Κατ'αρχην εχω τελειωσει ηλεκτρολογος μηχανικος και σε 1-2 μηνες τελειωνω το διδακτορικο μου, δουλευοντας παραλληλα σ'ενα Ευρωπαικο ερευνητικο κεντρο. Εχω επαφη με ερευνητες απ'ολο τον κοσμο.
Η αποψη μου (και οχι μονο δικη μου) ειναι οτι λιγη σημασια εχει που θα κανεις το πρωτο σου πτυχιο. Αυτο που κανει τα καλα πανεπιστημια να ξεχωριζουν απο τ'αλλα ειναι το επιπεδο της ερευνας τους στο μεταπτυχιακο επιπεδο και οχι το επιπεδο διδασκαλιας. Απο την εμπειρια που εχω με συναδελφους και συμφοιτητες, ξερω το εξης:
Αν εισαι καλος φοιτητης και σ'ενδιαφερει αυτο που κανεις, τοτε θα γινεις καλος μηχανικος ΟΠΟΥ κι αν εχεις τελειωσει το πρωτο πτυχιο. Τα μαθηματικα, η φυσικη, η ηλεκτροδυναμικη, ο αυτοματισμος, κτλ., δεν αλλαζουν απο χωρα σε χωρα. Ο νομος του Κουλομπ ισχυει ειτε βρισκεσαι στην Καλιφορνια, ειτε στην Χαιδελβεργη. Με λιγα λογια, τα βασικα του elec eng θα τα μαθεις παντου (αν εχεις ορεξη, φυσικα).
Ενδεικτικα, θα σου αναφερω 2-3 παραδειγματα. Στο μαστερ που εκανα σε Αγγλικο πανεπιστημιο (απο τα τοπ και καλα), ειχαμε διαφορους φοιτητες απ'ολο τον κοσμο. Ο καλυτερος και πιο ικανος μηχανικος που εχω γνωρισει ποτε ηταν ενας που τελειωσε στο Πολυτεχνειο Ξανθης. Αντιθετα, απο τους χειροτερους (παπαγαλος με μηδεν κριτικη ικανοτητα και αναγκη να μου ζηταει τις λυσεις σε ολες τις εργασιες) ειχε τελειωσει το ΕΜΠ. Ο δευτερος καλυτερος στο μαστερ ειχε τελειωσει πρωτο πτυχιο στο Glamorgan. Ναι, αυτο που ειναι γυρω στην θεση 90-95 καθε χρονο στα rankings της Μ. Βρεττανιας. Μαλιστα ειχε κανει 2 χρονια στο campus της Αθηνας (και αλλα 2 στην Ουαλλια)!!! Προφανως δεν θελω να πω οτι το ΕΜΠ ειναι χειροτερο απο τ'αλλα (προς θεου). Για εναν καλο φοιτητη, ειναι το ιδιο με τ'αλλα...
Τελος, δεν ξερω πως σου εχει κολλησει οτι θα βγεις ασχετος απο τα Αγγλικα πανεπιστημια. Ξερω οτι εγω οταν δουλεψα σε ερευνητικο κεντρο στην Αμερικη (πριν ξεκινησω το διδακτορικο) ειχα διπλα μου ατομα που ειχαν τελειωσει σε μερικα απο τα τοπ Αμερικανικα πανεπιστημια σε elec eng (MIT, UIUC, Berkeley, κτλ). Σε πληροφορω οτι οχι μονο δεν υστερουσα, αλλα τους περισσοτερους τους ειχα για πλακα. Και αυτο δεν εχει να κανει με τα πανεπιστημια... Στην τελικη σκεψου το πιο απλο. Η Αγγλια εχει απο τις πιο ανεπτυγμενες βιομηχανιες στην Ευρωπη και αυτο -φυσικα- χρειαζεται καλους μηχανικους. Μην μου πεις πως εκει δουλευουν αποφοιτοι ξενων πανεπιστημιων μονο...
Οσα πανεπιστημια εχεις αναφερει ειναι ολα πολυ καλα. Το Lund το ξερω γιατι εχει μεγαλο αριθμο δημοσευσεων σε σημαντικα περιοδικα (οπως ειπα και πριν, αυτο ειναι που μετραει στο reputation). Απο εκει και περα στο ΕΜΠ κανουν πολλα μαθηματα (υπερβολικα πολλα, αλλα τελος παντων) με αποτελεσμα να εχεις την δυνατοτητα να παρεις μια γευση απο ολα τα topics που πιθανον να σε ενδιαφερουν για μεταπτυχιακα. Αν εισαι καλος φοιτητης στο ΕΜΠ, τοτε εχεισ την δυνατοτητα να βγεις ΠΟΛΥ καλος μηχανικος. Τα ξενα πανεπιστημια αναγνωριζουν το επιπεδο των (καλων) Ελληνων φοιτητων. Στα αρνητικα ΟΛΩΝ των Ελληνικων πανεπιστημιων ειναι η υποδομη σε βιβλιοθηκες, εργαστηρια, κτλ. Ειναι αθλια σε σχεση με τις ανεπτυγμενες Ευρωπαικες χωρες και ειναι θαυμα πως μπορουμε να βγαλουμε καλους φοιτητες απο εκει μεσα... Επισης, προσωπικα, το αρχιτεκτονικο εγκλημα που θελει να λεγεται campus του ΕΜΠ δεν με εμπνεει καθολου για μελετη
Αυτα κι απο μενα...
Τελευταία τροποποίηση από Snowball: 19 Ιούλ. 2006, 15:18.