Jump to content

Περί των οικονομικών προβλημάτων της χώρας


sideras1985
 Κοινοποίηση

Επαναφορά στην δραχμή;  

215 members have voted

  1. 1. Επαναφορά στην δραχμή;

    • Συμφωνώ
      63
    • Διαφωνώ
      152


Recommended Posts

Το άρθρο του Αμερικανου οικονομολόγου, Μάρτιν Φέλντσταϊν, καθηγητής Οικονομικών στο Χάρβαρντ και σύμβουλος των κυβερνήσεων Ρέιγκαν και Ομπάμα,στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς - Εγγυήσεις δανείων ή προσωρινές πιστώσεις από Γαλλία και Γερμανία μπορεί να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποφύγει μία νέα κρίση αναχρηματοδότησης του χρέους της την άνοιξη. Όμως τα προσωρινά οικονομικά μπαλώματα δεν θα λύσουν το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας: το έλλειμμα της χώρας βρίσκεται σχεδόν στο 13% του ΑΕΠ. Προκειμένου, δε, να μειώσει το χρέος της ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσεις τις μελλοντικές ετήσιες δαπάνες της και να αυξήσει τους φόρους, σε τέτοιο βαθμό που αντιστοιχεί σε δημοσιονομική προσαρμογή 10%.

 

Δυστυχώς μία τέτοια σκληρή πολιτική θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, η οποία, ήδη, βρίσκεται στο «οδυνηρό» 10%, ενώ οι πολιτικές αντιρρήσεις καθιστούν μία τέτοια επιλογή σχεδόν αδύνατη.

 

Εάν η Ελλάδα είχε ακόμη το δικό της νόμισμα θα μπορούσε να υποτιμήσει την δραχμή προκειμένου να μειώσει τις εισαγωγές και να αυξήσει τις εξαγωγές της και να επιτύχει μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 15%. Το μέγεθος του ελληνικού ΑΕΠ αλλά και η απασχόληση θα ενισχύονταν, καθώς η αύξηση των εξαγωγών και η μείωση των εισαγωγών θα βοηθούσαν ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση και η παραγωγή. Απασχόληση και παραγωγή θα μειώνονται εάν εφαρμόζονταν η πολιτική της μείωσης δαπανών και αύξησης φόρων. Καθώς, όμως, η Ελλάδα δεν έχει το δικό της νόμισμα, δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική της υποτίμησης.

 

Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνει η Ελλάδα; Μπορεί να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους, ζητώντας από τους πολίτες της να υποφέρουν από την ανεργία για αρκετά χρόνια. Ή θα μπορούσε να ζητήσει συγκεκριμένη οικονομική στήριξη από τους εταίρους της, οι οποίοι θα έδιναν στην ελληνική κυβέρνηση αρκετά χρήματα για κάποια χρόνια προκειμένου να πληρώνει τους λογαριασμούς της, χωρίς να αναγκαστεί να αυξήσει τους φόρους. Ακόμη και εάν η ελληνική οικονομία είναι «μικρή» και ως εκ τούτου το κόστος μίας τέτοιας απόφασης δεν είναι τόσο υψηλό, αυτή η τακτική θα απορριφθεί από Γαλλία και Γερμανία καθώς οι δύο χώρες φοβούνται ότι εάν το πράξουν αυτό για την Ελλάδα θα ακολουθήσουν ανάλογα αιτήματα και από άλλες, μεγαλύτερες χώρες. Μία άλλη λύση είναι η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, πιθανώς «ανοίγοντας» μία διαδικασία την οποία μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες χώρες με ανάλογα προβλήματα.

 

Καμία από τις παραπάνω λύσεις δεν ελκύει την Ελλάδα ή τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Υπάρχει, όμως, μία καλύτερη ιδέα που θα μπορούσε να διαφυλάξει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και ταυτόχρονα να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη χώρα να μειώσει έλλειμμα και χρέος.

 

Οι υπόλοιποι εταίροι της θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα μία πρόσκαιρη αποχώρηση από την ευρωζώνη, υπό την δέσμευση ότι θα επιστρέψει σε αυτήν και θα είναι περισσότερο ανταγωνιστική.

 

Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα θα μπορούσε να «γυρίσει» στην δραχμή, με προσυμφωνημένη ισοτιμία 1 δραχμή προς 1 ευρώ. Οι τραπεζικοί ισολογισμοί και οι υποχρεώσεις θα συνεχίσουν να αποτιμώνται σε ευρώ. Μισθοί και τιμές θα αποτιμώνται σε δραχμές.

 

Μέσω της συμφωνίας η Ελλάδα θα κληθεί να «επιστρέψει» στην ευρωζώνη, αλλά με συναλλαγματική ισοτιμία 1,3 δραχμές ανά ευρώ. Δηλαδή το νόμισμά της θα έχει υποτιμηθεί σχεδόν κατά 30% σε σύγκριση τόσο με το ευρώ όσο και με άλλα νομίσματα. Εάν ο πληθωρισμός στη χώρα παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο, τότε τα ελληνικά προϊόντα θα είναι πιο ανταγωνιστικά τόσο στην εγχώρια όσο και στις ξένες αγορές.

 

Ως αντάλλαγμα στην δυνατότητα αλλαγής της ισοτιμίας ευρώ-δραχμής η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να μειώσει γρήγορα το έλλειμμά της και να το διατηρήσει χαμηλά. Αν και το υψηλότερο κόστος των εισαγωγών θα οδηγήσει σε υποχώρηση των πραγματικών εισοδημάτων, η καταστροφή θα είναι περιορισμένη καθώς οι εισαγωγές αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 20% του ελληνικού ΑΕΠ.

 

Κάποια μέλη της ευρωζώνης ενδεχομένως να αντιδράσουν στην παροχή αυτής της ευχέρειας στην Ελλάδα και στην τόνωση της ανταγωνιστικότητά της. Εκ νέου θα φοβηθούν ότι και άλλες χώρες θα ζητήσουν ανάλογη αντιμετώπιση. Όμως το να επιτραπεί στην Ελλάδα να επαναδιαπραγματευτεί την ισοτιμία του νομίσματός της είναι καλύτερο από το να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Επίσης είναι καλύτερη λύση από το να επιβάλεις στους Έλληνες να υποφέρουν επί μία δεκαετία. Θα είναι επίσης καλύτερο για τη Γερμανία και άλλες χώρες σε σύγκριση με την "προσφορά" συνεχούς οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα, καθώς μία τέτοια συνεχή υποχρέωση πιθανώς να αναγκάσει τη Γερμανία να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

 

Η ευρωπαϊκή οικονομική και νομισματική ένωση έχει σαφώς ψεγάδια-ελαττώματα. Πρώτον αναγκάζει εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους χώρες να ζουν με το ίδιο επίπεδο συναλλαγματικών ισοτιμιών και επιτοκίων, "πρακτική" που δεν ταιριάζει σε όλες εξ αυτών. Δεύτερον το να συνδέεις άμεσα ένα κοινό νόμισμα αλλά ταυτόχρονα να προσφέρεις στα κράτη-μέλη απόλυτη ανεξαρτησία καταρτισμού των προϋπολογισμών τους, μπορεί να «στηρίξει» την δημοσιονομική ασυδοσία.

 

Η ελληνική κατάσταση είναι μία σαφής «διακήρυξη» αυτών των ελαττωμάτων. Όμως εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν, ούτως ή άλλως, να προστατεύσουν το τρέχον σύστημα, καλό θα ήταν να προσφέρουν στην Ελλάδα την δυνατότητα αναπροσαρμογής της συναλλαγματικής της ισοτιμίας

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 277
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Την ξέρεις την παροιμία που λέει:

 

"Όποιο πρόβατο (ελλάδα) βγαίνει απο το κοπάδι (ευρώπη) το τρώει ο λύκος (αμερική)";

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/thumbs/places/agiorgit/agiorg5p.jpg
Link to comment
Share on other sites

Όχι ρε παιδιά πλάκα κάνετε?Έτσι και βγούμε από την ευρωζώνη χαθήκαμε.Τότε είναι που θα καταστραφεί η οικονομία.Με τίποτα.
Link to comment
Share on other sites

που να τρεχουμε τωρα να αλλαζουμε παλι νομισμα και να ξαναπρογραμματίζουμε παππουδες και γιαγιαδες...χωρια και αυτο που λεει ο agiorgitis....χωρια και το οτι αν βγουμε ειναι σαν να υπογραφουμε τη πτώχευση της χωρας(επίσημα)...
Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά είμαστε σοβαροί;αν κάτι μας σώζει τώρα είναι η ευρωζώνη.νομίζετε έχει άλλη καουρα για μας ο Ευρωπαίος εκτός από το να μην του κατρακυλησουμε την οικονομία;

Εγώ πάντως -άω/ώ, και ας λέτε εσείς ό,τι θέλετε!!! Δε ζητώ, απλά νιώθω...και πολύ γουστάρω....;)

Link to comment
Share on other sites

Ώρες-ώρες σκέφτομαι ότι οι πολιτικές ηγεσίες που μας έφεραν σε αυτό το χάλι στρογγυλοκάθησαν πάνω στη σιγουριά που προσφέρει το Ευρώ... :X

Όπως και να 'χει, υπό τις παρούσες συνθήκες μόνο το μαστίγιο της ΕΕ μπορεί να μας κάνει καλά. :X

http://media.rockstargames.com/rockstargames/img/global/downloads/buddyiconsconavatars/v_franklin_chop2_80x80.jpg

Automagic * Automation @ Google Play

Link to comment
Share on other sites

κραταμε τα ευρω που εχει η χωρα, σαν συναλλαγματικο αποθεμα και κοβουμε δραχμες ξανα . ποσα χρωσταμε 300δις? τα δινουμε απο τα αποθεματα και ξεμπερδευουμε.

φευγουμε και απο την ΕΕ και ησυχαζουμε.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω με την εξοδο απο το ευρω και την επιστροφη της δραχμης οχι σημερα ΧΤΕΣ.Και η ζωη μας εγινε χειροτερη και ακριβοτερη και τελουμε υπο οικονομικη ομηρια για να πλουτιζουν αλλοι και να εξυπηρετουνται τα οικονομικα τους συμφεροντα.Δεν ειναι χαζες αρκετες χωρες που δεν μπηκαν οπως η Αγγλια οι οποιες δεν εχουν καμια διαθεση να δινουν λογαριασμο στον θεματοφυλακα του ευρω την Γερμανια.Εγινε κανενος καλυτερη η ζωη αυτα τα 10 χρονια;Η απαντηση ειναι αυτονοητη ;)
Link to comment
Share on other sites

Όλων μας η ζωή έγινε καλύτερη. Προφανώς. Έχουμε σταθερό νόμισμα, γλυτώσαμε τις υποτιμήσεις, αποκτήσαμε αγοραστική δύναμη, έπεσαν τα επιτόκια και χιλιάδες άνθρωποι μπόρεσαν να αποκτήσουν από αναγκαία (σπίτι) μέχρι άχρηστα αγαθά, οι μισθοί στο δημόσιο ανέβηκαν πάνω από 30-40% (γιατί το δημόσιο μπόρεσε να δανειστεί φθηνά) και κάποια από αυτά τα χρήματα έπεσαν στην αγορά, μειώθηκε η ανεργία όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ...

 

Ναι, να πάμε στην δραχμή, να υποτιμηθεί η δραχμή (υποτίμηση = μείωση μισθού σε όλους χωρίς καμιά εξαίρεση) να ρίξουμε και ένα κανόνι σε όσους χρωστάμε (από προμηθευτές νοσοκομείων μέχρι απλούς δημοσίους υπαλλήλους) και όντως θα στρώσει η κατάσταση. Θα πληρώνουμε βέβαια μισό μισθό για ένα κινητό της πλάκας ή για ένα Βουλγαρικής ραφής ρούχο...αλλά αυτό θα αφορά ελάχιστους βέβαια γιατί οι περισσότεροι θα είμαστε απαλλαγμένοι από αυτό το "καταναλωτικό" πρόβλημα γιατί δεν θα έχουμε μισθό.

 

Φανταστείτε μόνο πόσο θα πάνε οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (γιατί τόσο καιρό με το ΕΥΡΩ ξεχάσαμε πόσο θα χάνει συνεχώς η δραχμούλα έναντι του δολαρίου) και φυσικά οι τιμές των πάντων γιατί όλα εξαρτώνται από αυτό.

 

Νομίζω είναι τελείως μα τελείως τρελό και παράλογο, καθαρή αυτοκτονία. Απορώ πώς καν τίθεται το θέμα, χάνω μήπως κάτι; (Please, όταν λέω αν χάνω κάτι εννοώ σοβαρά επιχειρήματα και όχι αόριστη πικραμένη συνθηματολογία "φταίνε οι Αμερικάνοι, φταίνε οι ξένοι, φταίνε τα συμφέροντα κτλ.)

Read The F...ing Manual First
Link to comment
Share on other sites

Δείτε όλοι γύρω σας την επίθεση που δεχόμαστε, ΚΑΙ ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ !!!! Η βενζίνη?? Οι τραγικοί μισθοί?? Αν φταίει το ευρώ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ γυρίσουμε στη δραχμή. Αν δε φταίει ΠΡΕΠΕΙ να ξυπνήσουμε γιατί δε πάει άλλο το στίψιμο των νοικοκυριών απο την ΕΕ

[sIGPIC][/sIGPIC]

Η ζωή ειναι πολύ μικρή για να μην την περνάς με τα άτομα που αγαπάς. . . .

 

think positive !!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Την ξέρεις την παροιμία που λέει:

 

"Όποιο πρόβατο (ελλάδα) βγαίνει απο το κοπάδι (ευρώπη) το τρώει ο λύκος (αμερική)";

 

Bγαινω απο το ευρω δεν σημαινει πως βγαινω και απο την Ε.Ε.

Itchy. Tasty. - YouTube

^Το gaming κανάλι μου 🙂

Link to comment
Share on other sites

Αν ειχαμε τωρα δραχμες ξερετε ποσες φορες θα ειχε γινει υποτιμηση?? Τοτε να δειτε πεινες....

Οτι και να λεμε το Ευρω ειναι πολυ δυνατο νομισμα!!

Πάρε τηλέφωνο τη μοναξιά σου, ή βγες ξανά στο δρόμο της φωτιάς!!

Link to comment
Share on other sites

Φυσικα Ναι. Χωρα σε κριση,οφοιλει να κανει υποτιμηση του νομισματος της,ετσι ωστε να μπορεσει να εξαγει αφου τα προιοντα της θα γινουν πιο φθηνα,να περιορισει την κυριαρχια των ξενων προιοντων καθως και να στηριξει τον τουρισμο της. Η παραμονη στο Ευρω,απο το οποιο δεν ειδαμε κατι καλο περα της διαλυσης της βασικα μικροαστικης Ελληνικης οικονομιας,απο ενα Γερμανικο και ενα Γαλλικο σουπερμαρκετ που πουλαν βασικα δικες τους φιρμες,ειναι εγκλημα κατα της χωρας,που το καταλαβαινει και ο τελευταιος πρωτοετης οικονομικων. Το κακο ειναι πως το πολιτικο μας συστημα ειναι τοσο δεμενο με τον ξενο παραγωντα,που πιο πολυ δρουν διαχρονικα,ως διορισμενοι κυβερνητες αποικιας παρα ηγετες κυριαρχου κρατους
Link to comment
Share on other sites

Φυσικα Ναι. Χωρα σε κριση,οφοιλει να κανει υποτιμηση του νομισματος της,ετσι ωστε να μπορεσει να εξαγει αφου τα προιοντα της θα γινουν πιο φθηνα,να περιορισει την κυριαρχια των ξενων προιοντων καθως και να στηριξει τον τουρισμο της. Η παραμονη στο Ευρω,απο το οποιο δεν ειδαμε κατι καλο περα της διαλυσης της βασικα μικροαστικης Ελληνικης οικονομιας,απο ενα Γερμανικο και ενα Γαλλικο σουπερμαρκετ που πουλαν βασικα δικες τους φιρμες,ειναι εγκλημα κατα της χωρας,που το καταλαβαινει και ο τελευταιος πρωτοετης οικονομικων. Το κακο ειναι πως το πολιτικο μας συστημα ειναι τοσο δεμενο με τον ξενο παραγωντα,που πιο πολυ δρουν διαχρονικα,ως διορισμενοι κυβερνητες αποικιας παρα ηγετες κυριαρχου κρατους

 

Μηπως θυμασαι τι ειχε γινει πριν μερικα χρονια με την υποτιμηση?? Ποσος κοσμος εκλαιγε...?? Καλες η θεωριες, αλλα για θυμισου και την πραξη!! Και ειδικα σκεψου οσες κινησεις γινονται στην Ελλαδα!!

 

Και ο "θειος" (Κ. Καστοριαδης) εχει γραψει τη "φαντασιακη θεσμιση της κοινωνιας" δυστυχως κανεις ομως δεν το κανει πραξη... και οσες φορες το εχει επιχειρησει καποιος σ....τα τα εκανε!! :)

Πάρε τηλέφωνο τη μοναξιά σου, ή βγες ξανά στο δρόμο της φωτιάς!!

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω με την εξοδο απο το ευρω και την επιστροφη της δραχμης οχι σημερα ΧΤΕΣ.Και η ζωη μας εγινε χειροτερη και ακριβοτερη και τελουμε υπο οικονομικη ομηρια για να πλουτιζουν αλλοι και να εξυπηρετουνται τα οικονομικα τους συμφεροντα.Δεν ειναι χαζες αρκετες χωρες που δεν μπηκαν οπως η Αγγλια οι οποιες δεν εχουν καμια διαθεση να δινουν λογαριασμο στον θεματοφυλακα του ευρω την Γερμανια.Εγινε κανενος καλυτερη η ζωη αυτα τα 10 χρονια;Η απαντηση ειναι αυτονοητη ;)

 

η αγγλια ειχε ομως και ενα δυνατο νομισμα!!εμεις οχι..δεν ειχαμε και πολλες επιλογες.επρεπε να μπουμε στο ευρω και πιστευω μας οφελησε αρκετα.το οτι φτασαμε εδω που φτασαμε δεν φταει το ευρω αλλα η βλακειες που γινοντουσαν χρονια τωρα στη διοίκηση της χωρας.οι αγγλια ομως (δυστυχως γι' αυτη) εφαγε μεγαλο στραπατσο με τη κριση τωρα σιγα-σιγα ξανανεβαινει αλλιως τη βλεπω και αυτη σε euro μερια...

Link to comment
Share on other sites

Στο ευρώ δεν έπρεπε να μπούμε, αλλά τώρα δεν πρέπει να βγούμε.

Είναι αλήθεια πως η είσοδος στο ευρώ διέλυσε την τσέπη του μέσου Έλληνα που είδε το μισθό του να μετατρέπεται από δραχμές σε ευρώ με την κανονική ισοτιμία (340,75/1), ενώ η τυρόπιτα της γωνίας από 150 δρχ. πήγε αυτόματα στο 1 ευρώ και από τότε έχει πάει στο 1,5 ευρώ. Αλλά γι αυτό δεν φταίει το ευρώ αλλά η πονηριά του Έλληνα καταστηματάρχη, παραγωγού κλπ. Το ευρώ βοήθησε όσο μπορούσε την οικονομία του κράτους και δεν φταίει αυτό για τα λάθη των κυβερνήσεων από τότε. Ίσα ίσα που χωρίς το ευρώ θα είχαμε γίνει Πακιστάν, κάτι που θα γίνουμε αν βγούμε τώρα. Και μην ξεχνάμε ότι με το ευρώ απελευθερώθηκαν τα ταξίδια στο εξωτερικό σε λογικές τιμές και οι αγορές μέσω Internet. Αν είχαμε μείνει στη δραχμή θα είχαμε χρήματα εντός Ελλάδας αλλά θα ήταν πανάκριβο ότι ερχόταν απ' έξω. Η ισοτιμία θα ήταν 1ευρώ / 1000 δρχ. (π.χ.) Καθώς λοιπόν η Ελλάδα εισάγει περισσότερα από ότι εξάγει, το ευρώ είναι πλέον μονόδρομος.

:blink:
Link to comment
Share on other sites

Το ευρω ειναι μια απατη των δυνατων της Βορειας Ευρωπης για εξυπηρετησουν τα συμφεροντα τους και να δυναμωσουν την κηδεμονια τους σε πιο αδυναμες οικονομιες.Δειτε τις χωρες του Νοτου τι προβληματα αντιμετωπιζουν...Νομιζω οτι γενικα η ιστορια της νομισματικης ενωσης ειναι ενα αποτυχημενο πειραμα.Δεν λεω εχει και καποια θετικα οπως το συναλλαγμα αλλα σε γενικες γραμμες προκειται για φιασκο το οποιο οχι μονο δεν πετυχε τους στοχους του και την οικονομικη συγκλιση αλλα ενισχυσε τις οικονομικες ανισοτητες
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θέλω τη δραχμή μόνο αν «πέσουν» οι τιμές και γίνουν όπως πριν από το ευρώ. Πέρα από τη πλάκα, κάπου διάβασα ότι αν γυρίσει και πάλι η δραχμή στην Ελλάδα θα έχει τη μισή ισοτιμία από αυτή που είχε το 2001. Η κίνηση που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (δεν μιλάω πολιτικά) να φέρει το ευρώ στην Ελλάδα ήταν ό, τι χειρότερο μπορούσε να κάνει. Δηλαδή με το ευρώ συμμετέχουμε πιο πολύ ως Ευρωπαϊκή χώρα ? Επίσης, κάπου διάβασα ότι το ευρώ είναι ένα πολύ ισχυρό νόμισμα. Αν είναι έτσι τότε γιατί η Αγγλία δεν το θέλει και λέει πως αν το αποκτήσει θα διπλασιαστεί η ανεργία της ? Μήπως είναι μία από τις πολλές δικαιολογίες που λένε για να μην φέρουν το ευρώ στη χώρα τους ? :confused:

Σου τα' δωσα όλα όχι όμως και το θάνατό μου. Αυτό άσε με να το κρατήσω εγώ.

http://img412.imageshack.us/img412/1559/28923n.gif

Καλό Πάσχα!

Link to comment
Share on other sites

Η Ελλάδα μάλλον δεν ήταν ποτέ έτοιμη για το Euro, αυτό πάω στοίχημα ότι το γνώριζαν πάρα πολύ καλά οι ευρωπαίοι εταίροι μας που τώρα τάχα μου δήθεν εκπλήσσονται δυσάρεστα μαζί μας. Αλλά σε εκείνη την φάση της δημιουργίας της Euro ζώνης τους εξυπηρετούσε να κάνουν τα στραβά μάτια απέναντι στην Ελλάδα καθώς χρειαζόντουσαν έναν ακόμα κολαούζο για να γίνουνε πολλοί. Η δε Ελλάδα από την άλλη πλευρά πάσχοντας τόσο από το κόμπλεξ του φτωχοσυμπέθερου όσο και από κάποιες πολιτικές σκοπιμότητες «είδε το μάτι που της έκλεισαν οι ευρωπαίοι» (που τώρα διστάζουν να βοηθήσουν - ο φόβος φυλάει τα έρημα βλέπετε και για άλλες προς φαλιμέντο χώρες..) και μπήκε ;).

 

Από εκεί και πέρα, τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας (τα γνωρίζετε όλοι δεν θα επεκταθώ), η πανάκριβη ισοτιμία μεταξύ Δραχμής και Euro αλλά και ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος προς την Euro ζώνη (SOS) μας οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα στο έρεβος.

 

Φυσικά ο κόσμος και τα ΜΜΕ προς το παρόν θεωρητικολογούν, σε λίγες εβδομάδες όμως που θα αρχίσει η οικονομική κρίση να μπαίνει στην ζωή μας έμπρακτα με όλα τα σκληρότατα μέτρα περιμένω μεγάλο κύμα οργής ακόμα και από ευρωπαϊστές που προς το παρόν δεν θίγεται (η νομίζουν ότι δεν θα θιγεί) η τσέπη τους (πίσω έχει η αχλάδα την ουρά).

 

Το Euro και κατ’ επέκταση η είσοδος μας, ανέτοιμοι όπως ήμασταν, στην Euro ζώνη, ήταν μια πολύ κακία ιδέα για την χώρα μας και τώρα θα την πληρώσουμε πολύ άσχημα!

Old programmers never die. They just terminate and stay resident.

Link to comment
Share on other sites

Επειδη δεν εχω καταλαβει μερικα πραγματα, ,ρωταω για να μαθω.

 

1)Τι σχεση εχει το νομισμα με το γεγονος οτι ξοδευουμε πιο πολλα απο οτι εισπρατουμε?

 

2) Οταν ενα κρατος αναγκαζεται να δανειστει, καλη ωρα εμεις, τοτε ο δανεισμος δεν ειναι καλυτερα να γινεται σε ενα δυνατο νομισμα? Αν δανειζομασταν και ειχαμε δραχμη νομιζω θα μας δανειζαν ακομα πιο ακριβα.

 

3) Αν ειχαμε δραχμη νομιζω οτι θα ειμασταν πιο ευαλωτοι σε επιθεσεις ¨κερδοσκοπων", βλ. για παραδειγμα την επιθεση στην στερλινα το 1992 απο Σωρος και σια.

 

4) Το κρατος θα ειχε την ευχερια να υποτιμησει το νομισμα για να δανειστει απο τους πολιτες και να πληρωσει τους πιστωτες αν ειχαμε τη δραχμη. Το σεναριο γενικα της υποβαθμισης θα ηταν πολυ πιθανοτερο.

A man is walking home one dark night in Belfast. Suddenly a figure with a gun moves out of the shadows and says:

"What religion are you?"

The fellow replies "I'm an atheist", to which the gunman replies,

"Yeah, but a catholic or protestant atheist?"

Link to comment
Share on other sites

Τι σχεση εχει το νομισμα με το γεγονος οτι ξοδευουμε πιο πολλα απο οτι εισπρατουμε;

 

Άμεση διότι το Euro δεν είναι απλά ένα νόμισμα, αλλά ένα κοινό νόμισμα μεταξύ ενός συνόλου χωρών πράγμα που έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Στην παρούσα φάση κάθε δικιά μας στραβοτιμονιά μεγεθύνεται καθώς έχει αντίκτυπο στην οικονομική νομισματική ένωση οπότε οφείλουμε να λογοδοτήσουμε άμεσα στους νομισματικούς εταίρους μας ενώ ταυτόχρονα μας καθιστά στόχο όλων όσων εξωτερικών παραγόντων εχθρεύονται για τα δικά τους συμφέροντα την Euro ζώνη ενώ δεν έχουμε πια περιθώρια (δικαίωμα) να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα προβλήματα ρευστότητας που παρουσιάζει η αγορά (ξέρεις από φέσι; ) με λύσεις του παρελθόντος οι οποίες θα αποφόρτιζαν το πολύ αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε όλα τα επίπεδα του οικονομικού και σταδιακά του κοινωνικού βίου που αποτελεί την συνιστώσα αυτού που ονομάζουμε Ελληνική Κοινωνία.

 

Όταν λοιπόν, έχεις μια οικονομία στα χάλια της Ελλάδος εξαρχής δεν κοιτάς να μπεις σε τέτοια κόλπα, Euro ζώνες κτλ, αν πρωτύτερα δεν τακτοποιήσεις τα δημοσιονομικά σου προβλήματα διότι σε βάθος χρόνου θα δρέψεις (όπως συμβαίνει σήμερα) θύελλες ακόμα και αν στο μεσοδιάστημα έχει κάποιο ελάχιστο κέρδος από αυτό. Το τίμημα που θα πληρώσεις τελικά θα είναι πολύ ακριβό εξανεμίζοντας κάθε τι θετικό που μπορεί να έφερε το Euro στην χώρα τα τελευταία χρόνια.

 

Αλλά στην χώρα που βασιλεύει ο *Επιμηθέας τι περιμένεις ...

 

*Το ανάλογο ελληνικό άρθρο της Wikipedia αλλοιώθηκε από κάποιον κουτό ερχόμενο σε σύγκρουση με τις πηγές και το νόημα του μύθου :(

Old programmers never die. They just terminate and stay resident.

Link to comment
Share on other sites

Ομως η λίρα είναι υπερτιμημένη. Και οι Αγγλοι δεν το υποτιμούν για να μην πέσουν στον λάκκο που πέσαμε εμείς....Το ότι ακρίβυνε η ζωή δεν φταίει το euro αλλά ο Ελληνας όπου 50δραχμές=0.50euro.

 

Δείτε που θα ήταν η βενζίνη αν δεν είχαμε eyro και κάντε αναγωγή στα υπόλοιπα προϊόντα...Αλλά αν χάνεις από παντού λεφτά γιατί τα τρώνε και δεν εκμεταλεύεσαι το ορυκτό σου πλούτο και την όποια βιομηχανία έχεις τότε σκ@τ@ τα πάμε...

Link to comment
Share on other sites

απο τη στιγμη που μπηκαμε , μενουμε.

 

Δεν επρεπε να ειχαμε μπει εξαρχης αλλα και παλι εμεις δεν ειμαστε Αγγλια.

 

Τωρα ολα τα επακολουθα, θα τα φαμε στη μαπα εμεις που με μισθο 750 Ευρω (οσοι δουλευουν), θα κληθουν να πληρωσουν κατα 10 % ακριβοτερο επιπεδο ζωης με ΦΠΑ 21% (!!!!!!!!) και καυσιμα στο 1.35 μεση τιμη

 

Μεταναστευση τωρα

:X
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

Ανακοινώσεις



×
×
  • Create New...