Jump to content

Ορολογία του Android


saliez
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εάν έχεις δοκιμάσει να βρείς/ψάξει πληροφορίες για την Android συσκευή σου, πιθανότατα έχεις διαβάσει ένα σωρό "κινέζικα" και νομίζεις οτι έχεις βρει κάποιου είδους εξωγηίνο site.

Μην ανησυχείς, έτσι ακριβώς νιώσαμε όλοι μας κάποια στιγμή!

 

- Το παρόν κείμενο έχει σκοπό να σου λύσει αρκετές από αυτές τις απορίες.

 

 

 

 

[imgalign]http://news.myphone.gr/google.png[/imgalign]Τι είναι η Google και γιατί την αναφέρουν συνέχεια;

 

Η Google είναι μια Αμερικάνικη πολυεθνική βαθιά επενδυμένη στην ομώνυμη μηχανή αναζήτησης, υπηρεσίες "cloud" και στις τεχνολογίες διαφήμισης. Είναι επίσης η εταιρεία που αγόρασε το android(2005), οι όποιες αναβαθμήσεις και γενικά όλη η φιλοσοφία του Android είναι ευθύνη της Google.

 

 

[imgalign]http://news.myphone.gr/android.png[/imgalign]Τι είναι το Android OS;

 

Το πράσινο ρομποτάκι(το οποίο είναι τo σήμα του) είναι το λογισμικό της συσκευής σου!

Το Android OS λοιπόν είναι λογισμικό το οποίο προορίζεται για φορητές συσκευές και στηρίζεται στον ανοιχτό κώδικα ενός άλλου λογισμικού, το οποίο είναι το Linux.

Επίσης ο κώδικας του Android είναι και αυτός ανοιχτός για αλλαγές, παρ' όλα αυτά είναι οι προγραμματιστές του Android που αποφασίζουν αν θα εγκριθούν οι οποιεσδήποτε αλλαγές.

 

Ακούω συνέχεια Eclair Froyo Gingerbread Honeycomb και Ice Cream Sandwich, τι είναι αυτά επιτέλους; Γλυκά;

 

Το Android από την στιγμή της κυκλοφορίας του έχει δει διάφορες αναβαθμίσεις. Σκοπός τους τυπικά ήταν να διορθώσουν διάφορα προβλήματα αλλά και να προσθέσουν πράγματα.

Ενδεικτικά μερικές από τις παλιότερες εκδόσεις/αναβαθμίσεις είναι οι Cupcake και Donut.

Οι ονομασίες που δίνονται είναι ψευδώνυμα και αντιστοιχούν αλφαβητικά σε γλυκά!

 

 

 

[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/Android_Eclair_13.png[/imgalign]

  • Η Eclair είναι η έκδοση 2.0/2.1, έφερε αλλαγές στο περιβάλλον και έφερε υποστήριξη HTML5 στον περιηγητή(browser)
     
     
     
     
     
     
    [imgalign]
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/android-froyo1.png[/imgalign] Η FroYo(Frozen Yogurt) είναι η έκδοση 2.2, έδωσε μεγαλύτερη ταχύτητα και έφερε υποστήριξη flash μαζί με δυνατότητα wifi hotspot !
 
 
 
 
 
 
[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/Gingerbread-2.png[/imgalign] Η Gingerbread είναι η έκδοση 2.3 και βελτίωσε το περιβάλλον όπως και δυνατότητες για ποιο "βαριές" εφαρμογές, επιπλέον πρόσθεσε υποστήριξη NFC(Near Field Communication)
 
 
 
 
 
 
[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/honeycomb-.png[/imgalign] H Honeycomb είναι η έκδοση 3.0/3.1/3.2 αποκλειστικά για ταμπλέτες, έφερε αλλαγές κυρίως στο γραφικό περιβάλλον και πρόσθεσε υποστήριξη πολλαπλών πυρήνων μαζί με βελτιωμένα γραφικά.
 
 
 
 
 
 
[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/Ice_Cream_Sandwich_Logo1.png[/imgalign] Η Ice Cream Sandwich (4.0) έχει σκοπό να "ενώσει" τις εκδόσεις για ταμπλέτες και κινητά και να προσθεσει υποστήριξη για την Google TV.
 
 
 
 
 
 
 
[imgalign]http://mobilemax.ru/tmpimg/c6b5cd83dc948aad3cbf728fe5d57d7d.jpg[/imgalign] Η Jelly Bean είναι η 6η έκδοση του λειτουργικού, με αριθμό 4.1/4.2. Είναι κοινή για όλες τις συσκευές android.
 
 
 
 
 
 
 
[imgalign]http://www.kitkatupgrade.tk/wp-content/uploads/2015/03/getting-the-KitKat-upgrade-on-your-Android-device-150x150.jpg[/imgalign] Η Kit Kat είναι η 7η έκδοση του λειτουργικού, με αριθμό 4.4.1-4.4.4. Είναι κοινή για όλες τις συσκευές android.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
[imgalign]http://static.myce.com/images_posts/2014/10/Lollipop_new-74b99750c779b06d94cd8e660b2003753b076020.png[/imgalign] Η Lollipop είναι η 8η έκδοση του λειτουργικού, με αριθμό 5.0. Έχει κάνει βελτιώσεις στην κατανάλωση ενέργειας και στη συνδεσιμότητα.

Edited by Tyxerakias

Contact: a.pap@doeyetea.eu

Αλέξανδρος - [School of Tourism & Hospitality – STEAN College] - [Web Designer]

[Root στο Galaxy S II] - [Ορολογία του Android]

Link to comment
Share on other sites

Gapps, αυτό σίγουρα τρώγεται ε;

 

Gapps είναι η συντόμευση των Google Apps και ουσιαστικά είναι κλειστού τύπου εφαρμογές που παρέχονται από την ίδια την Google. Τέτοιες εφαρμογές είναι το Market/Gmail/Google Maps/Youtube και άλλες πολλές όπως το Google translate!

 

 

 

  • [imgalign]
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/Android-Market.png[/imgalign] Play Store η αλλιώς αγορά! (πρώην Market)
 
Από τα πιο σημαντικά κομάτια του Android, επιτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών δωρεάν/επί πληρωμής, από παιχνίδια και social(facebook/twitter) μέχρι ποιο ουσιαστικών(πχ GPS) που λύνουνε τα χέρια μας σε καθημερινές ρουτίνες!
 
 
 
[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/Icon-Gmail1.png[/imgalign] Gmail!
 
Η εφαρμογή Gmail απαιτεί φυσικά αντίστοιχο Gmail λογαριασμό, τι μπορείς να κάνεις;
Εκτός οτι όταν έρχεται email άμεσα λαμβάνεις ειδοποίηση(πρέπει να έχετε ιντερνετ και να είναι επιλεγμένος ο αυτόματος συγχρονισμός), μαζί με το Gmail έχεις πρόσβαση στα ημερολόγιο/επαφές τα οποία έχεις το ελεύθερο να τα αλλάξεις είτε από PC είτε από το κινητό σου!
 
 
 
 
[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/Google-Maps-for-Android-Logo-1.png[/imgalign] Google maps!
 
Τα Google Maps είναι ένας χάρτης - αν έχεις κινητό με gps - έχει δυνατότητες να δείξει που είσαι στον χάρτη και φυσικά δωρεάν πλοήγηση!
Δυστυχώς έχει 2 μεγάλα ελαττώματα, 1ον χρειάζεται σύνδεση στο ιντερνετ(στις τελευταίες εκδόσεις μπορεί να αποθηκεύσει μικρούς χάρτες μόνο του) και 2ον η πλοήγηση στην ελλάδα δεν υποστηρίζεται πλήρως ακόμα. Γι'αυτό θα χρειαστείς εφαρμογή για πλοήγηση(βλ. Market)
 
 
 
[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/NEW_youtube_logo1.png[/imgalign] Youtube!
 
Δεν ξέρεις τι είναι το youtube; Ποιοι λύκοι σε μεγαλώσανε και σε ποια σπηλιά ήσουνα τα τελευταία χρόνια;
Πέρα από την πλάκα, το Youtube είναι το μεγαλύτερο site με βίντεο από απλούς χρήστες(και τώρα τελευταία και μερικές εταιρείες δυστυχώς) για χρήστες, αυτή είναι η αντίστοιχη εφαρμογή του και δίνει δυνατότητες όπως να μοιραστείς βιντεο(email/mms/fb κλτπ) και να ανεβάσεις!

 

 

 

 

 

[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/Adobe-Flash-Player.png[/imgalign] Τι είναι το Flash Player;

 

Καταρχάς ουδεμία σχέση με το φλας του κινητού για τη φωτογραφική! Το Flash Player είναι μια εφαρμογή που βοηθάει τον explorer να "διαβάσει" διάφορα sites που έχουνε φλας υλικό.

Τέτοια παραδείγματα είναι όλα τα παιχνίδια του Facebook και άλλα δημοφιλή sites όπως αυτό.

Επίσης αν και προστέθηκε πλήρης υποστήριξη στην 2.2(FroYo), δεν υποστηρίζονται όλες οι Android συσκευές.

 

 

 

[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/CAP20100828213011.png[/imgalign] Τι είναι η Notification Bar;

Η Notification Bar είναι η μπάρα στη κορυφή της οθόνης και μπορείς να την σύρεις κάτω, αποκαλύπτωντας χρήσιμες πληροφορίες.

Αν και συνήθως υποτιμάται αυτή η μπάρα ίσως είναι το ποιο δυνατό σημείο του λογισμικού, η ικανότητα της στο να μαζεύει όλες τις ειδοποιήσεις είναι εξαιρετικά σημαντική και διευκολύνει τη ζωή σου!

Χρησιμοποιήσε την!

 

 

 

[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/DroidLauncherIcon.png[/imgalign] Τι είναι ο launcher;

 

Ο Launcher αν δουλεύεις windows είναι η αντίστοιχη επιφάνεια εργασίας(desktop) σε αυτό μπορείς να τοποθετήσεις όλων των ειδών συντομεύσεις που κάνουν την ζωή σου εύκολη!

Επίσης δεν χρειάζεται να μείνεις με αυτόν που είναι εγκατεστημένος από την αρχή, μπορείς πανεύκολα να τον αλλάξεις με κάτι άλλο των γούστων σου(βλ. Market)

Edited by Tyxerakias

Contact: a.pap@doeyetea.eu

Αλέξανδρος - [School of Tourism & Hospitality – STEAN College] - [Web Designer]

[Root στο Galaxy S II] - [Ορολογία του Android]

Link to comment
Share on other sites

[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/Android-Wi-Fi-Tether2.png[/imgalign] Τι είναι το wifi-hotspot tethering;

 

Είναι η δυνατότητα που έχουνε όλες οι Android συσκευές με την 2.2 έκδοση και πάνω να μοιραστούν το internet που έχουν με άλλες συσκευές είτε είναι laptop είτε είναι άλλα κινητά!

 

 

[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/bestfreeandroidwidgetshtcweatherandclock1.png[/imgalign] Τι είναι τα Widgets;

 

Τα widgets η αλλιώς γραφικά στοιχεία σου δείχνουν "ζωντανά" πληροφορίες που σε ενδιαφέρουν και υπάρχουν εκατοντάδες που μπορείς να κατεβάσεις από ... που αλλού, στο Market φυσικά!

 

 

[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/Android-fat-bloatware-feature.png[/imgalign] Ακούω να γράφουνε οτι το τάδε Android κινητό έχει πολύ "bloatware", τι είναι;

 

Bloatware αποκαλούμε αρκετές άχρηστες εφαρμογές που βάζει ο κατασκευαστής στο κινητό για να το κάνει ξεχωριστό.

Αυτό γίνεται γιατί υπάρχουνε τόσες πολλές εφαρμογές στο market που οι πιο προχωρημένοι χρησιμοποιούνε ελάχιστες από τις "bloatware" εφαρμογές είτε γιατί είναι καλύτερες, είτε γιατί απλά δεν τους αρέσουν.

 

 

 

 

Μερικές παραπάνω πληροφορίες που καλό θα ήταν να γνωρίζεις!

 

 

 

  • [imgalign]
http://www.myphone.gr/gallery/data/500/motoblur2.png[/imgalign] Sense/Touchwiz/Motoblur, τι είναι;
 
Πλήρως παραμετροποιημένα UI(interface) του Android από την HTC/Samsung/Motorola αντίστοιχα.
Προσφέρουνε κάποια παραπάνω χαρακτηριστικά και είναι το σήμα κατατεθέν των εταιρειών! Επίσης από μια μερίδα χρηστών χαρακτηρίζονται ως bloatware.
 
 
 
[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/screen.png[/imgalign] Stock Android / Vanilla android
 
Vanilla Android είναι το ψευδώνυμο του Stock Android, τι είναι;
Τo λεγόμενο Stock είναι το σκέτο Android χωρίς bloatware χωρίς άλλες παραμετροποιήσεις.
 
 
 
 
[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/Clipboard01.png[/imgalign] Τι είναι τα Nexus;
 
Το άρθρο αφορά το Android και μου είναι δύσκολο να μην αναφέρω τα 4 κινητά(One/S/Galaxy/4) που έχει βγάλει η Google.
Η διαφορά τους με τα υπόλοιπα είναι οτι τρέχουνε το Vanilla Android και ενώ δεν κατασκευάζονται από την ίδια την Google, αυτή έχει τα δικαιώματα/κέρδη κτλπ από αυτά τα 4.
Επίσης οι εκάστοτε αναβαθμίσεις είναι φτιαγμένες για αυτές τις 4 συσκευές.
 
 
 
 
[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/http_iwantadroid_com_wp-content_plugins_rss-poster_cache_92065_aosp1.png[/imgalign] Τι είναι το AOSP;
 
Android Open Source Project είναι ουσιαστικά ο κώδικας του android και είναι όλος ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους.
Χρησιμοποιείται εκτός από τις ίδιες τις εταιρείες αλλά και από προγραμματιστές. Έχουνε γίνει διάφορες μεταφορές του AOSP ακόμα και σε συσκευές που αρχικά δεν "τρέχανε" Android, η πιο διάσημη μεταφορά είναι του HTC HD2.
Επίσης βαριά παραμετροποιημένο AOSP είναι και η Custom Rom του Cyanogen, από τις ποιο δημοφιλείς Custom ROM στον πλανήτη.
 
 
 
 
[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/img_104141_android_13.png[/imgalign] Open Handset Alliance

Είναι μια μεγάλη συμμαχία που αποτελείται από πολλές εταιρείες - όλες ανήκουν στον κλάδο της τηλεπικοινωνίας - μερικές γνωστές από αυτές:
Vodafone/Samsung/LG/Motorola/Sony Ericsson και πολλές άλλες. Στόχος τους η γενικότερη προώθηση του android και φυσικά των συμφερόντων τους.

Edited by Tyxerakias

Contact: a.pap@doeyetea.eu

Αλέξανδρος - [School of Tourism & Hospitality – STEAN College] - [Web Designer]

[Root στο Galaxy S II] - [Ορολογία του Android]

Link to comment
Share on other sites

Τι είναι root?[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/Clipboard02.png[/imgalign]

 

 

"Root" λέμε το λογαριασμό που έχει πρόσβαση σε ΟΛΑ τα αρχεία ενός συστήματος linux (το Android βασίζεται στο linux). Αυτός ο χρήστης λέγεται και superuser. Όταν λέμε θα rootάρω το τηλέφωνο / είμαι root / έχω root, σημάινει ότι έχουμε πρόσβαση στο λογαριασμό του superuser (su). Eίναι το αντίστοιχο ακριβώς του administrator account σε ένα σύστημα windows.

Είναι επίσης κάτι αντίστοιχο με το να αποκτήσεις πρόσβαση στα Symbian αρχεία ενός τηλεφώνου Nokia, ή με το να κάνεις jailbreak ένα iphone (πολύ χοντρικά).

 

(Κάτι που μπορεί καμιά φορά να δημιουργήσει σύγχυση, είναι ότι επίσης "root" λέγεται το πάνω-πάνω επίπεδο των φακέλων σε ένα σύστημα linux. Δηλαδή ο φάκελος εγκατάστασης μέσα στον οποίο περιέχονται όλοι οι υπόλοιποι φάκελοι του συστήματος. Είναι ο ' / ' φάκελος (αντίστοιχος του C:\ σε ένα pc), και το home directory του superuser account.)

 

Γιατί να γίνω root στην Android συσκευή μου;

 

Δε χρειάζεται να γίνει κάνενας "root" αν δε θέλει. Απλά, αν είσαι root, έχεις πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του συστήματος και μπορείς να κάνεις αλλαγές που ένας κανονικός χρήστης δε μπορεί. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να διορθώσεις κάποιο πρόβλημα και να αλλάξεις δικαιώματα σε αρχεία, έχεις με λίγα λόγια τον πλήρη έλεγχο του συστήματος. Aν δεν έχεις root, είναι σα να έχεις ένα PC και να μην είσαι ο administrator αλλά ο guest account. Φυσικά το root έρχεται με τους κινδύνους ενός administrator account, διότι αφού έχεις τον ΠΛΗΡΗ έλεγχο, μπορεί αν είσαι άσχετος να σβήσεις πράγματα που δεν πρέπει. (Γι'αυτό και π.χ. η Microsoft δε δίνει by default administrator δικαιώματα στα Windows).

 

Πράγματα που μπορείς να κάνεις ως root στη συσκευή σου περιλαμβάνουν:

  • Εγκατάσταση extra εφαρμογών που χρειάζονται πρόσβαση στα αρχεία του συστήματος (π.χ. εφαρμογές για πλήρες backup).
  • Αφαίρεση εφαρμογών του συστήματος που δε θες να έχεις
  • Μεταφορά εφαρμογών στην κάρτα SD.
  • Διόρθωση κάποιων προβλημάτων που έχουνε άμεση σχέση με τα αρχεία του συστήματος(εξαρτάται τη συσκευή)
  • Διαφορετικά εικονίδια και τροποποιήση κατά βούληση ολόκληρου του γραφικού περιβάλλοντος.
  • Kαλύτερη διαχείριση μνήμης.
  • Πρόσβαση σε εφαρμογές που είναι φραγμένες στην Ελλάδα, πχ Gmail/Google Earth/Google Maps. ( Φυσικά τις έχεις ήδη αλλά βγαίνουνε αναβαθμίσεις συνέχεια:) )
  • Development, μπορείς ως root να φτιάξεις custom ROMs και φυσικά το root είναι βασική προυπόθεση για να φορτώσεις custom ROMs.
  • Reboot εκ των έσω, οverclock undervolt, etc.
  • Τethering σε συσκευές που δεν έχουν.
  • Όχι πια ενοχλητικές διαφημίσεις στα free apps.
  • Μπορείς πλέον να παίξεις παιχνίδια που προορίζονται αποκλειστικά για Tegra Android συσκευές, σε όλες τις Android συσκευές που έχουνε υψηλά χρονισμένο επεξεργαστή. (800mhz +)
  • Επανάκτηση αρχείων που σβήστηκαν κατά λαθος.
  • Ξεκλείδωμα από τον πάροχο, και πολλά άλλα.

Mε λίγα λόγια, είσαι EΣΥ ο ιδιοκτήτης του τηλεφώνου σου, και όχι η αντίστοιχη εταιρεία ή η Google.

 

Αν παρ'όλα αυτά δεν είσαι τέτοιος τύπος χρήστη, έχεις ακόμα τα Windows να σου λένε 'ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ;' για κάθε κίνηση που κάνεις, είχες iphone και δεν έβαλες ποτέ το Cydia, δεν έχεις όρεξη να εξερευνήσεις το android ή τέλος πάντων έχεις πίστη στη εταιρεία και περιμένεις το επόμενο επίσημο upgrade που θα φτιάξει τα πράγματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνεις root. To τηλέφωνο δουλεύει και χωρίς root, και έτσι πουλιέται. Δε χρειάζεται να κάνεις root επειδή έκανε ο διπλανός, με λίγα λόγια.

 

Τί κίνδυνος υπάρχει; Θα χάσω τα δεδομένα μου;

 

Αναλόγως την συσκευή, σε κάποιες συγκεκριμένες όταν γίνεσαι root γίνεται αυτόματα επαναφορά εργοστασιακών.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των Android συσκευών είναι μια ακίνδυνη διαδικασία και μάλιστα σε μερικές γίνεται με την εγκατάσταση μιας απλής εφαρμογής.

 

Θα χάσω την εγγυησή μου;

 

Ναι, για όσο είσαι root. Οι εταιρείες δε θέλουν να είσαι root, και να μπορείς να σβήσεις και να αλλάξεις πράγματα που αυτές αποφάσισαν να βάλουν στο τηλέφωνο, γιατί έτσι αν κάνεις βλακεία θα φταις εσύ. Οπότε αν γίνεις root, αυτόματα χάνεται η εγγύηση. Το θέμα όμως είναι ότι μπορείς να ΞΕγίνεις root, και τότε μαγικά θα ξαναέχεις εγγύηση. Βλέπε την επόμενη παράγραφο.

 

Κι αν δε θέλω να είμαι πια root;

 

Αναλόγως την συσκευή, για αυτό θα χρειαστεί να απευθυνθείς στο αντίστοιχο νήμα της συσκευής σου.

Συνήθως το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να εγκαταστήσεις ένα επίσημο λογισμικό της αντίστοιχης συσκευής.

Edited by Tyxerakias

Contact: a.pap@doeyetea.eu

Αλέξανδρος - [School of Tourism & Hospitality – STEAN College] - [Web Designer]

[Root στο Galaxy S II] - [Ορολογία του Android]

Link to comment
Share on other sites

Τι είναι το Firmware;[imgalign]http://www.myphone.gr/gallery/data/500/Download-Mode.png[/imgalign]

 

Firmware λέμε το μέρος του λογισμικού του τηλεφώνου που ελέγχει το hardware της συσκευής, και στέλνει εντολές στα διάφορα μέρη του τηλεφώνου για να λειτουργήσουν. Είναι σα να λέμε το "μυαλό", που ελέγχει τα κυκλώματα του τηλεφώνου. Σε αναλογία με ένα PC, θα λέγαμε ότι το firmware είναι το BIOS.

Οι διάφορες αναβαθμίσεις που βγαίνουνε, είναι είτε για να διορθώσουν bugs είτε για να προσθέσουν καινούριες ιδιότητες.

Τους δίνονται κωδικές ονομασίες αποτελούμενες από νούμερα και γράμματα, υποδηλώνοντας συσκευή, ημερομηνία έκδοσης και πολλά άλλα.

Ενώ 2 ίδιες συσκευές μπορεί να έχουνε διαφορετικό Firmware δεν είναι απίθανο να βασίζονται στην ίδια έκδοση του Android.

 

 

Τι είναι η ROM;

 

Rom - Read Only Memory.

Αν και η έννοια της έχει αλλάξει λίγο από την αρχική της, ουσιαστικά είναι μνήμη υπολογιστή που δεν χρειάζεται ενέργεια και αποθηκεύει δεδομένα.

Όταν μιλάμε για smartphones και συγκεκριμένα για Android συσκευές η ROM υποδηλώνει την εσωτερική μνήμη που αποθηκεύετεαι το λειτουργικό.

Η εσωτερική μνήμη είναι μια Flash Memory χωρισμένη σε 2 κομάτια, ένα για το λειτουργικό και ένα για τις εφαρμογές σου.

Έτσι λοιπόν η "αληθινή" ROM είναι εκεί που αποθηκεύεται το Android OS, εκτός αν είσαι Root.

Ομάδες όπως οι XDA ονομάζουνε το Software τους ROMs, γιατί είναι ROM Images.

Γι'αυτό βλέπεις παιχνίδια για Emulators να ονομάζονται ROM Images, γιατί αρχικά τα πήρανε από την "αληθινή" ROM.

 

 

 

Από τι αποτελείται το Android;

 

To Android είναι στο περίπου χωρισμένο σε 4 επίπεδα.

 

 

 

  • Linux Kernel
     
    Αυτός είναι ο Kernel στον οποίο βασίζεται το Android και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο.
    Παρέχει τους Drivers τους οποιούς χρειάζεται για να τρέξει το σύστημα, όπως της οθόνης, της κάμερας κ.α.
    Μια παρομοίωση για να γίνει ποιο κατανοητό, αν το Android είναι ένα Robot, τότε ο Kernel είναι ο σκελετός του.
     
     
     
  • Libraries
     
    Οι βιβλιοθήκες(Libraries) όλο τον κώδικα που περιέχει το Android OS. Παραδείγματος χάριν,
    η SQLite βιβλιοθήκη παρέχει υποστήριξη έτσι ώστε μια εφαρμογή να χρησιμοποιήσει την αποθήκευση δεδομένων,
    η Webkit βιβλιοθήκη παρέχει λειτουργίες για το διαδικτυακό σερφάρισμα.
     
     
     
  • Android Runtime
     
    Στο ίδιο επίπεδο με τις βιβλιοθήκες, το Android Runtime παρέχει ένα σύνολο βασικών βιβλιοθηκών
    που επιτρέπουν στους προγραμματιστές να γράψουν εφαρμογές χρησιμοποιώντας JAVA.
    Επίσης περιλαμβάνει την Dalvik virtual machine, που επιτρέπει κάθε εφαρμογή να τρέξει την δικιά της εργασία,
    μαζί με την δικιά της ξεχωριστή Dalvik virtual machine.
    Η Dalvik είναι μια εξειδικευμένη virtual machine, ειδικά διαμορφωμένη για κινητές συσκευές που έχουν περιορισμένη μνήμη και ισχύ.
     
     
     
  • Application Framework
     
    Εκθέτει διάφορες δυνατότητες του Android στους προγραμματιστές των εφαρμογών ώστε να τις χρησιμοποιήσουνε στις εφαρμογές τους.
     
     
     
  • Applications
     
    Το πιο υψηλό επίπεδο, εδώ βρισκουμε εφαρμογές που έρχονται μαζί με την Android συσκευή σου(όπως τηλέφωνο, επαφές, μουσική κ.α.), όπως επίσης εφαρμογές που κάνεις εγκατάσταση.
    Οποιαδήποτε εφαρμογή που έχεις είναι σε αυτό το επίπεδο.

[ATTACH]20465[/ATTACH]

Edited by saliez

Contact: a.pap@doeyetea.eu

Αλέξανδρος - [School of Tourism & Hospitality – STEAN College] - [Web Designer]

[Root στο Galaxy S II] - [Ορολογία του Android]

Link to comment
Share on other sites

Τι είναι οι Custom ROMs;

 

 

Τι είναι όλος αυτός ο ντόρος με τις ROM που κυκλοφορούν κατά καιρούς; Σε τί να χρειάζονται; Ποιός ο λόγος να κάνουμε την εν λόγω τροποποιήση στην συσκευή μας; Είναι πραγματικά ασφαλές ή θέτουμε σε κίνδυνο το τηλέφωνό μας;

Όταν ακούς περί custom ROMs, μιλάμε πλέον για μια ειδικά τροποποιημένη έκδοση του λειτουργικού που είναι τις περισσότερες φορές βασισμένη στην επίσημη έκδοση.

Δεδομένου ότι το Android αποτελεί έναν ανοιχτό κώδικα λειτουργικού συστήματος, δίνεται η δυνατότητα στους προγραμματιστές να τροποποιήσουν τις διαθέσιμες επίσημες ROMs, να βελτιστοποιήσουν κάποια σημεία και να προσφέρουν μια καλύτερη απόδοση.

 

Τα θετικά των Custom ROMs

 

 

 

  • Γιατί να θέλεις τις Custom ROMs;
     
    Χρησιμοποιώντας μια custom ROM, έχεις την δυνατότητα να λαμβάνεις στο smartphone σου πιο συχνές ενημερώσεις που επιδιορθώνουν διάφορα ζητήματα και προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά.
    Μπορείς να λαμβάνεις εύκολα τις ενημερωμένες εκδόσεις χωρίς να περιμένεις τις επίσημες αναβαθμίσεις(Hello Sony Ericsson).
    Καλύτερη απόδοση και αποτελεσματικότερα αποτελέσματα
    Υπάρχουν πολλές Custom ROMs, ωστόσο οι περισσότερες συμβάλλουν στην αποτελεσματική λειτουργία της συσκευής με καλύτερα αποτελέσματα και αυξημένη ταχύτητα λειτουργίας, χρησιμοποιώντας λιγότερη μνήμη, επειδή κύριο έργο τους είναι η ομαλή λειτουργία του πυρήνα. Αυξάνεται επίσης και η διάρκεια ζωής των μπαταριών.
    Επίσης οι custom ROMs συνήθως διατίθονται δωρεάν, με προαιρετική δωρεά στον αντίστοιχο developer αν το επιθυμείς!
     
     
     
  • Αναβάθμιση σε μια καλύτερη / πιο πρόσφατη έκδοση του Android!
     
    Μπορείς να κάνεις αναβάθμιση σε μια έκδοση του λειτουργικού συστήματος που δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει επίσημα για τη συσκευή σου, ή δεν κυκλοφορήσει ποτέ από την ίδια την εταιρία. Πώς μπορείς να γίνει αυτό; Με τον εξής τρόπο ( δεν εγκρίνεται από την εταιρία).
    Είτε να λάβεις μέσω μιας ανεπίσημης πηγής, μια κατάλληλα προσαρμοσμένη έκδοση ROM από διάφορους ειδικούς του χώρου, οι οποίοι δεν έχουν την έγκριση της εταιρίας, είτε να προσαρμόσεις στην συσκευή σου μια νέα ROM που χρησιμοποιείται σε άλλα μοντέλα συσκευών, αλλά μέσω κατάλληλων τροποποιήσεων μπορεί να λειτουργήσει και στο δικό σου smartphone.
    Αυτό είναι και το λεγόμενο PORT μιας ROM, πχ έχουνε κυκλοφορήσει Sense Ports από τις συσκευές της HTC σε διάφορα μοντέλα όπως τα Nexus.
    Η ROM μπορεί επίσης να γραφτεί από τον κώδικα του AOSP από την αρχή, αυτό είναι και το δυσκολότερο PORT μιας και υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες.
     
     
     
  • Δυνατότητα να εγκαταστήσεις Apps στην SD Card!
     
    Οι πρόσφατες ROMs, σου παρέχουν την δυνατότητα να εγκαταστήσεις τις εφαρμογές σου, στην κάρτα SD που έχεις τοποθετήσει στο κινητό σου τηλέφωνο. Κάτι που είναι αδύνατον για τις Android συσκευές που είναι ακόμα στην 2.1 ή και πιο πριν.
     
     
     
  • Δυνατότητα πλούσιων γραφικών στοιχείων, τα λεγόμενα Themes!
     
    Εκτός από τις ριζικές αλλαγές που μπορούν να γίνουνε στην καρδιά του συστήματος, γίνονται και λιγότερο ουσιαστικές αλλαγές σε ολόκληρο το γραφικό περιβάλλον.
    Από εικονίδια και αλλαγές στο περιβάλλον μέχρι και στις εφαρμογές που έχει το κινητό. Πολλά Themes μάλιστα είναι σχεδιασμένα να παίζουν σε πολλές Android συσκευές.

 

 

Τα μειονεκτήματα των Custom ROMs

 

 

 

 

  • Κάτι μπορεί να πάει στραβά
     
    Πρώτα απ' όλα κάτι μπορεί να πάει στραβά κατά την διαδικασία εγκατάστασης της ROM, με αποτέλεσμα το τηλέφωνό σου να καταστεί μια αδύναμη συσκευή που παύει να λειτουργεί. Και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να επαναφέρεις την συσκευή σου στην κανονική της κατάσταση. Είτε μέσω του Recovery, είτε μέσω του υπολογιστή! Αυτό αποφεύγεται εύκολα αν διαβάσεις προσεκτικά τους αντίστοιχους οδηγούς.
     
     
     
  • Πιθανά προβλήματα
     
    Οι Developers είναι άνθρωποι και φυσικά κάνουν και αυτοί λάθη. Αρκετές φορές τυχαίνει μια Custom να παρουσιάζει διάφορα λάθη είτε από απροσεξία είτε από ελαττώματα στην κατασκευή της. Συνιστάται να ρίχνεις διάβασμα στο αντίστοιχο θέμα της ROM που συνήθως αναφέρονται όλα τα προβλήματα που προκύπτουν!
     
     
  • Ακυρώνεις την εγγύηση σου!
     
    Είναι δεδομένο, έπειτα από την εγκατάσταση μιας Custom ROM, να χάσεις την επίσημη εγγύηση που σου παρέχει αρχικά ο κατασκευαστής. Όμως, στην συντριπτική πλειοψηφία android συσκευών η εγγύηση μπορεί εύκολα να ξανά-αποκτηθεί με το πέρασμα μιας επίσημης ROM.

 

 

Αξίζει;

 

Προσωπικά έχω περάσει 10άδες Custom ROMs εκατοντάδες φορές, μερικές φορές αντιμετώπισα προβλήματα, άλλες όχι.

Είναι στην κρίση σου. Πριν όμως προβείς σε οποιεσδήποτε ενέργειες σιγουρέψου οτι έχεις ρίξει καλό διάβασμα και οτι αυτή που θα βάλεις έχει καλές κριτικές.

Edited by Tyxerakias

Contact: a.pap@doeyetea.eu

Αλέξανδρος - [School of Tourism & Hospitality – STEAN College] - [Web Designer]

[Root στο Galaxy S II] - [Ορολογία του Android]

Link to comment
Share on other sites

Bootloader

Με απλά λόγια είναι ο κώδικας που εκτελείται από το κινητό (ή και άλλες συσκευές) πρωτού ξεκινήσει το λειτουργικό σύστημα. Αφορά όλα τα λειτουργικά συστήματα και όχι μόνο το android. Ο κώδικας αυτός περιέχει όλες τις απαραίτητες εντολές για την εκκίνηση της συσκευής και την «επικοινωνία» του με τον kernel. Με απλά λόγια ο bootloader δίνει τις απαραίτητες εντολές στο τηλέφωνο για να ξέρει τι να κάνει από την εκκίνηση μέχρι να φτάσει στην αρχική οθόνη!

Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για τους bootloaders μιας και κάποιες εταιρίες αποφάσισαν να τους κλειδώσουν, ώστε να καταστήσουν αδύνατη την αλλαγή της recovery και συνεπώς και την εγκατάσταση custom roms στα android κινητά. Κάποιες (πχ HTC) αποφάσισαν τελικά να άρουν αυτόν τον περιορισμό, ενώ κάποιες άλλες (πχ Motorola) δεν έχουν ανακοινώσει κάτι για ξεκλείδωμα. Τέλος εταιρίες όπως η Samsung και η Sony Ericsson δήλωσαν ότι δε σκοπεύουν να κλειδώσουν τους bootloaders τους.

 

Factory reset (ή επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων)

Αν δώσετε το τηλέφωνό σας σε κάποιον άλλο (και συνεπώς θέλετε να σβήσετε τα δεδομένα σας) ή αν το τηλέφωνό σας έχει επίμονο πρόβλημα που δεν διορθώνεται, μπορείτε να εκτελέσετε επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων (ονομάζεται και factory reset). Αυτή επαναφέρει το τηλέφωνό σας στην κατάσταση που βρισκόταν την πρώτη φορά που το ενεργοποιήσατε… Πρόκειται ουσιαστικά για το γνωστό σε όλους μας «format» από τους υπολογιστές και αφορά την διαγραφή οποιουδήποτε δεδομένου-αρχείου δημιουργήθηκε από εμάς (και τη χρήση του κινητού) και βρίσκεται στη μνήμη του κινητού.

Η επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων σε κάποιες συσκευές δε διαγράφει τα δεδομένα και τα αρχεία που βρίσκονται στην κάρτα microSD του τηλεφώνου. Το λεγόμενο hard reset τα σβήνει και αυτά. Σκεφτείτε καλά πριν κάνετε επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων καθώς θα διαγραφούν μόνιμα όλα τα δεδομένα και οι προσαρμοσμένες ρυθμίσεις σας, καθώς και οιαδήποτε εφαρμογή έχετε λάβει και εγκαταστήσει. Δημιουργήστε οπωσδήποτε αντίγραφο ασφαλείας με τα δεδομένα και τα αρχεία που θέλετε να κρατήσετε πριν εκτελέσετε επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων. Για εκτέλεση επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων μέσω των ρυθμίσεων, κάντε το εξής: από την Αρχική οθόνη πατήστε MENU και μετά πιέστε Ρυθμίσεις. Μετακινηθείτε με κύλιση προς τα κάτω στην οθόνη και πιέστε Απόρρητο->Εργοστασ. ρυθμίσεις. Στην οθόνη Εργοστασ. ρυθμίσεις, πιέστε Επαναφορά τηλεφώνου, και μετά πιέστε Διαγραφή όλων.

 

Cache

Η μνήμη cache (ή προσωρινή/κρυφή μνήμη ελληνιστί) είναι ένα είδος προσωρινής μνήμης όπου αποθηκεύονται δεδομένα κάποιων εφαρμογών. Τα δεδομένα αυτά συσσωρεύονται και εν τέλει καταλαμβάνουν αρκετό χώρο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατάμε αυτά τα αρχεία και συνεπώς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα διαγράφουμε. Αυτό γίνεται ως εξής: Πηγαίνετε ρυθμίσεις->εφαρμογές ->διαχείριση εφαρμογών. Επιλέξτε την εφαρμογή της οποίας την προσωρινή μνήμη θέλετε να διαγράψετε και στην οθόνη πληροφοριών εφαρμογής, επιλέξτε διαγραφή προσωρινής μνήμης.

 

Bootloop

Ουσιαστικά αποτελεί κατάσταση στην οποία το τηλέφωνο δεν μπορεί να κάνει το boot (την εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος) και κολλάει συνεχώς στο boot animation ώσπου να ξανακάνει από μόνο του επανεκκίνηση. Μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα κατά το flashing μιας rom ή ενός script και λύνεται με επαναφορά ενός backup ή με το επαναflashάρισμα της rom.

 

Cyanogenmod

O κυριότερος εκφραστής των custom roms για συσκευές με android. Η CyanogenMod αποτελεί ένα εναλλακτικό firmware για πολλές διαφορετικές συσκευές. Είναι μια AOSP based rom και περιέχει κάποια tweaks με βελτιώσεις και επιλογές που δεν εμφανίζονται σε καμία άλλη rom.

 

Dalvik cache

Nα σημειωθεί εδώ ότι οι εφαρμογές στο android δεν είναι native, αλλά εκτελούνται σε virtual machine, η οποία ονομάζεται Dalvik. Με την εκκίνηση του λειτουργικού η DalvikVM ελέγχει όλες τις εφαρμογές και τα frameworks και δημιουργεί ένα tree of dependencies, με τη βοήθεια του οποίου βελτιστοποιεί τον ενδιάμεσο κώδικα (bytecode) για κάθε εφαρμογή και τον αποθηκεύει στην Dalvik cache. Έτσι οι εφαρμογές εκτελούνται με βάση τον βελτιστοποιημένο αυτό κώδικα. Εκεί οφείλεται και το ότι κατά την πρώτη εκκίνηση μιας φρεσκο-εγκατεστημένης rom υπάρχει καθυστέρηση στο boot.

Edited by Tyxerakias

Contact: a.pap@doeyetea.eu

Αλέξανδρος - [School of Tourism & Hospitality – STEAN College] - [Web Designer]

[Root στο Galaxy S II] - [Ορολογία του Android]

Link to comment
Share on other sites

-Τι είναι το Radio?

 

Το radio είναι το κομμάτι του software που αφορά στον τομέα της σύνδεσης του τηλεφώνου με τον έξω κόσμο, δηλαδή κεραία, wifi κτλ.

 

-Τι είναι η ROM?

 

Rom είναι ολόκληρο το software (λειτουργικό σύστημα) του κινητού κάτι σαν να λέμε το λειτουργικό σύστημα όπως είναι στα computers το linux, τα windows, το mac κλπ.

Ο τρόπος που περνιέται η κάθε rom μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το τι προτείνει ο δημιουργός της rom αλλά τα βασικά είναι τα ίδια δηλαδή μπαίνεις σε recovery mode

και μετά την εγκαθιστάς από την κάρτα μνήμης.

 

-Τι είναι το recovery?

 

Το recovery είναι ένα ειδικό λογισμικό των συσκευών android που μας επιτρέπει να κάνουμε κάποιες ειδικές λειτουργίες στη συσκευή μας. Το επίσημο recovery της HTC

μας επιτρέπει να επαναφέρουμε τη συσκευή μας στην αρχική της κατάσταση (hard reset), να εκτελέσουμε κάποιους διαγνωστικούς ελέγχους κλπ.

Πολλές φορές βέβαια χρειάζεται να επέμβουμε στη συσκευή με πιο δραστικούς τρόπους κι εδώ έρχεται το custom recovery που μας δίνει τα επιπλέον εργαλεία που

χρειαζόμαστε για να πειράξουμε τη συσκευή. Αυτή τη στιγμή το πιο διαδεδομένο custom recovery είναι το ClockWorkMod (CWM) που μας επιτρέπει (πέρα από τους

ελέγχους και το hard reset) να περνάμε κάποια custom rom και γενικά να βλέπουμε τα αρχεία της συσκευής όταν το λειτουργικό δεν τρέχει.

 

-Τι είναι ο kernel?

 

Όταν λέμε kernel εννοούμε το λογισμικό εκείνο που επικοινωνεί απευθείας με το υλικό (hardware) της συσκευής μας και είναι υπεύθυνο τόσο για τον έλεγχο του

υλικού όσο και των εφαρμογών του συστήματος.

 

-Τι σημαίνει ο όρος AOSP?

 

Τα αρχικά AOSP σημαίνουν Android Open Source Project και με τον όρο αυτό είναι γνωστές οι rom που βασίζονται στις επίσημες εκδόσεις της Google. Δηλαδή είναι

όπως θα ήθελε η Google να είναι το λειτουργικό της πριν επέμβουν οι εκάστοτε κατασκευαστές και προσθέσουν τα δικά τους στοιχεία πχ Sense.

 

-Τι είναι το adb και τι κάνει;

 

To adb (Android Debug Bridge) είναι μέρος του android sdk, (development kit), και επιτρέπει την επικοινωνία ενός υπολογιστή με μια συσκευή android, είτε είναι

τηλέφωνο είτε κάτι άλλο (π.χ. tablet). Με το adb μπορείς να δεις μέσα στη συσκευή, να αντιγράψεις ή να σβήσεις αρχεία, να την κάνεις reboot, να της αλλάξεις τα φώτα γενικά.

 

Οι οδηγίες παρακάτω αφορούν μόνο υπολογιστές με windows, που έχουν οι περισσότεροι. Φυσικά γίνεται και σε mac και σε linux, αλλά δε θα καλύψω αυτές τις περιπτώσεις.

 

1) Προετοιμασία

Πρέπει ο υπολογιστής να έχεις τους οδηγούς (drivers) για το κινητό μας. Αν έχετε

κάνει εγκατάσταση το HTC Sync, περνάει τους drivers αυτόματα, οπότε δε χρειάζεστε αυτό το βήμα. Αν όχι ή δεν θέλετε να το κάνετε, απλά ξεκινήστε τη διαδικασία της

εγκατάστασης και μόλις μπούν κάποια βοηθητικά προγράμματα (είναι και οι drivers εδώ), ακυρώστε την εγκατάσταση.

 

Το adb θα το βρείτε εδώ: http://www.multiupload.com/UALGGF8HGK Απλά κάντε το unzip στο C:\ . Θα έχετε μετα στο C: έναν καινούριο φάκελο, τον adb, με 3

αρχεία μέσα (κοιτάξτε από το My Computer)

 

Επίσης, το τηλέφωνο πρέπει να έχει το USB debugging mode (εντοπισμός σφαλμάτων USB) ενεργοποιημένο. Είναι στα Settings, Applications, Development. (Ρυθμίσεις, Εφαρμογές, Ανάπτυξη). Είναι ένα τικ.

 

2) ADB

Το adb το δουλεύουμε από τη γραμμή εντολών των windows. Δηλαδή Start (Run), cmd. Βγαίνει έτσι ένα παράθυρο μαύρο, που γράφει C:\Users\.....\> (ή C:\Documents and Settings\...\>).

Εκεί γράφουμε cd c:\adb , και μπαίνουμε στο directory που κάναμε unzip πιο πάνω. Θα γράφει τώρα C:\adb>

 

- Τώρα συνδέουμε το κινητό με το καλώδιο USB στο PC. Θα βγάλει πάνω αριστερά ένα τρίγωνο το κινητό (ή ένα άσπρο σκαθαράκι android αν έχουμε Froyo), που θα λέει ότι είναι σε USB debugging mode.

- Γράφουμε στη γραμμή εντολών στον υπολογιστή μας adb devices. Θα πει κάτι για τον adb daemon που ενεργοποιείται, και μετά θα δείτε 'List of devices attached:'

Αν εκεί έχει από κάτω μια σειρά γραμμάτων/αριθμών, σημαίνει ότι βλέπει μια χαρά τη συσκευή (η οποία αντιστοιχεί σ'αυτά τα γράμματα), και μπορούμε να συνεχίσουμε, με τις πιο κοινές εντολές adb.

 

- Για reboot, γράφουμε adb reboot.

- Για reboot σε recovery mode, γράφουμε adb reboot recovery

- Για να ελέγχουμε το κινητό, adb shell. Έτσι είμαστε μέσα στο κινητό, σε περιβάλλον linux. (Bγαίνει το $). Με exit βγαίνουμε.

- Για να αντιγράψουμε κάτι στο ή από το κινητό, adb push ή adb pull

(π.χ. adb push arxeio.zip /sdcard/arxeio.zip , περνάει το αρχείο arxeio.zip στο κινητό).

- Για να κάνουμε install μια εφαρμογή κατεύθείαν, βάζουμε το arxeio.apk της εφαρμογής στο C:\adb\ φάκελο, και γράφουμε adb install arxeio.apk

Edited by saliez

Contact: a.pap@doeyetea.eu

Αλέξανδρος - [School of Tourism & Hospitality – STEAN College] - [Web Designer]

[Root στο Galaxy S II] - [Ορολογία του Android]

Link to comment
Share on other sites

Διαχείριση μνήμης στο λειτουργικό Android

 

Για όσους έχουν κάνει root και αναρωτιούνται αν πρέπει να χρησιμοποιούν task manager με autokill ή όχι, και γιατί όχι, να πω κάποια πραγματάκια που ελπίζω ότι θα ξεκαθαρίσουν τη σύγχυση, αν και πολλοί από δω τα ξέρουν ήδη.

 

To android είναι θεωρητικά φτιαγμένο για multitasking. Έτσι, όταν κλείνεις μια εφαρμογή, το σύστημα δε συμπεριφέρεται όπως τα άλλα λειτουργικά συστήματα (π.χ. windows), δηλαδή δεν κλείνει τελείως όλες τις διεργασίες (processes) που είχε ανοίξει η εφαρμογή, αλλά τις βάζει στο background, και τις σκοτώνει όταν νομίζει ότι χρειάζεται. Συγκεκριμένα, τις σκοτώνει όταν η μνήμη του συστήματος πέσει κάτω από ένα όριο. Η ιδέα είναι ότι αυτές οι ανενεργές διεργασίες δε βλάπτουν τη συνολική απόδοση του συστήματος, και αν χρειαστείς να ξανανοίξεις την εφαρμογή όσο τρέχουν στο υπόβαθρο, θα ανοίξει πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα ένα γρήγορο και αποδοτικό λειτουργικό. Οι διεργασίες σκοτώνονται με σειρά παλαιότητας, όταν η μνήμη πέσει κάτω από το όριο.

 

Περισσότερες πληροφορίες;

 

O εσωτερικός διαχειριστής μνήμης στο android διαχωρίζει τις εφαρμογές/διεργασίες που τρέχουν στο τηλέφωνο σε 6 καταστάσεις, από Empty App (νεκρή διεργασία, δεν κάνει απολύτως τίποτα και περιμένει να διαγραφεί ή να ξανανοιξεις την εφαρμογή που την καλεί), μέχρι Foreground App (που τρέχει εκείνη τη στιγμή). Όταν σταματήσεις να βλέπεις μια εφαρμογή, είτε την βάλεις στο background με το home button είτε την κλείσεις με το back button, σταματάει αυτόματα να είναι σε κατάσταση Foreground App (προφανώς), και ανάλογα με τη λειτουργία της και τον τρόπο που έχει κωδικοποιηθεί, μπαίνει στο υπόβαθρο σε μια άλλη κατάσταση. Eπαναλαμβάνω ότι αυτό δεν είναι κακό, και είναι βασική λειτουργία του android.

 

Ωραία, και πού είναι το πρόβλημα;

 

Το πρόβλημα δυστυχώς είναι ότι η ιδέα δε δουλεύει τέλεια, γιατί προϋποθέτει καλά κωδικοποιημένες εφαρμογές (πράγμα που δυστυχώς δεν ισχύει από τη στιγμή που ο οποισδήποτε μπορεί να ανεβάσει την εφαρμογή του στο market), και εξαρτάται επίσης από τις δυνατότητες της συσκευής. To default όριο μνήμης για να κλείσει μια EMPTY_APP διεργασία είναι χαμηλό, π.χ. στο Galaxy S είναι 48 ΜΒ (σε άλλες συσκευές είναι ακόμα λιγότερο, μέχρι και 24 ΜΒ). Δηλαδή το τηλέφωνο αρχίζει να σκοτώνει apps που βρίσκονται σε κατάσταση empty, όταν η μνήμη πέσει κάτω από 48 MB. Αυτό το όριο είναι πολύ χαμηλό για τα τελευταίας κατηγορίας κινητά, που τρέχουν με 150-200mb ελεύθερα. Μέχρι να πέσει η μνήμη στα 48 MB, το υπόβαθρο γεμίζει με νεκρές διεργασίες και καθυστερεί επειδή δεν έχει αρκετή ελεύθερη μνήμη, χωρίς λόγο.

 

Επίσης η μπαταρία, η οποία ΔΕΝ επηρεάζεται από την ελεύθερη μνήμη (κάτι που πιστεύουν λανθασμένα πολλοί), επηρεάζεται από το αν λειτουργεί ο επεξεργαστής ή όχι. Αν οι (άσχημα κωδικοποιημένες) διεργασίες στο υπόβαθρο ζητάνε ακόμα υπολογιστική ισχύ, από κει χάνεται και μπαταρία.

 

Σ'αυτά ακριβώς πατάνε οι task managers.

 

Ποιά είναι η λύση;

 

Υπάρχουν 2 κοινά διαδεδομένες λύσεις, η πρώτη άκομψη και ενάντια στη φιλοσοφία του android, και η δεύτερη σαφώς καλύτερη.

 

1. Task manager/Task killer. Ένας καλός task manager μπορεί να δεί τις διεργασίες που βρίσκονται και στις 6 καταστάσεις, και ειδικά τις Empty. Και όπως στα Windows (ctrl-alt-del), σου δινει τη δύνατότητα να σκοτώσεις όλα τα apps που έχουν διεργασίες που τρέχουν στο background. Aπό τις εκδόσεις Froyo και μετά, οι εφαρμογές δε σκοτώνονται, αλλά απλά ξαναρχίζουν από την αρχή (re-initialise). Αυτό το σκότωμα/επαναρχικοποίηση δεν ενδείκνυται, τις περισσότερες φορές μάλιστα είναι κακή λύση, γιατί με το να κλείνεις διεργασίες που το android δε σκόπευε να κλείσει, μπορεί να δημιουργήσεις πρόβλημα, και μάλιστα να κάνεις το τηλέφωνό σου πιο αργό, γιατί πρέπει να τα ξαναρχίζει όλα απ'την αρχή. Μερικοι task managers έχουν τη δυνατότητα να σκοτώνουν αυτόματα τις διεργασίες στο background μετά από ορισμένη ώρα. Υπάρχουν task managers που σε προστατεύουν από λάθη έχοντας safe modes και τέτοια, και μπορείς να αποκλείσεις κάποιες εφαρμογές από το να δολοφονούνται αν ξέρεις ότι δημιουργείται πρόβλημα (ένα παράδειγμα ενός ολοκληρωμένου task manager είναι ο Advanced Task Killer Pro). Παρ'όλα αυτά παραμένει μια βασικά λάθος λύση, και τελείως λάθος λογική στον κόσμο Αndroid. Και ειδικά από Froyo και μετά, οι task killers είναι τελείως άχρηστοι.

 

2. Το καλό με το android είναι ότι τα όρια που λέγαμε παραπάνω μπορούν να αλλάξουν. Τα default όρια για τις 6 καταστάσεις, κάτω από τα οποία σκοτώνονται αυτόματα οι εφαρμογές, βρίσκονται αποθηκευμένα στο αρχείο /sys/module/lowmemorykiller/parameters/minfree . Αυτές οι τιμές λοιπόν μπορούν να αλλάξουν, και έτσι αντί το σύστημα να περιμένει να φτάσει η μνήμη στα 48ΜΒ για να κλείσει τα EMPTY_APPS, να τα σκοτώνει ας πουμε όταν πέφτει κάτω από 100 ΜΒ. Με αυτόν τον τρόπο ακολουθείται η λογική του android, και υπάρχει πάντα ελεύθερη μνήμη.

 

Μια εφαρμογή που το κάνει αυτό είναι το Autokiller (που δεν είναι task killer αν και πολλοί το μπερδεύουν, απλά άστοχο όνομα). Η εφαρμογή αυτή σου δίνει κάποιες προεπιλεγμένες τιμές για τα παραπάνω όρια, και συνήθως προτείνω το Οptimum, το Strict ή το Αggressive. Μην διαλέξεις δικές σου τιμές, εκτός αν ξέρεις πραγματικά τί κάνεις. Μόλις διαλέξεις κάποια τιμή, είτε από τις preset είτε κάποια δικιά σου, αλλάζει το minfree αρχείο. Τίποτα περισσότερο. Δεν κάνει κάτι μόνη της, δεν τρέχει συνεχώς στο υπόβαθρο, και αφήνει το kernel του android να κάνει τη δουλειά του όπως αυτό νομίζει. Φορτώνει απλά στην εκκίνηση, γιατί τα settings αλλιώς χάνονται.

Yπάρχουν πολλές παρόμοιες εφαρμογές καθώς και scriptάκια που κάνουν το ίδιο, δηλαδή αλλάζουν τις τιμές του minfree.

 

H 2η λύση είναι η πιο σωστή, και θα δεις ότι το τηλέφωνο θα δουλεύει τέλεια χωρίς να σκοτώσεις τίποτα. Φυσικά το minfree αρχείο είναι αρχείο συστήματος, έτσι χρειάζεται root για να εγκαταστήσεις τον autokiller (ή κάτι παρόμοιο). Σε συνδυασμό με ένα προγραμματάκι σαν το autostarts, με το οποίο μπορείς να ελέγξεις αν κάποιες εφαρμογές ανοίγουν όταν δεν πρέπει και να τις σταματήσεις, το τηλέφωνο θα λειτουργεί όπως ακριβώς πρέπει.

 

Δηλαδή δε χρειάζομαι καθόλου task manager?

 

Θεωρητικά όχι. Πρακτικά, λόγω των άσχημα κωδικοποιημένων εφαρμογών που προανέφερα, είναι καλό να υπάρχει κι ένας task manager που να μην τρέχει συνέχεια και φυσικά χωρίς αυτόματο kill, για να σκοτωνεις/ξαναρχίζεις εσύ καμιά εφαρμογή όταν βλέπεις και δημιουργεί πρόβλημα. To autokiller περιέχει έναν task manager. Και δυστυχώς, η λύση του task manager παραμένει η μόνη λύση για παλιότερα τηλέφωνα (Εclair και κάτω), και γι'αυτά που δεν έχουν δικαιώματα root.

 

Σημ: Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε από τον Tyxerakias

Edited by Tyxerakias

Contact: a.pap@doeyetea.eu

Αλέξανδρος - [School of Tourism & Hospitality – STEAN College] - [Web Designer]

[Root στο Galaxy S II] - [Ορολογία του Android]

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

-credits

Tyxerakias[/member] για την αναλυτική επεξήγηση του root.

Nagata[/member] για το άρθρο των Custom ROMs

http://www.wikipedia.org/

http://www.androidpolice.com/

 

 

Παράκληση,

 

Αγαπητέ χρήστη του @myphone, κανείς δεν είναι τέλειος(τάδε έφη Steve Jobs) και εγώ δεν αποτελώ την εξαίρεση.

Αυτά που διάβασες μέχρι τώρα είναι μόνο η αρχή, έχω σκοπό να προσθέσω διάφορα tips/tricks και πολλές παραπάνω ορολογίες για το Android.

Αν νομίζεις ότι μπορείς να βοηθήσεις με ένα κείμενο, ή αν δεν σου αρέσει κάτι, ή οτιδήποτε άλλο, στείλε μου μήνυμα.

 

Με εκτίμηση ο συντονιστής σου.

Edited by saliez

Contact: a.pap@doeyetea.eu

Αλέξανδρος - [School of Tourism & Hospitality – STEAN College] - [Web Designer]

[Root στο Galaxy S II] - [Ορολογία του Android]

Link to comment
Share on other sites

  • The topic was unpinned
Επισκέπτης
This topic is now closed to further replies.
 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...