Jump to content

blogging @ myPhone.gr: Καταναλώστε... «ελεύθερα»


liberostelios
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το «κλισέ» πως ζούμε την εποχή της πληροφορίας. Ταυτόχρονα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι ζούμε «βίαιες» αλλαγές στον ίδιο τον τρόπο που γνωρίζαμε την πληροφορική μέχρι σήμερα. Η έννοια του παραδοσιακού υπολογιστή με τα τοπικά δεδομένα έχει αρχίσει να απαξιώνεται, την ίδια στιγμή που η μοντέρνα αισθητική επιτάσσει φορητές συσκευές ως τερματικό μέσο και τα πραγματικά δεδομένα να βρίσκονται στο cloud και διάφορες άλλες εμπορικές υπηρεσίες. Όμως, σε ένα κόσμο που οι εταιρείες-κολοσσοί αρχίζουν να «οχυρώνονται» στα δικά τους οικοσυστήματα, μήπως πρέπει να αρχίσει να μπαίνει στην κουβέντα των καταναλωτών η έννοια της ελευθερίας επιλογής, χρησιμοποιώντας αυτά τα μέσα;

 

Σήμερα, μετά από χρόνια «ζυμώσεων», αγοραπωλησιών και δοκιμών, βλέπουμε Google, Microsoft και Apple να μάχονται να δημιουργήσουν ο καθένας ένα πλήρες οικοσύστημα, από το λειτουργικό μέχρι τις υπηρεσίες. Κάθε χρήστης, πλέον, καλείται να επιλέξει το λειτουργικό που θα αγοράσει (συχνά άρρητα συνδεδεμένο με το υλικό του) και, αναλόγως, θα αναγκαστεί να περιοριστεί σε ότι υποστηρίζει το δικό του σύστημα καλύτερα. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η διάθεση συνεργασίας μεταξύ εταιρειών μειώνεται δραστικά και, τελικά, όποιος εξαρτάται από το εκάστοτε λειτουργικό αναγκάζεται να ακολουθεί τα «καπρίτσια» του. Τα παραδείγματα δεν είναι λίγα... Από τον (σχεδόν) «αποκλεισμό» του Gmail στα Windows Phome, μέχρι τις κομμένες φωτογραφίες του Instagram στο Twitter, είναι σαφές το που βαδίζουμε. Δημιουργείται η αίσθηση ότι ο κόσμος θα επιλέξει αν θα επικροτήσει ή όχι αυτές τις τακτικές. Μήπως, όμως, ο κόσμος έχει διαλέξει ήδη;

 

Σύντομη ιστορική αναδρομή

Η ιστορία μερικές φορές κρύβει τις απαντήσεις για το αύριο. Πριν αρκετές δεκαετίες, όταν οι υπολογιστές ήταν ακόμα για τους λίγους, δεν υπήρχε η έννοια της συμβατότητας και της ελευθερίας της επιλογής. Μέχρι και τη δεκαετία του '70, η ιστορία ήταν περίπου όπως είναι τα σημερινά προϊόντα της Apple: Αγοράζεις το κουτί μας, το λογισμικό μας, σου δίνουμε τη γλώσσα προγραμματισμού μας (συνήθως στο extra πακέτο) και δουλεύεις μόνο στο δικό μας οικοσύστημα. Σας θυμίζει κάτι;

 

Η «χειραφέτηση» του λογισμικού από το υλικό προέκυψε με την ίδρυση της γλώσσας C και του Unix. Η ιδέα ήταν απλή: Γιατί να μη φτιάξουμε ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στη C (που είναι ανεξάρτητη υλικού), ώστε να μπορούμε με λίγο κόπο να το κάνουμε να τρέξει σε διαφορετικούς υπολογιστές... Και σιγά-σιγά, φτάσαμε στο σήμερα, να μπορεί δηλαδή ο καθένας να φτιάξει το σύστημα που θέλει και να τρέχει το λογισμικό της αρεσκείας του! Κατά ειρωνία, ένας εκ των κυριότερων «οραματιστών» αυτού του εγχειρήματος, ο Dennis Ritchie, απεβίωσε μόλις λίγες μέρες μετά από τον πρόσφατο «οραματιστή» του ακριβώς αντίθετου concept, το Steve Jobs, λαμβάνοντας σαφώς λιγότερη δημοσιότητα και αναγνωρισημότητα.

 

Ο κύβος ερρίφθη

Αυτό το «αναχρονιστικό» μοντέλο, έχει γίνει πλεόν η σύγχρονη πραγματικότητα. Σήμερα, όλοι γνωρίζουμε ότι η Apple κερδίζει περισσότερα από όσα όλοι οι άλλοι κύριοι ανταγωνιστές της μαζί. Και, όπως είναι προφανές, όποιος κερδίζει τα περισσότερα χαράσσει το δρόμο και στους υπόλοιπους για να ακολουθήσουν την τακτική του. Η στρατηγική της Apple με την τεράστια εμπορική της επιτυχία, είχε δύο βασικούς άξονες: Περισσότερες υπηρεσίες, λιγότερες επιλογές χρήστη. Η τακτική αυτή είναι ξεκάθαρη μέσα από τα προϊόντα της... Από την απλή απουσία επιλογών στις ρυθμίσεις της κάμερας, μέχρι το κλειδωμένο υλικό των Mac, η φιλοσοφία είναι "εμείς ξέρουμε καλύτερα τη δουλεύει για σένα, εσύ μας πληρώνεις για να στο παρέχουμε". Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι κάτι αντίστοιχο δήλωσε και η νέα υπεύθυνη για τα Windows, Julie Larson-Green, σχετικά με την επιλογή να «επιβληθεί» το Metro UI στα Windows 8: "Δεν θέλαμε να αναγκάζεσαι να κάνεις την επιλογή εσύ".

 

Ο καταναλωτής, λοιπόν, επέλεξε ήδη λιγότερο κόπο, λιγότερη ταλαιπωρία, λιγότερες επιλογές. Η σημερινή εξέλιξη των υπολογιστών δε βασίστηκε στη νοοτροπία ότι θα παιδευθούμε καλύτερα, ως χρήστες, θα μάθουμε τις τεχνολογίες και θα γίνουμε καλύτεροι κύριοι των συσκευών μας, αλλά στο ότι θα ψωνίζουμε ότι δουλεύει εύκολα και όμορφα με την πρώτη ματιά ακόμα κι αν κοστίζει περισσότερο. Τι καλύτερο, λοιπόν, για κάθε εταιρεία, να παραμερίσει κάθε έννοια διαλειτουργικότητα και συμβατότητας και να προωθήσει τα συμφέροντα της.

 

Ένας ανοικτός και ελεύθερος κόσμος

Είναι γεγονός ότι η επιλογή είναι στα χέρια μας. Τίποτα δεν είναι πραγματικά δωρεάν, αλλά το θέμα είναι πως επιλέγει κανείς να επενδύσει: Με χρήματα ή με γνώση. Συχνά το καλύτερο μοντέλο είναι ο συνδυασμός των δύο. Ουδείς μπορεί να απαιτήσει από τον κάθε χρήστη να αφιερώσει... όλη του τη ζωή στο να γίνει τεχνολογικός «παντογνώστης». Όμως οφείλουμε να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι και πιο προσεκτικοί στις επιλογές μας. Και μπορεί τα gadgets να θεωρούνται για κάποιους ένα απλό χόμπι ή διασκέδαση, όμως σήμερα η σημασία του τομέα της πληροφορικής είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι πεδίο ανταλλαγής και διαμόρφωσης απόψεων και κάτι που, πλέον, όχι απλά βοηθά αλλά και καθορίζει τη ζωή μας.

 

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να επενδύσουμε στα ανοικτά και ελεύθερα πρότυπα, επειδή μόνο ακολουθώντας τα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν περιοριζόμαστε στις επιταγές της εκάστοτε εταιρείας. Κάτι τέτοιο δεν είναι κάποιου είδους «ακτιβιστική» δράση, αλλά μία έκφραση ελευθερίας. Συχνά, μπορεί να πρέπει να... διαβάσουμε και κανένα manual για να καταλάβουμε τι κάνει κάτι. Η άποψή μου είναι «διαβάστε το». Μάθετε τι είναι αυτό που χρησιμοποιείτε, τι κάνει και γιατί αξίζει να το επιλέξετε. Όταν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάτι ελέυθερο και ανοικτό, προτιμήστε το από μία κλειστή και κλειδωμένη λύση. Μερικές φορές μπορεί να μην είναι τόσο όμορφο, εύχρηστο ή και πλήρες, αν όμως μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες έστω και με λίγη παραπάνω προσπάθεια, αξίζει τον κόπο να επενδύσετε σε αυτό. Κι όταν οι ανάγκες σας δεν ικανοποιούνται από ένα ελεύθερο λογισμικό, τότε αγοράστε (με την πραγματική έννοια) το λογισμικό που σέβεται καλύτερα τα πρότυπα και τα πρωτόκολλα, επιβραβεύοντας την εταιρεία που δείχνει σεβασμό προς εσάς.

 

Δεν έχω σκοπό να «ενοχοποιήσω» ούτε το εμπορικό λογισμικό, εν γένει, ούτε την έννοια του κέρδους. Ζούμε σε ένα κόσμο που κινείται με βάση το εταιρικό κέρδος και οφείλουμε να το αποδεχθούμε. Το ζήτημα είναι ότι αυτό το σύστημα δουλεύει σωστά όταν όλες οι πλευρές γνωρίζουν τις παραμέτρους που το διέπουν. Οφείλουμε με τις πράξεις μας να υποδεικνύουμε στις εταιρείες το δρόμο που συμφέρει όλους μας. Η επιτυχία έγκειται στο κατά πόσο μπορούμε να ταυτίσουμε το εταιρικό κέρδος, με το κοινωνικό όφελος. Και γι αυτό πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι χρήστες, πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, με περισσότερη ενημέρωση και καλύτερη τεχνολογική παιδεία...

 

Disclaimer: Το παρόν κείμενο αποτελεί υποκειμενική άποψη του συντάκτη, ο οποίος διατηρεί το δικαίωμα να κάνει λάθος. Σκοπός είναι η συζήτηση επί του θέματος και όχι η επιβολή της συγκεκριμένη γνώμης.

Edited by Mythozz
Link to comment
Share on other sites

Παρα πολυ ωραιο αρθρο! Μπραβο στο συντακτη

 

Ο κοσμος δεν εχει εχει επιλεξει πραγματικα,ακουσια ναι,συνειδητοποιημενα οχι (μιλαω για το μεγαλυτερο μερος του πληθυσμου)

δυστυχως δεν ασχολειται για το τι,πως,που, για ολες αυτες τις εταιριες (google,apple,microsoft,monsanto κοκ..)

 

τωρα θα πει κανεις πρεπει ολοι να μαθουν για ολα; ΝΑΙ! πρεπει να εχουμε μια εικονα/αποψη/γνωμη για ολα(οσο ειναι δυνατον και μας αφορα βεβαια). δεν χρειαζεται απλα να τα αποδεχομαστε/ενστερνιζομαστε και να πιθηκιζουμε καθε φορα..

 

Εγω προσωπικα αν και δεν χρησιμοποιω linux στο pc(ισως καποια στιγμη) πιστευω στην ιδεα/ιδεολογια του linux, οχι μονο ως λειτουργικου αλλα ως ελευθερου τροπου σκεψης..

 

και εκει πρεπει να εστιασουμε, στο τροπο σκεψης/δρασης και οχι απλα να μην στηριξουμε τα κλειστα προτυπα, αλλα συνηδειτοποιημενα να επιλεξουμε.

οχι επειδη οι μεν ειναι φραγκοφονιαδικες εταιριες και οι δε τσαμπατζηδες.. (καλα το πρωτο ισχυει :p)

Link to comment
Share on other sites

Ο κοσμος δεν εχει εχει επιλεξει πραγματικα,ακουσια ναι,συνειδητοποιημενα οχι (μιλαω για το μεγαλυτερο μερος του πληθυσμου)

δυστυχως δεν ασχολειται για το τι,πως,που, για ολες αυτες τις εταιριες (google,apple,microsoft,monsanto κοκ..)

 

 

δυστυχως........

 

ειλικρινα πολυ καλο αρθρο. με βρισκεις απολυτα συμφωνο.

το γέλιο είναι η τροφή της ψυχής!!!

 

Lumia 1020 : Rules!!!

Νokia N9: Have no rules!!!

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικα πολυ ωραιο το αρθρο φιλτατε liberostelios!! Με βρισκεις στα περισσοτερα συμφωνο, ομως σταθηκα εδω:

Και γι αυτό πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι χρήστες, πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, με περισσότερη ενημέρωση και καλύτερη τεχνολογική παιδεία...

μιας κ συμμεριζομαι ιδιαιτερα αυτην την αποψη.

 

Αυτο μας εχει "φαει" πιστευω. Δεν υπαρχει τεχνολογικη παιδεια στην Ελλαδα, δυστυχως :( Εδω δεν υπαρχει γενικη παιδεια, θα υπηρχε τεχνολογικη? Ειμαστε πολλα χρονια πισω στον τροπο σκεψης & συμπεριφορας οσον αφορα την τεχνολογια (και οχι μονο).

Παιρνω σαν παραδειγμα τον εαυτο μου, ενω μ'αρεσει κ ασχολουμαι με την τεχνολογια, δεν δινω σημασια σε ολους τους τομεις της, εκτος κ αν με ενδιαφερει αμεσα. Ακομη κ κει μπορει να μην εμβαθυνω το θεμα οσο θα πρεπε. "Γιατι να ψαξω οτιδηποτε απο τη στιγμη που δεν αποτελει μερος της καθημερινοτητας μου, των σπουδων μου ή της δουλειας μου?!" σκεφτομαι ορισμενες φορες. Ευτυχως ομως, δεν ειμαι απολυτος σ'αυτο. Υπαρχουν περιπτωσεις κ περιπτωσεις..

 

Καλο θα ηταν να ψαχνομαστε λιγακι παραπανω σε πολλες περιπτωσεις, για το δικο μας καλο ετσι ωστε να μην πεφτουμε θυματα της τεχνολογιας.

"Τεχνολογία ... Είναι ένα αλλόκοτο πράγμα. Θα σας φέρνει μεγάλα δώρα με το ένα χέρι, και θα σας καρφώνει πισώπλατα με το άλλο."

Τhe difference between genius & stupidity is that genius has limits...
Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετικά καλογραμμένο άρθρο, με το οποίο όμως διαφωνώ επί της ουσίας.

 

Το ανοικτό λογισμικό και η αντίστοιχη προσέγγιση έχουν, όπως υποδεικνύεται, αρκετά πλεονεκτήματα όπως τον αριθμό των επιλογών, την δυνατότητα επέμβασης στο σύστημα και άλλα.

 

Από την άλλη, τα "κλειστά" λειτουργικά, αν και υπολείπονται σε δυνατότητες, συνήθως, έχουν κι αυτά τα πλεονεκτήματά τους. Ως αποτέλεσμα της κλειστής αρχιτεκτονικής μπορούν να κρατήσουν, σε μεγαλύτερο βαθμό, το σύστημα ανθεκτικό σε παντός είδους επιθέσεις, από hacking μέχρι και κακόβουλο λογισμικό. Ένα παράδειγμα. Το app signing και το sandboxing της Apple, μπορεί να καθιστούν εφαρμογές όπως file managers αδύνατες, αλλά δίνουν πολλούς βαθμούς ασφάλειας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μπορεί να προτιμηθούν και από enterprise users.

 

Δεν θέλω, φυσικά, να υπονοήσω ότι (το αγαπημένο μου) iOS είναι το καλύτερο, και μετά από αυτό το χάος.

 

Θέλω να τονίσω, ότι κάθε λύση έχει τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά της. Ο καθένας βλέπει τις ανάγκες του (οικονομικές, αισθητικές, ασφάλειας, GUI, ιδεολογικές και πρακτικές), και αντίστοιχα επιλέγει πλατφόρμα.

 

 

Την προτροπή "μακρυά από την Apple" δεν την βρίσκω αρμόζουσα σε μία αντικειμενική προσέγγιση.

iPhone XS max 256GB

iPad Pro 10.5" WiFi 256GB

Link to comment
Share on other sites

Οι στόχοι της Apple δεν διαφέρουν απ αυτούς της Google.

Απλά το προϊόν του ενός βασίζεται στην πώληση συσκευών και υπηρεσιών ενω του αλλου στην πώληση διαφήμισης.

Στην apple χρειάζονται οι περιορισμοί το μαντρωμα για σταθερή πελατεία εγκλωβισμένη στις αγορές των προϊόντων και των υπηρεσιών της.

Την google την βολεύει η ελευθερία του android και γενικά το πως δουλεύει η ολη υποθεση, αφού έτσι φθάνει πιο ευκολα η διαφήμιση στον χρήστη.

Σημασία εχει τι βολεύει εμάς και μέχρι ποιο σημείο είμαστε διατεθειμενοι να ανεχτούμε την χειραγώγηση.

Για μενα μοναδικό κριτήριο στην προτίμηση μου είναι το πόσο ικανοποιημένος είμαι από την συσκευή μου και πόσο κοντά φθάνει στις δικές μου ανάγκες, οχι της εταιρείας που το κατασκευάζει.

Edited by Te_salat
Φιλικά, Κώστας [/b] [ HTC U11, iPad mini 4, iPhone 6, Galaxy S7 Edge, Xiaomi A1, Nexus 5X ,
Link to comment
Share on other sites

Σημασία εχει τι βολεύει εμάς και μέχρι ποιο σημείο είμαστε διατεθειμενοι να ανεχτούμε την χειραγώγηση.

 

Σημασία έχει να είμαστε και να δρουμε συνειδητοποιημένα έχοντας ως μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες, τα γούστα μας αλλά και τις δυνατότητές μας και σε πνευματική ενασχόληση αλλά και σε χρόνο και χρήμα.

 

Ο καθένας οφείλει να πράττει με αυτόν τον τρόπο.

iPhone XS max 256GB

iPad Pro 10.5" WiFi 256GB

Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετικά καλογραμμένο άρθρο, με το οποίο όμως διαφωνώ επί της ουσίας.

 

Το ανοικτό λογισμικό και η αντίστοιχη προσέγγιση έχουν, όπως υποδεικνύεται, αρκετά πλεονεκτήματα όπως τον αριθμό των επιλογών, την δυνατότητα επέμβασης στο σύστημα και άλλα.

 

Από την άλλη, τα "κλειστά" λειτουργικά, αν και υπολείπονται σε δυνατότητες, συνήθως, έχουν κι αυτά τα πλεονεκτήματά τους. Ως αποτέλεσμα της κλειστής αρχιτεκτονικής μπορούν να κρατήσουν, σε μεγαλύτερο βαθμό, το σύστημα ανθεκτικό σε παντός είδους επιθέσεις, από hacking μέχρι και κακόβουλο λογισμικό. Ένα παράδειγμα. Το app signing και το sandboxing της Apple, μπορεί να καθιστούν εφαρμογές όπως file managers αδύνατες, αλλά δίνουν πολλούς βαθμούς ασφάλειας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μπορεί να προτιμηθούν και από enterprise users.

 

 

Αντίθετα με αυτό που υποστηρίζεις το ελεύθερο λογισμικό είναι πιο ασφαλές απέναντι στις κακόβουλες επιθέσεις. Λόγω της ανοιχτής φύσης του είναι πιο εύκολο να βρεθούν κενά ασφαλείας και να εντοπιστούν κακόβουλες επιθέσεις, όχι μόνο από την εταιρεία που το πρόοθεί αλλά και από τις κοινότητες των χρηστών του.

 

Γενικά συμφωνώ με το άρθρο. Θα πρέπει να προτιμούμε το ελεύθερο λογισμικό.

Η τακτική των εταιριών να μας αντιμετοπίζουν ως άσχετους και ανίκανους να κατανοήσουμε την λειτουργία των προϊόντων τους είναι υποτιμητική και προσβλητική.

Όταν σε αντιμετωπίζουν σαν ηλίθιο υπάρχει κίνδυνος να αρχίσεις να συμπεριφέρεσαι ως τέτοιος.

Edited by syd77
Link to comment
Share on other sites

Αντίθετα με αυτό που υποστηρίζεις το ελεύθερο λογισμικό είναι πιο ασφαλές απέναντι στις κακόβουλες επιθέσεις. Λόγω της ανοιχτής φύσης του είναι πιο εύκολο να βρεθούν κενά ασφαλείας και να εντοπιστούν κακόβουλες επιθέσεις, όχι μόνο από την εταιρεία που το πρόοθεί αλλά και από τις κοινότητες των χρηστών του. .

 

Αυτό ισχύει μονο στη θεωρία, η πράξη απέχει έτη φωτός. Μονο ένα κλειστό λογισμικό υπό τον απόλυτο έλεγχο του κατασκευαστή του μπορεί και προσφέρει επίπεδα ασφαλείας enterprise. Γι αυτο και εταιρείες συνήθως προτιμούν τις κλειστές λύσεις.

 

Η τακτική των εταιριών να μας αντιμετοπίζουν ως άσχετους και ανίκανους να κατανοήσουμε την λειτουργία των προϊόντων τους είναι υποτιμητική και προσβλητική.

Όταν σε αντιμετωπίζουν σαν ηλίθιο υπάρχει κίνδυνος να αρχίσεις να συμπεριφέρεσαι ως τέτοιος.

 

Χωρίς να γνωριζόμαστε υποθέτω οι ασχολείσαι με την κινητή τηλεφωνία, το ψάχνεις και απο την ενασχόλησή σου έχεις αποκομίσει μια δεδομένη εμπειρία που σου επιτρέπει να κινείται με ελευθερία ανάμεσα στις τεχνολογικές σου επιλογές.

 

Υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι, και δεν πιστεύω οτι μπορούν όλοι αυτοί να χαρακτηριστούν ως ηλίθιοι, δεν έχουν είτε τη διάθεση, το χρόνο, το χρήμα ή και την ικανότητα να ασχοληθούν σε βάθος με τη συσκευή τους. Πχ εσύ μπορεί να γνωρίσεις οτι γ εγκατάσταση μιας Omega ROM σε ένα Galaxy S3 το απογειώνει, φαντάζομαι όμως οτι θα ήταν δύσκολο να κακολογήσεις εναν απλό χρήστη που αγόρασε το έν λόγω κινητο και δεν έχει την παραμικρή διάθεση να μπει σε μια τέτοια ιστορία.

 

Μην μακρυγορώ όμως. Υποστηρίζω απλα με πάθος την πεποίθησή μου οτι δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο, ο καθένας κάνει τις επιλογές του σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ικανότητες του.

 

Οφείλει όμως, και σε αυτο συμφωνώ, να μην παρασύρεται απο τα μαρκετινίστικα κόλπα αλλα να το διερευνά στο βάθος στο οποίο του επιτρέπουν οι δυνατότητες του.

iPhone XS max 256GB

iPad Pro 10.5" WiFi 256GB

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ισχύει μονο στη θεωρία, η πράξη απέχει έτη φωτός. Μονο ένα κλειστό λογισμικό υπό τον απόλυτο έλεγχο του κατασκευαστή του μπορεί και προσφέρει επίπεδα ασφαλείας enterprise. Γι αυτο και εταιρείες συνήθως προτιμούν τις κλειστές λύσεις.

 

 

 

Χωρίς να γνωριζόμαστε υποθέτω οι ασχολείσαι με την κινητή τηλεφωνία, το ψάχνεις και απο την ενασχόλησή σου έχεις αποκομίσει μια δεδομένη εμπειρία που σου επιτρέπει να κινείται με ελευθερία ανάμεσα στις τεχνολογικές σου επιλογές.

 

Υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι, και δεν πιστεύω οτι μπορούν όλοι αυτοί να χαρακτηριστούν ως ηλίθιοι, δεν έχουν είτε τη διάθεση, το χρόνο, το χρήμα ή και την ικανότητα να ασχοληθούν σε βάθος με τη συσκευή τους. Πχ εσύ μπορεί να γνωρίσεις οτι γ εγκατάσταση μιας Omega ROM σε ένα Galaxy S3 το απογειώνει, φαντάζομαι όμως οτι θα ήταν δύσκολο να κακολογήσεις εναν απλό χρήστη που αγόρασε το έν λόγω κινητο και δεν έχει την παραμικρή διάθεση να μπει σε μια τέτοια ιστορία.

 

Μην μακρυγορώ όμως. Υποστηρίζω απλα με πάθος την πεποίθησή μου οτι δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο, ο καθένας κάνει τις επιλογές του σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ικανότητες του.

 

Οφείλει όμως, και σε αυτο συμφωνώ, να μην παρασύρεται απο τα μαρκετινίστικα κόλπα αλλα να το διερευνά στο βάθος στο οποίο του επιτρέπουν οι δυνατότητες του.

Καμία Ωμέγα rom δεν απογειώνει το siii το ΝΟΤΕ, το ΗΟΧ κλπ. Αυτοί που τις βάζουν το κανουν για να περνάνε την ώρα τους.

Οι android συσκευες που είναι στο επίπεδο του iphone λειτουργούν άψογα out box και δεν χρειάζονται καμια παρέμβαση.

Μην μπερδεύουμε τις κλειστές λύσεις με τις λύσεις τύπου apple που μοναδικό στόχο εχουν την πιστωτική μας κάρτα.

Δεν μας ενοχλεί το κλειστό λειτουργικό, πολλοί απο μας που έχουμε android το προτιμούμε. Δεν μας αρέσει όμως μονίμως οι προσθήκες που γίνονται στο λειτουργικό μας να αφορούν την διευκόλυνση της εταιρίας στις πωλήσεις των υπηρεσιών, μουσικής, ταινιών και να αγνοούνται βασικές λύσεις στην καθημερινότητα του χρήστη.

 

Η apple εχει αρχίσει να χάνει την αξιοπιστία της τοσο σε software (βλέπε ios 5.0.1, 6.0, maps κλπ), όσο και σε hardware (βλέπε antena gate, ανύπαρκτο quality control στο i5, κάκιστη επιλογή υλικών και εξεργασίας αυτών). Και όλα αυτά με μια συσκευή τον χρόνο.

Ευτυχώς στην Ευρώπη το κοινό έχει κρίση και αντιλαμβάνεται γρήγορα κάποια πράγματα.

Edited by Te_salat
Φιλικά, Κώστας [/b] [ HTC U11, iPad mini 4, iPhone 6, Galaxy S7 Edge, Xiaomi A1, Nexus 5X ,
Link to comment
Share on other sites

Αυτό ισχύει μονο στη θεωρία, η πράξη απέχει έτη φωτός. Μονο ένα κλειστό λογισμικό υπό τον απόλυτο έλεγχο του κατασκευαστή του μπορεί και προσφέρει επίπεδα ασφαλείας enterprise. Γι αυτο και εταιρείες συνήθως προτιμούν τις κλειστές λύσεις.

 

 

 

Χωρίς να γνωριζόμαστε υποθέτω οι ασχολείσαι με την κινητή τηλεφωνία, το ψάχνεις και απο την ενασχόλησή σου έχεις αποκομίσει μια δεδομένη εμπειρία που σου επιτρέπει να κινείται με ελευθερία ανάμεσα στις τεχνολογικές σου επιλογές.

 

Υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι, και δεν πιστεύω οτι μπορούν όλοι αυτοί να χαρακτηριστούν ως ηλίθιοι, δεν έχουν είτε τη διάθεση, το χρόνο, το χρήμα ή και την ικανότητα να ασχοληθούν σε βάθος με τη συσκευή τους. Πχ εσύ μπορεί να γνωρίσεις οτι γ εγκατάσταση μιας Omega ROM σε ένα Galaxy S3 το απογειώνει, φαντάζομαι όμως οτι θα ήταν δύσκολο να κακολογήσεις εναν απλό χρήστη που αγόρασε το έν λόγω κινητο και δεν έχει την παραμικρή διάθεση να μπει σε μια τέτοια ιστορία.

 

Μην μακρυγορώ όμως. Υποστηρίζω απλα με πάθος την πεποίθησή μου οτι δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο, ο καθένας κάνει τις επιλογές του σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ικανότητες του.

 

Οφείλει όμως, και σε αυτο συμφωνώ, να μην παρασύρεται απο τα μαρκετινίστικα κόλπα αλλα να το διερευνά στο βάθος στο οποίο του επιτρέπουν οι δυνατότητες του.

 

Δεν υποστηρίζω ότι ο κάθε χρήστης της τεχνολογίας πρέπει να είναι χάκερ.

Θεωρώ όμως ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν την ελάχιστη ευφυΐα ώστε να μην χρειάζεται να τους στερήσεις τον έλεγχο της συσκευής (android), ή την διαχείριση αρχείων (ios). Επομένως δεν χαρακτηρίζω κανέναν ηλίθιο, το αντίθετο.

Link to comment
Share on other sites

liberostelios πάρα πολύ καλό άρθρο φίλε μου μπράβο σου.

Αφορμή για σκέψη και συζήτηση.

Προσωπικά αν και στο pc μου έχω χρησιμοποιήσει ubuntu για πολύ λίγο, στο smartphone χρησιμοποιώ android σχεδόν απ την αρχή του. Καμία σχέση οι μικροί περιορισμοί που σου βάζει η MS στο pc μ αυτούς της Apple στο smartphone.

Η τεχνολογική παιδεία βέβαια είναι δύσκολο ζητούμενο σε μια χώρα με γενικότερη έλλειψη παιδείας.

Θεωρώ υποχρέωση μου να προσπαθήσω να εξηγήσω σε φίλους που δεν ασχολούνται τα προτερήματα του κάθε λειτουργικού και της κάθε συσκευής. Η επιλογή όμως για να μην παρεξηγηθώ είναι μόνο δική τους.

Link to comment
Share on other sites

Πολυ καλο το άρθρο...

Αν και οι περισσότεροι καταναλωτές δεν ειναι συνειδητοποιημένοι,οπως κι εμείς όσοι αλλάζουμε κινητα σαν πουκάμισα.

Η υπομονή είναι πικρή,αλλά ο καρπός της είναι γλυκός.

Link to comment
Share on other sites

Μη το λες ότι είμαστε και συνειδητοποιημένοι! Αν αλλάζουμε συνέχεια κινητά, τότε μάλλον μπήκαμε στο λούκι των εταιριών να "αναβαθμιζόμαστε" άσκοπα, τη στιγμή που το νέο προσφέρει λίγα περισσότερα από το ήδη κατεχόμενο προϊόν. Εκτός και αν τα 2ms έχουν διαφορά στη ζωή μας! Ή μήπως είναι ψυχαναγκασμός η αδυναμία συμβίωσης με κάτι που θεωρείται απαρχαιωμένο για χάρη του νέου?

 

Κατά τα άλλα, ωραίο το άρθρο, με πολλές αλήθειες, αν και συμμερίζομαι την άποψη του damokles.

Και αν κρίνω και από άλλα παραδείγματα στον κόσμο μου, καλή η ανάπτυξη και η ελευθερία επιλογών, αλλά κάποιος πρέπει να πατάει και φρένο. Δεν έχουμε την παιδεία να διαχειριστούμε τόση πολλή ελευθερία.

Link to comment
Share on other sites

Το καλό με τον ανοιχτό κώδικα είναι ότι είναι τζάμπα. Το κακό είναι ότι είναι τζάμπα...

Από τη μία προσιτός σε όλους, από την άλλη πόση εξέλιξη μπορεί να υπάρξει στη τεχνολογία αν δε μαζευτούν κεφάλαια από ένα ελεγχόμενο κλειστό προϊόν; Νομίζω ότι και τα δύο χρειάζονται. Στην αρχή κλειστό για να βγάζει τα έξοδα εξέλιξής του. Μετά από κάποια χρόνια ανοικτό για να μπορούν και οι μη έχοντες να το χαρούν. Και φυσικά ανάλογα με τη φύση του προγράμματος. Όσο πιο βασικός ο κώδικας τόσο πιο σημαντικό είναι να μην είναι κλειστός και αποκλειστικότητα μίας εταιρίας...

 

(θεωρώ ότι η συνειδητοποιημένες καταναλωτικές συνήθιες είναι κάτι άσχετο με το θέμα κλειστού-ανοικτού κώδικα και επίσης άσχετο με τη γνώση που έχει κάποιος για το τεχνολογικό υπόβαθρο του προϊόντος που αγοράζει)

Google, Microsoft, Apple... Choοse a color for your chains.
Link to comment
Share on other sites

Μη το λες ότι είμαστε και συνειδητοποιημένοι! Αν αλλάζουμε συνέχεια κινητά, τότε μάλλον μπήκαμε στο λούκι των εταιριών να "αναβαθμιζόμαστε" άσκοπα, τη στιγμή που το νέο προσφέρει λίγα περισσότερα από το ήδη κατεχόμενο προϊόν. Εκτός και αν τα 2ms έχουν διαφορά στη ζωή μας! Ή μήπως είναι ψυχαναγκασμός η αδυναμία συμβίωσης με κάτι που θεωρείται απαρχαιωμένο για χάρη του νέου?

 

Κατά τα άλλα, ωραίο το άρθρο, με πολλές αλήθειες, αν και συμμερίζομαι την άποψη του damokles.

Και αν κρίνω και από άλλα παραδείγματα στον κόσμο μου, καλή η ανάπτυξη και η ελευθερία επιλογών, αλλά κάποιος πρέπει να πατάει και φρένο. Δεν έχουμε την παιδεία να διαχειριστούμε τόση πολλή ελευθερία.

 

Αγαπητέ αυτό έλειπε να μην υποστηρίζες αυτή την άποψη.

Όμως δεν είναι το "ανοιχτο" η "κλειστό" λειτουργικό που κάνει την διαφορά.

Άλλωστε το 80-90% των χρηστών Android συσκευών, δεν χρησιμοποιούν καν τις δυνατότητες που τους προσφέρει ο ανοικτός κώδικας και καλά κάνουν, αφού αγοράζουν ενα smartphone για να κάνουν την δουλειά τους.

Για μένα η διαφορά μεταξύ android και ios - WP, είναι οτι το πρώτο φροντίζει να κάνει διαθέσιμη out the box κάθε δυνατότητα που κρίνεται απαραίτητη απο τους ίδιους τους χρήστες, ενω τα αλλα 2 περιορίζονται στα βασικά και μάλιστα υλοποιημένα όπως αυτοί θεωρούν καλύτερα.

Προτιμώ το Android γιατί κάθε τι που σκέπτομαι οτι θα ήθελα να μπορώ να κάνω με την συσκευή μου, βρίσκεται εκεί και με περιμένει, χωρίς xda, root κλπ.

Για μένα το Siii με δυνατότητες όπως το multi window το S-Note κλπ αποτελεί εργαλείο δουλειάς και κάνει τo iphone να μοιάζει παιδική χαρά για τραγουδάκια και παιχνίδια με ζόμπι.

Φιλικά, Κώστας [/b] [ HTC U11, iPad mini 4, iPhone 6, Galaxy S7 Edge, Xiaomi A1, Nexus 5X ,
Link to comment
Share on other sites

Χαιρομαι που υπηρξε ενδιαφερον για το αρθρο. Θα ηθελα να σχολιασω καποια πραγματα που ειπωθηκαν:

 

1) Δε υπαρχει καμια ενδειξη οτι το ανοικτο λογισμικο ειναι λιγοτερο ασφαλες απο το κλειστο.Οταν η πλειοψηφια του web βασιζεται σε Linux/Apache/Php/MySQL (ολα ανοικτα πακετα) μαλλον καταρριπτετα ο μυθος. Αντθετως, τα XP ηταν κλειστο λογισμικο, αλλα "σουρωτηρι"... Ιδιως οσον αφορα το signing, δεν παιζει κανενα ρολο το ανοικτο λογισμικο, διοτι ο ιδιος ο αλγοριθμος της κρυπτογραφησης ειναι γνωστος (συνηθως RSA), κι ομως δε σπαει. Αλλωστε και το Android εχει signing, απλως μπορεις να το απενεργοποιησεις.

2) Υπαρχει μια ιδιαιτεροτητα με την Apple. Ειναι το παραδειγμα ανελευθεριας... Δεν εχει να κανει με τον κωδικα, αλλα με τα παντα. Οταν παιρνεις προιον Apple πληρωνεις νταβατζιλικι για τα παντα γιατι εξαρτασαι οχι μονο απο κλειστο λογισμικο, αλλα και απο κλειστα προτυπα και πρωτοκολλα που δημιουργησε και χρησιμοποιει μονο ο vendor επειδη τον βολευει στο performance (και τις πωλησεις). Κι ολα αυτα, για να θυσιασει την ελευθερια στο βωμο της αισθητικης και του rendering.

3) Τα επιχειρηματικα μοντελα κερδους απο το ανοικτο λογισμικο ειναι πολλα. Δεν ειναι μονο η Google με το Android, αλλα και οι Red Hat, Novell με το Linux και πολλες αλλες εταιριες που πληρωνουν προγραμματιστες για να εξελισσουν ανοικτο λογισμικο το οποιο πουλανε μαζι με το Support. Αυτο που πουλανε ειναι και ακριβο και αξιοπιστο. Πχ, το Red Hat Enterprise Linux ειναι ενα πανακριβο και αξιοπιστο προιον που χρησιμοποιειται απο πολυ μεγαλες εταιρειες. Ειναι ελευθερο, ειναι ανοικτο αλλα οχι τζαμπα και χωρις υπογραφη.

 

Το αρθρο, παντως, αφορα στα ελευθερα και ανοικτα προτυπα, εν γενει, οχι στο ανοικτο λογισμικο απολειστικα ουτε φυσικα ο τσαμπα η οχι. Δεν υπαρχουν ανοικτες λυσεις για τις αναγκες ολων, οποτε δε θελω να ταυτισω τη χρηση του ανοικτου λογισμικου με το συνειδητοποιημενο χρηστη, ομως μπορουμε με λιγο περισσοτερο ψαξιμο να εξασφαλιζουμε οτι στηριζουμε τις ελευθερες τεχνολογιες, οπου ειναι δυνατον.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...