Jump to content

Ελληνικά ή greeklish; (Κατάργηση των Greeklish από 01/09)


α2
 Κοινοποίηση

Εσείς τι υποστηριζετε;  

513 members have voted

  1. 1. Εσείς τι υποστηριζετε;



Recommended Posts

Απλα θα ηθελα να ρωτησω κατι...υπαρχει αλλη γλωσσα στον κοσμο που να εχει αντιστοιχα greeklish? :confused: :worry:

 

Προσωπικα με αλλα που λεει το αρθρο συμφωνω & με αλλα οχι...παντως ειναι λυπηρο να βλεπεις ατομα(ειδικα νεαρης ηλικιας)να επιμενουν σ'αυτο τον τροπο "γραφης",ενω μπορουν με ενα πατηματακι κουμπιων ν'αλλαξουν ανετα τη γλωσσα του πληκτρολογιου.Και το κακο ειναι μεγαλυτερο στα sms,οπου πλεον εχουν επικρατησει οχι μονο τα γκρικλις,αλλα & οι περιεργες συντομευσεις(εμ βεβαια,πως να χωρεσουν τοσα που θελουμε να πουμε σε 160 χαρακτηρες... :X ).

 

Οσο για τους τονους,ουτε εγω βαζω γιατι βαριεμαι...ομως σιγουρα το κειμενο μου ειναι πολυ πιο ευολοαναγνωστο απο ενα εκτρωμα γκρεεκλεση(το εγραψα επιτηδες ετσι για να δειτε πως θα ηταν αν εκαναν το αντιστοιχο οι αγγλοι στα αγγλικα ;) ).

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1χιλ.
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Μερικοί δεν εννοούν να καταλάβουν(δυστυχώς είναι πολλοί)

ότι πρέπει να λαμβάνουν υπόψην τους όχι μόνο την πάρτη τους,αλλά και αυτούς που τυχόν διαβάζουν τα κειμενά τους.

 

Τα greeklish είναι ενοχλητικά και κουραστικά.

Το κακό είναι πως και τα διάφορα φόρα επιτρέπουν την χρήση τους.

Μόνο τρία ξέρω που το απαγορεύουν, και είναι απόλαυση να τα διαβάζεις συγκριτικά με τον χαμό που γίνεται στο Myphone αλλά και στο Insomnia(εκεί να δείτε τσαπατσουλιά..)

 

Ούτε και γω διαβάζω τα greeklish,εκτός αν είναι κάτι που με αφορά άμεσα.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω απολυτα με την αποψη οτι πρεπει να διατηρησουμε την εθνικη μας κληρονομια και πρωτα για τους ιδιους μας τους ευατους.

 

Ιδιως ενας λογος παραπανο σαν φοιτητης του εξωτερικου καθως η αλιωση που δεχομαστε στην γλωσσα μας ειναι πολυ μεγαλυτερη απο τους φιλους που μενουν Ελλαδα και διατηρουν την καθημερινη τους επαφη με την γλωσσα με καθε δυνατο μεσο.

 

Ευτυχως που υπαρχει και το myphone και συνεχιζουμε να γραφουμε ελληνικα (που προτιματε απο πολλους) στις συζητησεις μας και εχει ενθερμους υποστηρικτες του συντελεστες αυτης της σελιδας :)

The Future Belongs To The Brave
Link to comment
Share on other sites

Εξυπνάκηδες :) μοντς και μη :p

 

Απέναντι σας εχετε κάποιον που κάποτε ήξερε καλή ορθογραφία... Μετά απο 6 χρόνια ατελείωτων greenglish όμως ( ζούσα στη Βρετανία) ορίστε που κατάντησα….

 

Προσπαθώ να επανέλθω, μέχρι και στο κινητό άρχισα να στέλνω ελληνικά sms. Το κείμενο που έβαλα στο πρώτο μήνυμα, συνοψίζει τους λογούς που πήρα αυτή την απόφαση….

_____________________________________________

Be the change you want to see in the world.

Mahatma Gandhi

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά προτιμώ να βλέπω 5-6 ορθογραφικά λάθη παρά greeklish και ειδικά μεγάλα κείμενα.Όποτε τυχαίνω σε τέτοια μηνύματα τα προσπερνώ απλά.

 

Τώρα απο κει και πέρα δημοκρατία έχουμε,δεν προκείται να πείσουμε κανέναν να γράφει Ελληνικά,αν δεν μπορεί μόνος του να το καταλάβει τότε δεν τίθεται συζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

Ειλικρινά άμα διαβάζω ένα θέμα που με ενδιαφέρει και κάποιος γράφει greeklish το προσπερνάω ασυζητητί με τη μια όσο σωστή άποψη κι αν έχει επί του θέματος και είναι πραγματικά κρίμα. Μπορεί να μην έχει τόσο καλή ορθογραφία όπως ισχυρίζεται... Δεκτό! Προτιμώ να δω 10 ορθογραφικά λάθη παρά να δω 1 σελίδα greeklish. Αφού τα διαβάζεις που τα διαβάζεις, σιγά σιγά γράφοντας σε Ελληνικά θα τα μάθεις κιόλας καλύτερα. Βελτιώσου. Όχι για τους άλλους αλλά πρώτα για τον ίδιο τον εαυτό σου!

 

Και δεν είναι η ζωή μόνο ένα forum... Θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε ένα έντυπο,μια αίτηση... Τι θα του πούμε του άλλου; "Φιλαράκο δεν σε πειράζει να γράψω greeklish ε;"

Θα μείνει κάγκελο! :lol: :lol: :p

Always have the feeling that something's missing or left behind...[/b]

Link to comment
Share on other sites

Exete pote dei kapoion na grafei ena keimeno sto xeri,xrhsimopoiontas ta greeklish;Exete pote dei ena opoiodhpote typomeno keimeno,grammeno sta greeklish;Ta greeklish xrhsimopoioyntai APOKLEISTIKA sta chats kai sta forums,opoy h ekfrash einai poly xalarh.

Edited by DENIOR
Link to comment
Share on other sites

Xίλιες φορές ελληνικά και ψιλοανορθόγραφα παρά greeklish.

Πολλοί λαοί έχουν εγκαταλείψει το προηγούμενο αλφάβητό τους για χάρη του λατινικού. Λαοί που ούτως ή άλλως το αλφάβητο που είχαν δανεικό το πήραν, oπότε το αντικαθιστούν χωρίς τύψεις με το λατινικό που έχει και τόσα "προνόμια".

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το λατινικό αλφάβητο προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό εξίσου με το σύγχρονο ελληνικό αλφάβητο, απλά εξελίχτηκαν διαφορετικά μέσα στους αιώνες (μάλιστα κάποιοι αρχαίοι χαρακτήρες που εμείς τους κόψαμε στο λατινικό επιβίωσαν), αλλά ακόμα και έτσι δε βλέπω κανένα λόγο να καταστρέψουμε τη γλώσσα μας μόνο και μόνο για να είναι πιο εύκολο για τις πολυεθνικές να βάζουν ελληνικό manual στα προϊόντα τους. Αντιθέτως τα greeklish μου τη σπάνε απίστευτα, και όπως και οι περισσότεροι δε διαβάζω ποτέ ολόκληρα τα posts που είναι γραμμένα σε greeklish.

Ένα επιχείρημα που ακούγεται από κάποιους είναι ότι ντρέπονται να γράψουν ελληνικά επειδή κάνουν ορθογραφικά λάθη. ΟΚ, αλλά αν δε γράψεις δεν πρόκειται ποτέ να μάθεις.

Ένα άλλο έχει να κάνει με το ότι συχνά μπερδέυονται με την κωδικοποίηση διάφορα προγράμματα (κυρίως mail applications) και δεν τα διαβάζουν. Συγνώμη, αλλά αυτός είναι λόγος να αλλάξεις πρόγραμμα, όχι γλώσσα.

Στην τελική το θεωρώ μαγκιά μας να είμαστε ο μόνος λαός στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μέχρι να μπουν οι βαλκανικές χώρες τέλος πάντων) που δεν έχει το λατινικό αλφάβητο.

Παρακαλούνται τα fanboys των Samsung, Sony, Microsoft να σταματήσουν να μου γράφουν πμ με προσβολές γιατί γέμισε το inbox και πλέον δε θα τα λαμβάνω.

[sIGPIC][/sIGPIC]

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ αρχικά greeklish έγραφα γιατί έχω συνηθίσει από το chat αλλά όταν είδα πόσο κουραστικό είναι να διαβάζω μηνύματα άλλων στα greeklish άρχισα να γράφω κανονικά.

Είναι κι ένας τρόπος να μη ξεχνάω την ορθογραφία αφού έχω τελειώσει εδώ και καιρό το σχολείο και δεν γράφω πια. :O

http://tinypic.com/m7e35j.jpg
Link to comment
Share on other sites

eimai kai egw allos enas serial killer tou ellhnikou alfabhtou!! :D

 

mporei na 3erw teleia or8ografia, akoma kai ta greeklish mou na einai or8ografhmena, alla sto internet grafw kai 8a grafw mono greeklish! einai 8ema proswpikhs ekfrashs tou ka8enos kai den nomizw na exei kaneis to dikaiwma na kanei ypodei3eis gia to pws 8a ekfrastei o allos... ;)

 

proswpika isws kai na to 3anaskeftomoun, epeidh ton mono ikano logo pou briskw gia na me peisei einai h mh katanohsimothta twn greeklish, alla oso blepw tetoia threads pou lene blakeies oi kai kala "eidhmones", lege me Papaiwannou, toso synexizw aka8ektos to serial killing tou ellhnikou alfabhtou! :p

 

den to 3erame na baloume ntabatzh sthn ekfrash mas...

HTC One X+ || Android Revolution HD 8.0 || Sense 5.0 || TWRP Recovery
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά, δεν βρίσκω απολύτως κανέναν λόγο, πλέον, για να γράφει κάποιος σε greeklish σε ένα forum. Κατ'εμέ, οι λόγοι είναι οι εξής:

 

1) Τα greeklish είναι ΠΟΛΥ κουραστικά στην ανάγνωση, κάτι που δεν είναι τυχαίο. Σκεφτείτε το απλά: η δομή του λατινικού αλφαβήτου είναι τέτοια ώστε να εξυπηρετεί τις γλώσσες οι οποίες σχετίζονται με αυτό.

 

2) Τα greeklish είναι ο ορισμός της μη-καλαισθησίας.

 

3) Όσοι λένε ότι στα ελληνικά γράφουν πιο αργά, απαντάω ότι είναι θέμα συνήθειας και εξάσκησης.

 

4) Είναι χρήσιμο να μπορεί να γράψει κάποιος γρήγορα μεγάλα κείμενα στα ελληνικά στο PC του. Εργασίες, διπλωματικές, επαγγελματικός τομέας κτλ. Ποτέ δεν ξέρετε που θα σας χρησιμέψει, ειδικά σε μία εποχή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπαίνουν όλο και πιο πολύ στην ζωή μας.

 

5) Είναι πολύ πιο πιθανόν κάνοντας αναζήτηση σε ένα forum να βρείτε αυτό που ψάχνετε εάν οι χρήστες κάνουν χρήση των ελληνικών, παρά των greeklish. Για παράδειγμα, ας πάρουμε την λέξη «κινητό». Στα greeklish μπορεί να γραφτεί και ως "kinito", "kinhto", "kinitw" (ναι, το έχω δει και αυτό!), κ.ο.κ. Τελικά, άμα το καλοσκεφτούμε, μάλλον κάνουμε την ζωή μας πιο δύσκολη έτσι.

 

6) Εάν όλα αυτά δεν συγκινούν όσους προτιμούν τα greeklish, ας το πάρουν και λίγο πατριωτικά. Γιατί να χρησιμοποιούμε εμείς ένα ξένο αλφάβητο για να μιλήσουμε μεταξύ μας; Έχετε δει κανέναν Άγγλο ή Γερμανό να γράφει στα ελληνικά για να μιλήσει στην γλώσσα του;

 

7) Όσον αφορά τα περί ορθογραφίας, το να γράφουμε στα greeklish σίγουρα δεν μας βοηθάει στο να την βελτιώσουμε.

 

Εν ολίγοις, ας κάνουμε όλοι την... υπέρβαση και ας μάθουμε να γράφουμε στα ελληνικά. Ως λαός, έχουμε περάσει τα πάνδεινα. Πόλεμοι, κατοχές, επιδρομές. Ο πολιτισμός μας έχει δεχθεί πολλές επιρροές και όμως, υπάρχουμε ακόμα. Είναι κρίμα να έχουν γίνει τόσες προσπάθειες να διασωθεί το αλφάβητό μας και εμείς να μην το σεβόμαστε. Και πριν πει κανείς ότι μεγαλοποιώ τα πράγματα, ξεκαθαρίζω ότι δεν λέω πως ήρθε το τέλος της ελληνικής γλώσσας. Αυτό που λέω όμως, είναι να την υπερασπιζόμαστε παντού, ακόμα και σε κάτι τόσο ευτελές, όσο ένα forum.

Link to comment
Share on other sites

...Η μυσταγωγία των ελληνικών γραμμάτων και η ορθή γραφή της γλώσσας που αυτά εκφράζουν, αποκτούν πια συμβολική αξία μύθου.

...Η ενδεχόμενη καθολική επικράτηση των greeklish (οποία ευφωνία) μάλλον θα πρέπει να οδηγήσει σε συνολικό σφράγισμα των φιλολογικών σχολών και ομαδική αυτοκτονία των φιλολόγων, σε ένδειξη ευθιξίας

...Διαβάζουμε ευκολότερα και γρηγορότερα τους λατινικούς χαρακτήρες. Ας πετάξουμε λοιπόν στον δρόμο τα επιγράμματα στα μνημεία κ.λπ., στα οποία πολυάριθμοι ξένοι και Ελληνες λάτρεις της γλώσσας μας «έδωσαν» τη ζωή τους.

...Η istoria fainetai na mas ypoka8ista, enw emeis milame me stomfo, ftynontas sta kokkala twn pateradwn mas...

 

Θεωρω το αρθρο υπερβολικο σε πολλα σημεια,και κυριως στην εκταση που δινει στο φαινομενο.Σε περιπτωση που τα greeklish εξαπλωθουν και ως "φυσιολογικος"-μη διαδικτυακος-sms τροπος γραφης τοτε να δεχτω σε μεγαλο βαθμο την παραπανω αποψη.Οσο ομως χρησιμοποιουνται κατα αυτον τον τροπο δεν τα θεωρω "λαιλαπα για τον πολιτισμο μας","εθνικη καταστροφη",κτλ (δικοι μου χαρακτηρισμοι αναλογοι της καταστροφολογιας του αρθρου)

Παρολ' αυτα και σε μενα μου φαινεται ασχημο να γραφει καποιος σε φορουμ (οπου δεν υπαρχει πιεση χρονου) αποκλειστικα σε greeklish. Οταν γινεται σε chat ,κατανοητο, γιατι το διαβαζουν λιγοτερα ατομα ,αλλα και -κυριως- λογω της εξοικονομησης χρονου που συνεπαγεται η χρηση τους. Αλλα σε φορουμ,η μεγαλη εκταση των κειμενων σε συνδυασμο με τις διαφορες εναλλακτικες γραφες των λεξεων καθιστουν την αναγνωση των posts τουλαχιστον δυσκολη. Εγω, για παραδειγμα -στιγμιαια μεν- δεν αντιλαμβανομαι αμεσα τη λεξη "synexizw" ή "3erw" γιατι στο δικο μου μυαλο η γραφη ειναι ειτε "sinexizw/kserw" ειτε "συνεχιζω/ξερω"! :O Το ιδιο πραγμα επαναλαμβανομενο σε ενα τεραστιο κειμενο με κουραζει και συνεπως ,στην πλειοψηφια των περιπτωσεων, το προσπερνω!

 

@Candlemass: Σιγουρα κανενας μας δεν χρειαζεται "νταβατζη πανω απο το κεφαλι μας". Αλλα οπως τηρεις ολους τους υπολοιπους κανονισμους ενος φορουμ θα μπορουσες να ακολουθησεις και εναν κανονα "ευγενειας" αν θελεις προς τους υπολοιπους και να μην χρησιμοποιεις γραφη που μας κουραζει...(προφανως δεν αναφερομαι μονο σε σενα,απλα ως αφορμη ετσι; :O :sorry: )

 

@gkr41:Σιγουρα κανενας δεν εχει απαιτηση απο ενα δυσλεκτικο ατομο να γραφει ορθογραφημενα ,αλλα ολοι οι υπολοιποι μπορουμε να ελεγχουμε τις λεξεις που δεν ξερουμε σε ενα λεξικο μηπως και κανουμε καποιο λαθος. Οπως και οι αποψεις μας, ετσι και η "μορφη" τους, νομιζω, μας αντιπροσωπευουν σε καποιο βαθμο!

- Φυσικα ειναι απειρως πιο ευαναγνωστο ενα κειμενο με καποιο-καποια (λιγα) λαθη παρα ενα με greeklish.Το πρωτο ομως με "πειραζει" συνηθως παραπανω.Ισως ,επισης, ενα κειμενο με τονους να ειναι πιο ευαναγνωστο απο ενα χωρις (σε μενα δεν κανει καμια διαφορα για αυτο και γραφω ετσι) Εαν μου ζητηθει ομως θα γραφω κατ'αυτον τον τροπο... ;)

 

EDIT: Δεν ειχα δει το παραπανω post του ΤΝ97 οταν εγραφα το δικο μου. Συμφωνω απολυτα και κυριως σε αυτο:

5) Είναι πολύ πιο πιθανόν κάνοντας αναζήτηση σε ένα forum να βρείτε αυτό που ψάχνετε εάν οι χρήστες κάνουν χρήση των ελληνικών, παρά των greeklish. Για παράδειγμα, ας πάρουμε την λέξη «κινητό». Στα greeklish μπορεί να γραφτεί και ως "kinito", "kinhto", "kinitw" (ναι, το έχω δει και αυτό!), κ.ο.κ. Τελικά, άμα το καλοσκεφτούμε, μάλλον κάνουμε την ζωή μας πιο δύσκολη έτσι.

το οποιο θεωρω μεγαλο προβλημα στην λειτουργικοτητα των ελληνικων fora.

Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,

όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει

εκείνο τ’ όχι — το σωστό — εις όλην την ζωή του.

Link to comment
Share on other sites

Βαζετε και καμια παραγραφο ρε παιδια.

Greeklish και μη,με κουραζουν το ιδιο αν ειναι μεγαλα και χωρις παραγραφους.

Mutilator :shifty:
Link to comment
Share on other sites

1000 φορες greeklish. διαβαζονται κ γραφονται πολυ πιο ανετα... τουλαχιστον για μενα. αναγκαζομαι να γραφω ελληνικα στα φορουμς λογω της τασης για καθολικη επιβολη μη αποδοχης των greeklish :(

στην ορθογραφια ειμαι ο καλυτερος που γνωριζω αλλα παρολα αυτα τα βαριεμαι τα ελληνικα στον υπολογιστη.

Link to comment
Share on other sites

Βαζετε και καμια παραγραφο ρε παιδια.

Greeklish και μη,με κουραζουν το ιδιο αν ειναι μεγαλα και χωρις παραγραφους.

 

[off topic]

Σε ποιον αναφερεσαι; :confused:

Αν σε εμενα ή στον ΤΝ97,νομιζω οτι και οι δυο βαλαμε αρκετες παραγραφους...

[/off topic]

Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,

όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει

εκείνο τ’ όχι — το σωστό — εις όλην την ζωή του.

Link to comment
Share on other sites

Ειμαι σχεδον σιγουρος οτι οσοι προτιμουν τα greeklish απο τα καθαρα ελληνικα ΜΟΝΟ και μονο επειδη δεν εχουν μαθει να πληκτρολογουν με ελληνικα καθολου και τους μπερδευει οταν γραφουν (ιδιως για αυτους που ξερουν τυφλο συστημα) καθως τα "ελληνικα" γραμματα για αυτους οπως το ω=w βρισκεται σε πολυ διαφορετικο σημειο πανω στο πληκτρολογιο.

 

Θα προτινα να καθησουν να δοκιμασουν να γραφουν με ελληνικα -και εγω ημουν απο τους οπαδους των greeklish για ευκολια- αλλα με ελαχιστη εξασκηση μπορεις να γραφεις στην ιδια ταχυτητα που γραφεις τα greeklish και ειναι εφικτοτατο.

The Future Belongs To The Brave
Link to comment
Share on other sites

Για το θέμα ορθογραφία, υπάρχει και το Word....

NEC DB2000 (1999), Nokia 3210 (2000), EricssonR320s (2001), Ericsson T65 (2002), Nokia 6600 (2003), Palm Treo650 (2005), iPhone (2007), HTC Hero (2009), Samsung Galaxy Mini (2010), iPad (2010), Samsung Omnia W (2011), Samsung Galaxy Note (2012), iPad Air (2014), Samsung Galaxy Note 3 (2014), OnePlus 2 (2015), Meizu M5 Note (2017), Samsung Note 8 (2017), iPad 6 (2018)...

http://www.everythingaboutebooks.com

Link to comment
Share on other sites

Θεωρω το αρθρο υπερβολικο σε πολλα σημεια,και κυριως στην εκταση που δινει στο φαινομενο.Σε περιπτωση που τα greeklish εξαπλωθουν και ως "φυσιολογικος"-μη διαδικτυακος-sms τροπος γραφης τοτε να δεχτω σε μεγαλο βαθμο την παραπανω αποψη.

 

Αν καποια στιγμη συμβει αυτο, τοτε θα ειμαστε πλεον σε δρομο χωρις γυρισμο. Σκοπος εινα να το προλαβουμε :)

_____________________________________________

Be the change you want to see in the world.

Mahatma Gandhi

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά τα greeklish δεν τα διαβάζω. Με κουράζουν, βαριέμαι και απλά τα προσπερνώ.

Εκτός βέβαια αν γράφει κάποιος φίλος που μ' ενδιαφέρει οπωσδήποτε η άποψη του... :)

 

"Μεταγράφουμε λατινικά το ελληνικό αλφάβητο για να επικοινωνήσουμε αποκλειστικά μεταξύ μας. Δεν μιλάμε αγγλικά, γράφουμε στα λατινικά τα ελληνικά"

 

Σωστός. Αυτό κι αν είναι ορισμός του παραλόγου...

 

Συμφωνώ απόλυτα με τα παιδιά. Δουλεύω σε εταιρεία που είμαι υποχρεωμένος να επικοινωνώ ακόμη και εσωτερικά ως επί το πλείστον στα αγγλικά. Email, επιστολές, αναφορές, συμβάσεις. Σπούδασα σε αμερικάνικο κολλέγιο.

Όταν όμως γράφω για πάρτη μου, σε φίλους, σε κοινότητες στο internet, χρησιμοποιώ ελληνικά. Τονούμενα. Τα μπασταρδέματα τα βρίσκω ακαλαίσθητα και δύσχρηστα.

 

Opos 8elei o ka8enas epikoinwnei! H glwssa einai epikinonia, kai to greeklish einai ena evolution...

 

Ναι είναι επικοινωνία. Και το μουγκρητό επικοινωνία είναι. Η διαφορά είναι στη φτωχή και κακή επικοινωνία. Δεν ξέρω αν θα τα βάφτιζα "εξέλιξη" πάντως. Τουλάχιστον όχι με θετική χροιά. Τα greeklish υπάρξαν μια αναγκαιότητα κάποτε. Τώρα σχεδόν δεν υφίσταται αυτό. Και σαφώς ο καθένας γράφει όπως θέλει. Αν δεν τον νοιάζει και τόσο να προσπερνάνε αυτό που γράφει στα greeklish.

L' enfer c' est les autres
Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω οτι θέλει κάποιος να επιβληθεί στον άλλον για το πως θα γράφει. Προσωπικά γράφω συνεχώς στα ελληνικά γιατί έχω συνηθίσει και από τη δουλειά μου να γρλαφω στο PC με ελληνικά. Θεωρώ τα greeklish αντιαισθητικά, ποτέ μα ποτέ δεν τα κατάλαβα και ούτε επικοινώνησα ποτέ ακόμη και από το κινητο με αυτά. Το άρθρο πράγματι τα τραγικοποιεί τα πραγμάτα αλλά αυτή η συνήθεια εντάσσεται στη γενικότερη απαξία των νεοελλήνων για τα ελληνικά. Για αυτό θα συμφωνήσω με το άρθρο στο γενικό του περιεχόμενο και θα προσθέσω οτι τα ελληνικά κάποια στιγμή θα πρέπει και οι ίδιοι να τα σεβαστούμε και να τα χρησιμοποιούμε σωστά για να ωθήσουμε και τους νέους στην χρησιμοποίησή τους. Δηλ. έκφραση που ακούγεται και γράφεται κατά κόρον στα αστυνομικά ρεπορταζ είναι η εξής: "τον πιστόλιασε". Ε σε τέτοια περίπτωση προτιμώ να το πεί στα αγγλικά :rolleyes:
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ με την σειρά μου θεωρώ τα γκρικλις πολύ κουραστικά και αρκετά δυσνόητα.

Ένα ψιλοανορθρόγραφο ποστ είναι σαφώς καλύτερο από ένα ποστ γραμμένο σε γκρικλις μιας και ο άνθρωπος αυτός θα διορθώσει τα λάθη του και με τον καιρό θα γράφει με ελάχιστα λάθη...

 

Επίσης με το ποστάρισμα στα ελληνικά ξεσκονίζεις την ορθογραφία σου και συνηθίζεις στο να γράφεις γρήγορα και σωστά.

 

το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη θέληση,δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο..

:)

Link to comment
Share on other sites

Απλα θα ηθελα να ρωτησω κατι...υπαρχει αλλη γλωσσα στον κοσμο που να εχει αντιστοιχα greeklish? :confused: :worry:

 

Φυσικά και υπάρχουν άλλες γλώσσες που έχουν αντίστοιχο των greeklish. Η Ισπανική,η Σουηδική και άλλες βόρειες γλώσσες χρησιμοποιούν κάποιους αγγλικούς χαρακτήρες στην θέση (κυρίως τονούμενων) χαρακτήρων που υπάρχουν αποκλειστικά στις δικές τους γλώσσες. Παρόλα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού το αλφάβητο κατά τα άλλα είναι το ίδιο...

 

Από όσο γνωρίζω όμως μόνο στην Ελλάδα το έχουμε αναγάγει σε επιστήμη... :w00t:

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και υπάρχουν άλλες γλώσσες που έχουν αντίστοιχο των greeklish. Η Ισπανική,η Σουηδική και άλλες βόρειες γλώσσες χρησιμοποιούν κάποιους αγγλικούς χαρακτήρες στην θέση (κυρίως τονούμενων) χαρακτήρων που υπάρχουν αποκλειστικά στις δικές τους γλώσσες. Παρόλα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού το αλφάβητο κατά τα άλλα είναι το ίδιο...

 

Από όσο γνωρίζω όμως μόνο στην Ελλάδα το έχουμε αναγάγει σε επιστήμη... :w00t:

Λογικο δεν ειναι?Αφου αντικαθιστουμε ολοκληρο το αλφαβητο & οχι μονο 2-3 χαρακτηρες... ;)

 

Μηπως τελικα τα γκρικλις ειναι αλλη μια ταση που υπαγορευει η ξενομανια που εχουμε σα λαος? :worry:

Link to comment
Share on other sites

Guest RouKouNas

Ελληνικά και πάλι Ελληνικά..!! :)

 

Εγώ δούλευα για αρκετά χρόνια στον Τουρισμό και τα Ελληνικά μου είχαν πάρει την κατιούσα γιατί δεν τα χρησιμοποιούσα καθόλου. Τα 2 τελευταία χρόνια έχω κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια και τα έχω βελτιώσει αρκετά.. :(

 

Στο forum τώρα εξαρτάται από το τι θέλω να γράψω και που..

 

Εάν είναι για κάτι σημαντικό η μεγάλο απλά πριν ποστάρω κάνω ένα copy paste το κείμενο (αφού το συντάξω) στο word και διορθώνω τα λάθη και συγχρόνως βάζω και τόνους.Εάν είναι για μια γρήγορη απάντηση δεν το κάνω αλλά πάντα γράφω ΕΛΛΗΝΙΚΑ.. Δεν έχει να κάνει με αυτά που λέει ο Παπαϊωάννου αλλά όπως είπαν και αλλά παιδία για να διαβάζονται εύκολα αυτά που γράφω.. Και εμένα με κουράζουν τα greekglish και μεγάλα κείμενα γραμμένα με αυτόν τον τρόπο τα προσπερνάω..

 

Επί τη ευκαιρία δείτε εδώ όσοι γράφεται greekglish

Link to comment
Share on other sites

Guest RouKouNas
Λογικο δεν ειναι?Αφου αντικαθιστουμε ολοκληρο το αλφαβητο & οχι μονο 2-3 χαρακτηρες... ;)

 

Μηπως τελικα τα γκρικλις ειναι αλλη μια ταση που υπαγορευει η ξενομανια που εχουμε σα λαος? :worry:

 

Οχι φιλε Δημητρη Τεμπελια και μονο ειναι... :mad:

 

Και εγώ με την σειρά μου θεωρώ τα γκρικλις πολύ κουραστικά και αρκετά δυσνόητα.

Ένα ψιλοανορθρόγραφο ποστ είναι σαφώς καλύτερο από ένα ποστ γραμμένο σε γκρικλις μιας και ο άνθρωπος αυτός θα διορθώσει τα λάθη του και με τον καιρό θα γράφει με ελάχιστα λάθη...

 

Επίσης με το ποστάρισμα στα ελληνικά ξεσκονίζεις την ορθογραφία σου και συνηθίζεις στο να γράφεις γρήγορα και σωστά.

 

το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη θέληση,δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο..

:)

 

Θα συμφωνησω μαζι σου φιλε jog οτι καλυτερα ειναι να διαβαζεις ενα ποστ του resuraction_boy που ειναι Ο ΟΡΙΣΜΟΣ της ανορθογραφιας στο forum και μεχρι πριν λιγο καιρο στην υπογραφη του ελεγε ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ παρα καποιου αλλου που γραφει greekglish..

 

Χωρις παρεξηγηση φιλε resuraction_boy σε γουσταρω ετσι κι αλλιως και το ξερεις.. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

Ανακοινώσεις



×
×
  • Create New...