Jump to content

myphone #tbt: Ο Stephen Elop, η Nokia και η Microsoft


charlie_pace4
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Στον απόηχο της αποχώρησης του Stephen Elop από την Microsoft, θυμόμαστε μερικές από τις στιγμές που ο άλλοτε CEO της Nokia απασχόλησε ιδιαίτερα την τεχνολογική κοινότητα.

 

Όταν τον Σεπτέμβρη του 2010 αποφασίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Nokia η πρόσληψη του Stephen Elop στη θέση του νέου CEO της εταιρίας(σ.σ Μέχρι το 2010 ο Elop ήταν υπεύθυνος για τα προϊόντα Microsoft Office και Microsoft Dynamics στην Αμερικάνικη εταιρεία), πολλοί είδαν στο πρόσωπό του έναν σωτήρα, τον άνθρωπο που θα επαναφέρει σε ανοδική πορεία τα κέρδη της εταιρίας και φυσικά θα λύσει τα όσα εσωτερικά προβλήματα υπήρχαν.

 

[...]

 

Ανάμεσα στους 3 τελικούς υποψηφίους για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Nokia (ο τρίτος παραμένει άγνωστος) επιλέχτηκε το outsider και πρώην στέλεχος της Microsoft, ο Καναδός Stephen Elop. Ήταν η πρώτη φορά που γινόταν υψηλόβαθμο στέλεχος στην Nokia κάποιος μη Φιλανδός. Η μόνη λογική εξήγηση για την επιλογή του Stephen Elop αντί του Anssi Vanjoki, ήταν μάλλον η πρόταση ενός πιο επικερδούς σχεδίου από τον πρώτο.

 

[...]

 

Οι πρώτοι μήνες του Stephen Elop στην Nokia ήταν αρκετά θετικοί στα μάτια των επενδυτών μιας και έβλεπαν τα πρώτα στάδια του σχεδίου (κυρίως απολύσεις) να υλοποιούνται σιγά σιγά, ενώ ταυτόχρονα η κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ έβλεπαν στο πρόσωπο του νέου CEO ένα άτομο με εμπειρία στο software το οποίο θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα που είχε η Nokia. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η μετοχή της εταιρίας να αυξηθεί κατά 11% τους πρώτους 5 μήνες θητείας του νέου CEO. Η ανοδική τάση της μετοχής σταμάτησε ακριβώς την 11η Φεβρουαρίου του 2011, μια σημαδιακή μέρα για την Nokia όπως θα δούμε παρακάτω.

 

 

Μπορείτε να διαβάσετε μια ανάλυση της πορείας του Elop, έναν χρόνο μετά την ανάλυση των καθηκόντων του, σε αυτό το άρθρο.

 

Ο Elop συνέχισε την πορεία του στη Nokia μέχρι το 2013, όταν και ανακοινώθηκε η εξαγορά του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της από την Microsoft:

 

Σε μια είδηση που αλλάζει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά smartphones, η Microsoft θα προχωρήσει στην εξαγορά του τμήματος κινητών της Nokia μέσα στο 2014. Η εξαγορά θα γίνει μέχρι τις αρχές του 2014, ενώ θα περιλαμβάνει όλα τα τμήματα κινητών, smartphones, υπηρεσιών και πατεντών. Το κόστος της εξαγοράς; 3,79 δισεκατομμυρια ευρώ για την επιχείρηση και 1,65 δις. για τις πατέντες.

 

Η συμφωνία φαίνεται πως ήταν καιρό στα σκαριά, με την πρόσφατη αποχώρηση του CEO Ballmer να αποτελεί το εναρκτήριο έναυσμα για τις ραγδαίες εξελίξεις. Έτσι, η συμφωνία που ανακοινώθηκε πριν λίγα λεπτά, περιλαμβάνει και την επιστροφή του Elop, CEO της Nokia από το 2010, στην Microsoft, με πιο πιθανή θέση αυτή του αντικαταστάτη του Ballmer στα ηνία της εταιρείας.

 

[...]

 

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι Elop και Ballmer: «Η σημερινή συμφωνία θα επιταχύνει το momentum των συσκευών και υπηρεσιών της Nokia, φέρνοντας τα πιο εξελιγμένα smartphone σε περισσότερο κοινό, συνεχίζοντας την σύνδεση του επόμενου δις χρηστών με τον κόσμο της Nokia.»

 

Ο Elop έμεινε στην Microsoft, ως υπεύθυνος του mobile τμήματος της εταιρείας. Μάλιστα, όταν τον Αύγουστο του 2013 ο Balmer έκανε γνωστό ότι θα αποχωρήσει από την εταιρεία, το όνομα του Elop ήταν ένα από τα πρώτα που έπεσαν στο τραπέζι, όπως διαβάζουμε στο τότε άρθρο.

 

Τα ονόματα που έχουν πέσει στο «τραπέζι» από τη στιγμή που ο Ballmer έκανε γνωστή την απόφαση του, είναι αρκετά και προέρχονται από διάφορους τομείς, τόσο της ίδιας της εταιρείας όσο και έξω από αυτήν. Σύμφωνα με άρθρο όμως των Sunday Times του Λονδίνου, στη σχετική λίστα έχει μπει πλέον και το όνομα του Stephen Elop, ο οποίος είναι τα τελευταία χρόνια επικεφαλής της Nokia, μετά από μια πολυετή πορεία στην ίδια την Microsoft και σε υψηλόβαθμες θέσεις αυτής.

 

Τελικά δεν επιλέχθηκε αυτός ως CEO από το Διοικητικό Συμβούλιο της Microsoft, αλλά παρέμεινε στη θέση του, ως υπεύθυνος του τμήματος κινητής. Τον Μάιο του 2014 ο Elop έβαλε τέλος στο brand Nokia στην κατηγορία των smartphones, (άσχετα αν μάλλον οι Φινλανδοί έχουν άλλα σχέδια):

 

Ο Stephen Elop, πρώην CEO της Nokia και νυν υπεύθυνος στο κομμάτι των κινητών της Microsoft από τη προηγούμενη Δευτέρα, είναι ο άνθρωπος που από πολλούς κατηγορήθηκε ότι οδήγησε τη Φινλανδική εταιρεία στη πώληση στη Microsoft και στην οικονομική σμίκρυνσή της. Πριν λίγες μέρες, απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις στο blog συζητήσεων της Nokia για τη κατάσταση που θα επικρατήσει μετά την εξαγορά της από τη Microsoft.

 

«Το brand name της Nokia δε θα χρησιμοποιείται για αρκετό καιρό ακόμα στα smartphones. Γίνονται ήδη εργασίες για να επιλέξουμε το νέο brand name», απάντησε ο Elop σε μια απ' τις ερωτήσεις χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

 

Αυτή είναι μια (πολύ) σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας του Stephen Elop στην εμπλοκή του στην Nokia. Είναι ένα πρόσωπο που (σχεδόν) όλοι φίλοι της Nokia αντιπαθούν, καθώς θεωρείται ότι αυτός ευθύνεται για την εξαγορά της αγαπημένης τους εταιρείας. Υπάρχουν άραγε αντίθετες απόψεις; Θυμάστε άλλες χαρακτηριστικές στιγμές που ο Elop μας απασχόλησε, με τις πράξεις ή με τα λόγια του;

Link to comment
Share on other sites

φερνω ποπ κορν

https://twitter.com/ogiwrgos<>

Nokia 3330 , Nokia N73ME , NOKIA N8 , JOLLA PHONE, HTC 10, ONE PLUS 7 PRO NEBULA BLUE

The Microsoft & Nokia Motto: "We're the leaders, wait for us!"

Link to comment
Share on other sites

φερνω ποπ κορν

 

Έχουν ειπωθεί τόσες πολλές φορές για το ποιος ήταν ο σκοπός του συγκεκριμένου κυρίου.

Άλλωστε τα περισσότερα επαληθεύτηκαν.

Τι άλλο θα βγουν να πουν οι λίγοι fans που έχουν απομείνει;

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει μια αντίθεση μεταξύ ενός προκαθορισμένου σχεδίου και ενός μάνατζερ.

Ζητώ συγνώμη για τη λέξη μάνατζερ που του αποδίδω.

Edited by impreza_sti
Φιλικά Γιώργος
Link to comment
Share on other sites

Τι άλλο θα βγουν να πουν οι λίγοι fans που έχουν απομείνει;

 

Πραγματικά όμως...

plankton69 - Χρήστος 

iPhone XS 64GB / iPhone 4 8GB 

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει ακόμη κόσμος που πιστεύει στις συμπτώσεις κι ότι δεν ήταν εξαρχής ένα πολύ οργανωμένο σχέδιο-έγκλημα της M$???

 

Ποια εταιρεία έχει σειρά; Ή τσέπωσε το παραδάκι και πάει να τα φάει τώρα;

Ιστορικό κινητών: Nokia 3410, 7250i, N97, Lumia 520, Lumia 925, Lumia 1020 64GB, Nokia Lumia 830 - Limited Gold Edition, Lumia 950, N950 Developer kit, Nokia Dali with Simple Dali UI, Nokia Reader - "Pine", Jolla Phone - The First One, Jolla C Limited Edition

Στην άκρη: Nokia 6230i, 8210, N86 8MP, 808 PureView, Nokia "Goldfinger", Nokia "McLaren", Panasonic Lumix DMC-CM1

Σε χρήση: Nokia 9 Pureview, Nokia 808 Pureview

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...