί να προκαλέσει θέματα γι'αυτό και δεν συστήνεται η χρήση προγραμμάτων εύρεσης κλειδιών!

 

Q: Πως μπορώ να γυρίσω στην προηγούμενη έκδοση των Windows?

Α: Για ένα μήνα μετά την εγκατάσταση των 10, έχετε τη δυνατότητα μέσω των ρυθμίσεων (ακολουθήστε την διαδρομή που δίνετε στο ακριβώς παραπάνω) μπορείτε να γυρίσετε (roll back) στο προηγούμενο λειτουργικό. Η διαδικασία παίρνει περίπου 20-30 λεπτά και έχετε τον υπολογιστή σας ακριβώς όπως τον αφήσατε **

 

Q: Πέρασε ο ένας μήνας, πως θα γυρίσω πίσω?

Α: Θα πρέπει να βρείτε το ISO της έκδοσής των Windows που είχατε στο Google, να το κατεβάσετε και αφού το κάψετε σε DVD είτε το βάλετε σε κάποιο USB, να προχωρήσετε σε επανεγκατάσταση των Windows.

 

Q: Θέλω να αλλάξω σκληρό, θα χάσω την ενεργοποίηση των Windows 10 αν τα ξαναπεράσω από DVD/USB?

A: Όχι, μπορείτε να περάσετε άφοβα ξανά τα Windows 10 χωρίς πρόβλημα ενεργοποίησης.

 

Q: Μπορώ να περάσω τα 10 από μία γνήσια έκδοση των 7/8.1 και σε άλλον υπολογιστή να διατηρήσω τα 7/8.1 που είχα?

Α: Παραδόξως, ναι! Δοκίμασα προσωπικά να βάλω τα Windows 10 μέσω αναβάθμισης από Windows 7 Home και το κλειδί των 7 δεν απενεργοποιήθηκε, αντιθέτως, ενεργοποιήθηκε κανονικά σε άλλον υπολογιστή. Φυσικά, στον δεύτερο υπολογιστή είτε δεν θα γίνει διαθέσιμη η λήψη των 10 είτε δεν θα ενεργοποιηθούν.

 

Q: Έχω περιορισμένο ίντερνετ/mobile broadband με όγκο/μήνα και θέλω να περάσω τα Windows 10 Home που έχουν αυτόματες ενημερώσεις. Τι μπορώ να κάνω?

A: Αν έχετε στικάκι εταιρείας με data ή βάλετε την κάρτα SIM του κινητού σας σε USB Stick για να δώσετε ίντερνετ, τότε τα Windows αντιλαμβάνονται τη σύνδεση ως "metered connection" (σύνδεση ογκοχρέωσης) και δεν κατεβάζουν ενημερώσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ:Άν κάνετε tethering είτε μέσω USB, είτε μέσω WiFi/Bluetooth, τότε τη βλέπουν σαν A/VDSL, και κατεβάζουν αυτόματα ενημερώσεις από Update & Store.

 

Q: Λόγω της σύνδεσης στο ίντερνετ, δεν μπορώ να κατεβάσω ενημερώσεις. Μπορώ να τις κατεβάσω από άλλον υπολογιστή/μέσω κινητού?

A: Φυσικά! Ο τρόπος είναι απλός. Πηγαίνετε στο Windows Update και αφού κάνετε έλεγχο για ενημερώσεις, αντιγράψτε τα kb τους (πχ Windows 10 Update - KB 11111). Μετά πηγαίνετε στον Κατάλογο του Windows Update (ανοίγει ΜΟΝΟ με Internet Explorer 7+!!), αντιγράψτε το kb, βρείτε τη σωστή ενημέρωση (32/64bit) κατεβάστε και στη συνέχεια περάστε στον υπολογιστή με τα Win 10 το .exe αρχείο που κατεβάσατε και τρέξτε το σαν απλή εφαρμογή. Το Windows Update Standalone Installer θα αρχίσει να εγκαθιστά την ενημέρωση που μόλις κατεβάσατε!

 

Αυτές ήταν οι βασικές ερωτήσεις έως τώρα. :heat: :)

 

*Η διατήρηση των προσωπικών αρχείων είναι προαιρετική, μπορείτε να τα διαγράψετε και αυτά μέσω του προγράμματος.

**Ο χρόνος επαναφοράς διαφέρει από υπολογιστή σε υπολογιστή αναλόγως των όγκο των προγραμμάτων, την CPU, το σκληρό κτλ. Αν κάνετε roll back σε 7/8.1 από 10, θα διατηρηθούν τα προσωπικά αρχεία που δημιουργήσατε στα 10, αλλά θα χαθούν τα νέα προγράμματα που εγκαταστήσατε.

Edited by ParafronGR
Προσθήκη Q&A

 

myName: Γιαννης

Link to comment
Share on other sites

ParafronGR το post σου αντιγράφηκε στο πρώτο post του θέματος για τα Win 10.

 

To παρόν δεν θα το κλειδώσω υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσεις να το ενημερώνεις. (όσο αυτό είναι φυσικά εφικτό)

 

Μετά από κάθε ενημέρωση θα προσθέτω νέο υλικό στο θέμα των Win 10.

 

Εξυπακούεται ότι κι άλλα μέλη μπορούν να προσθέσουν τις δικές τους ερωταπαντήσεις. :)

http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

Κάτι που ξέχασα να αναφέρω στο προηγούμενο post μου. Δικό μου λάθος.

 

Σε μερικές μέρες η δυνατότητα της τροποποίησης του πρώτου σου post θα χαθεί. Οπότε για κάθε update απλά κάνε ένα καινούριο post στο παρόν θέμα. :)

http://www.myphone.gr/gallery/data/500/ZXRFlame.jpg
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Επειδή η MSFT δεν ενημερώνει τον Κατάλογο των ενημερώσεων (Windows Update Catalog), σ'αυτή τη σελίδα μπορείτε να βρείτε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις των Windows 10 κατηγοριοποιημένες ανά μήνα και με υποστήριξη από όλους τους φυλλομετρητές (εν αντιθέσει με το WU Catalog που είναι προσβάσιμο μόνο με Internet Explorer). :up:

 

myName: Γιαννης

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Η προηγούμενη σελίδα φαίνεται πως βγήκε εκτός και δεν λειτουργεί, ωστόσο στο site φαίνεται πως λειτουργεί. Δοκιμάστε ΕΔΩ για offline updates των Windows 10 ;)

 

myName: Γιαννης

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, πέρασα τα win10 Home. Είχα τα win7 τα γνήσια, αλλά δεν κράτησα το S/N. Είναι λάπτοπ δεν είχαν cd κατά την αγορά του αλλά έκανα αντίγραφα σε cd. Στον H/ Y το πινακακι έχει φθαρεί και δεν είναι ορατό. Επίσης το αρχείο του win7 το έχω διαγράψει.

Πως θα βρω τώρα το S/N των win7? Υπάρχει τρόπος?

Link to comment
Share on other sites

Στα laptop που δεν δίνεται recovery DVD, συνήθως υπάρχει recovery partition στο σκληρό που bootάρεις σε αυτό μέσω ενός πλήκτρου (πχ F8) και ξαναεγκαθιστάς τα Windows με αυτόματη ενεργοποίηση. Δες μήπως μπορείς να το κάνεις έτσι, αλλιώς κάλεσε τη MSFT μήπως μπορούν να σε βοηθήσουν.

 

myName: Γιαννης

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Νέο update, νέα Q&A ! :)

 

Q: Έχω ήδη εγκαταστήσει την RTM έκδοση των Windows 10, τί πρέπει να κάνω για να κατεβάσω το "fall update"?

A: Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δείτε το Windows Update για τυχόν αναβαθμίσεις. Στις Home εκδόσεις, θα κατέβει αυτόματα. Μην ξεχνάτε ότι είναι σημαντική αναβάθμιση και θα αργήσει να εμφανιστεί σε όλους ταυτόχρονα. Λίγη υπομονή. :)

 

Q: Έχω Windows 7/8.1 και θέλω να κάνω αναβάθμιση στα Windows 10 με το "fall update" ενσωματωμένο. Τι διαδικασία να ακολουθήσω?

A: Μέχρι στιγμής, το Windows Update και το εργαλείο της MSFT, δίνουν την αρχική, RTM έκδοση των Windows 10 (build 10240). Γι'αυτό το λόγο, έχει φτιαχτεί ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ από τη MSFT όπου μπορείτε να κατεβάσετε τα Windows 10 με την αναβάθμιση ενσωματωμένη! Προσέξτε να επιλέξετε τη σωστή γλώσσα συστήματος με βάση τη γλώσσα που έχει το υπάρχον σας λειτουργικό προκειμένου να γίνει σωστά το upgrade και να μην χρειαστεί να ξαναπεράσετε τα προγράμματα σας, τα αρχεία, όπως αναφέρεται και στα παραπάνω Q&A, δεν επηρεάζονται.

 

myName: Γιαννης

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Πως γίνεται οταν μπαίνω στην εξερεύνηση αρχεια να μην βλεπω τα προσφατα αρχεία. Δηλαδή το ιστορικό με τα αρχεία που ανοιξα στον υπολογιστή, ετσι ωστε ο επόμενος που θα χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή να μην ξέρει τι εκανα.

 

Sent from my C6903 using Tapatalk

My History:

Ericsson 337-Ericsson 768-Nokia 5110-Ericsson 788-Nokia 8210-Nokia 8510-Nokia 6510-Sharp Gx20-Sharp SH703-Nokia 6288-Samsung i560-HTC Diamond-Nokia E51-HTC Hero-HTC Legend-Sony Xperia S-Sony Xperia Z1-HTC 10-Samsung Note 9-Samsung Galaxy S23 UTRA

Link to comment
Share on other sites

Πως γίνεται οταν μπαίνω στην εξερεύνηση αρχεια να μην βλεπω τα προσφατα αρχεία. Δηλαδή το ιστορικό με τα αρχεία που ανοιξα στον υπολογιστή, ετσι ωστε ο επόμενος που θα χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή να μην ξέρει τι εκανα.

 

Sent from my C6903 using Tapatalk

File Explorer -> View -> Options -> General -> Privacy

Κάνεις Untick και καθαρίζεις με Clear τα παλιά. ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...