Jump to content

Κανονισμοί Πολυκατοικίας (ενοίκιο, κοινόχρηστα κ.α.)


SonGohan
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Είναι τοις πάσης γνωστό ότι "οι κοινόχρηστες δαπάνες βαρύνουν τον ιδιόκτητη κάθε διαμερίσματος". Αυτό ΔΕΝ δέχεται αμφισβήτηση. Ο ιδιόκτητης μετά κάνει συμφωνία με τον ενοικιαστή να πληρώνει τις κοινόχρηστες δαπάνες οι οποίες τον αφορούν και αναγράφεται και στο μισθωτήριο.

 

(καλά greece_gus πως με βλέπεις; κάνω για δικηγόρος; :-P )

 

Ναι ειναι σωστο αυτο αλλα αφορα τις περιπτωσεις ιδιοκατοικησης.

Στα ενοικιαζομενα υπαρχει μια διαφοροποιηση που εξαρταται απο πολλους παραγοντες.

Επειδη αποκτα ενδιαφερον η διαμαχη θα επανελθω (μετα απο διαβασμα) με τη σχεση του ενοικιαστη ως παραγματικου ιδιοκτητη του ακινητου στη συμπεριφορα του.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
  • Απαντήσεις 6,9χιλ.
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Καλημέρα σας. Έχω μερικές ερωτήσεις γενικής φύσεως.

 

1. Ποιοι συμμετέχουν στην γενική συνέλευση? Ιδιοκτήτες μόνο ή όσοι διαμένουν στο κτήριο, δηλαδή κι ενοικιαστές? Ή ανάλογα την περίπτωση, για άλλα ψηφίζουν οι μεν για άλλα οι δε?

 

2. Όταν αναφερόμαστε σε 50%+1 για λήψη αποφάσεων σε τι αναφερόμαστε? Στο πλήθος των συμμετεχόντων μάλλον όχι. Στο ποσοστό ιδιοκτήσιων που πρεσβεύουν επί της συνολικής ιδιοκτησίας? Πρέπει να αναφέρεται κάτι στον κανονισμό για τις ψήφους στις συνελεύσεις ή υπολογίζονται βάσει των χιλιοστών της ιδιοκτησίας?

 

Επιπλέον, παίζει ρόλο αν σε μια πολυκατοικία υπάρχει "αέρας"? Γιατί τότε, τα χιλιοστά δεν έχουν εξαντληθεί, έχουν παρακρατηθεί κάποια για να δωθούν μελλοντικά αν ποτέ χτιστεί ο αέρας. Άρα, όποιος έχει τον "αέρα" έχει και ποσοστό ψήφων?

 

3. Όταν μια συνέλευση λάβει απόφαση για ένα ζήτημα, για πόσο χρονικό διάστημα αυτή είναι δεσμευτική? Δλδ μετά από πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να συγκλιθεί γενική συνέλευση για να συζητηθεί το ίδιο θέμα?

 

4. Όταν ληφθεί μια απόφαση για κάποιο θέμα αυτοί που δεν συμφωνούσαν με αυτή πχ. μια επιπλέον δαπάνη, εμπίπτουν σε καθεστώς δουλείας?

 

(Είχα και μία για τη μη απαρτία, αλλά απαντήθηκε στην προηγούμενη σελίδα)

Link to comment
Share on other sites

1. Μόνον οι συνιδιοκτήτες..

 

2.Η πλειοψηφία αφορά πάντοτε τα χιλιοστά των ψήφων τα οποία είναι ξεχωριστά από εκείνα της ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου..τα τελευταία εφαρμόζονται σε περίπτωση ελλείψεως των πρώτων..συνήθως προβλέπονται στον κανονισμό..

 

Ο αέρας αφορά παρακρατηθέντα χιλιοστά ιδιοκτησίας σε περίπτωση ανεγέρσεως νέων ορόφων, επομένως δεν έχει να κάνει με τα ποσοστά των ψήφων..κατά κανόνα προβλέπεται ότι σε περίπτωση υλοποιήσεως του δικαιώματος υψούν (αέρα) ο συνιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να αναπροσαρμόζει μονομερώς τα χιλιοστά των συνιδιοκτησιών ώστε να ισχύσει η αναλογικότητα των νέων χιλιοστών ...

 

4. Δεν υπάρχει χρονική δέσμευση...εξαιρούνται όμως αποφάσεις που οδήγησαν σε υπέρμετρη δέσμευση κάποιους συνιδιοκτήτες με αποτέλεσμα η τυχόν ανάκλησή τους να είναι καταχρηστική (π.χ. συμφωνία για αλλαγή καυσίμου θέρμανσης σε αέριο με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση συνιδιοκτήτη που νομίμως προέβη σε αλλαγές, συμφωνία για το χρώμα τεντών κ.λ.π.)

 

5. Οι δαπάνες όπως έχω αναφέρει παλαιότερα, διακρίνονται σε αναγκαίες επωφελείς και πολυτελείς..για τις πρώτες δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αντιρρήσεων και είναι άπαντες υπόχρεοι να συνεισφέρουν ακόμη και εάν αρνηθεί η γενική συνέλευση ..για τις υπόλοιπες μπορείς να προβάλλεις βάσιμες αντιρρήσεις αναλόγως βεβαίως την κρίση και την ερμηνεία ανά περίπτωση...

 

Δουλεία δεν σημαίνει αυτό που υποψιάζομαι ότι υποψιάζεσαι...οι δουλείες αποτελούν επιβάρυνση ιδιοκτησίας και χωρίζονται σε προσωπικές (π.χ. δικαίωμα οικήσεως ή επικαρπίας) και σε εμπράγματες (π.χ. δικαίωμα διόδου μέσα από ιδιοκτησία σου, ανοικτή θέση στάθμευσης σε κοινόχρηστο χώρο πυλωτής, δικαίωμα αρδεύσεως από πηγή κείμενη σε αγροτεμάχιό σου κ.λ.π.). Στις περιπτώσεις αυτές λέμε ότι δημιουργείται '' δουλεία'' με δεσπόζον το υπόχρεο ακίνητο και δουλεύον το δικαιούμενο...

Edited by greece_gus
Link to comment
Share on other sites

greece_gus σ' ευχαριστώ πολύ για την λεπτομερή απάντηση. Όντως, για το θέμα της δουλείας είχα εντελώς λανθασμένη εντύπωση. Οπότε το αφήνουμε στην άκρη.

 

Όμως, είμαι 99,9% σίγουρος ότι ο κανονισμός τις πολυκατοικίας αναφέρει ποσοστό ψήφων, αλλά αυτό ΔΕΝ αθροίζει στο 100% αλλά σε λιγότερο. Θα το κοιτάξω το βραδάκι που θα είμαι στο σπίτι και θα επανέλθω.

Link to comment
Share on other sites

Ένα πολύπλοκο θέμα και από μένα κι ακόμη δεν έχω βρει κάποια απάντηση ή βοήθεια. Θα το εκτιμούσα πολύ, αν έβρισκα μια απάντηση εδώ.

 

Εν συντομία:

 

Στο ισόγειο της πολυκατοικίας που μένω, άνοιξε πέρυσι μια ψησταριά-φαστ φουντ, όπου από την αρχή δημιούργησε προβλήματα. Ιδιοκτήτης του καταστήματος ο κατασκευαστής της πολυκατοικίας και το έδωσε με ενοίκιο.

# Για αρχή, η εσωτερική από τον κατσκευαστή καμινάδα του μαγαζιού, γέμιζε με καπνό τα κάτω διαμερίσματα κι έτσι ο ταβερνιάρης, τοποθέτησε (χωρίς να ρωτήσει κανέναν) εξωτερική μεταλλική καμινάδα, η οποία περνάει από τους πλαϊνούς τοίχους των διαμερισμάτων.

1ο ερώτημα: επιτρεπόταν αυτό που έκανε και πώς μπορώ να κινηθώ;

 

# Η εξωτερική καμινάδα, πέραν του ότι γεμίζει με ενοχλητικές τσικνοτηγανητοψητές μυρωδιές το διαμέρισμά μου, έχει κι έναν τρομερό θόρυβο από το μοτέρ της ψησταριάς, ο οποίος γίνεται πιο ενοχλητικός επειδή εφάπτεται με την υδροροή κι έτσι κάθε βράδυ έχω θόρυβο-κομπρεσέρ σε ολα τα δωμάτια.

2ο ερώτημα: πώς μπορώ να το σταματήσω αυτό;

 

# Ενώ στην αρχή ξεκίνησε σαν ψησταριά για delivery, στην πορεία άρχισε να βγάζει τραπεζάκια παντού πάνω στο γκαζόν, ειδικά στο μέρος του πλάι στο κατάστημά του. Επιπλέον, η εικόνα από τα αποτσίγαρα και τα σκουπίδια που αφήνουν οι πελάτες του, θυμίζει σκουπιδότοπο. Πέραν τούτοι, κάποιοι από τους πελάτες του, περπατάνε χωρίς έγνοια πάνω στο υπόλοιπο γκαζόν. Επίσης, όατν έχει πιτσιρίκια, αυτά τριγυρνάνε και πάιζουν ανάμεσα στα αυτοκίνητα που είναι στην πυλωτή.

3ο ερώτημα: τι κάνω εδώ, όταν αντιδρούμε όλοι οι ένοικοι και ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, αλλά ο ταβερνιάρης δε συμμορφώνεται και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος αδιαφορεί;

 

# Σε συνελεύσεις που κάναμε (6 είναι όλα τα διαμερίσματα), παίρνουμε κάποιες αποφάσεις παρουσία διαχειριστή μισθωτού, αλλά ενώ ο ταβερνιάρης ενημερώνεται, δε διορθώνει τίποτε από τα παραπάνω.

Ζήτησα από τους ιδιοκτήτες-ενοικιαστές να κινηθούμε δικαστικά αλλά δεν έχουν όρεξη για μπλεξίματα.

4ο ερώτημα: πώς μπορώ να κάνω κάτι μόνος μου και βέβαια-αν είναι δυνατόν-να μη φτάσουμε σε πολυδάπανο δικαστήριο;

 

# Σε κάποιες συνελεύσεις ήταν παρών και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, ο οποίος μου επιτέθηκε λέγοντάς μου, πως αν κάνω καταγγελίες, θα μου κάνει κι αυτός λόγω του ηλιακού θερμοσίφωνα που έβαλα, αλλά και του μπάρμπεκιου που έχω φτιάξει στην μπροστινή βεράντα μου.

5ο ερώτημα: τι ζημιά μπορεί να μου κάνει για τον ηλιακό και το μπάρμπακιου που έχω φτιάξει;

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν σέβονται τους γύρω τους :(

 

Για την τελευταία σου παράγραφο, εσύ θα χάσεις λίγο ζεστό νερό και κάποια ψημένα σουβλάκια, ενώ αυτός θα έχει πρόβλημα με το μαγαζί, με τα έσοδα του, και με την γενική του επαγγελματική του εικόνα.

Άσε που αν αναγκαστεί να βγάλει την καμινάδα μετά πως θα δουλεύει το μαγαζί του? Πως θα ψήνει?

 

Δεν ξέρω αν τον συμφέρει αυτόν να μπλέξει σε καταγγελίες καθώς έχει να χάσει πολλά περισσότερα από εσένα...

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/thumbs/places/agiorgit/agiorg5p.jpg
Link to comment
Share on other sites

οπότε στο τελευταίο μου ερώτημα, η απάντηση είναι πως κινδυνεύω να χάσω τον ηλιακό; Για το μπάρμπεκιου δε με ενδιαφέρει τόσο.
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω.

 

Δεν ξέρω καν αν χρειάζεται απλά μία άδεια 'η μία απλή απόφαση ΓΣ.

 

απλά είπα ότι η χασούρα για εσένα θα είναι μικρή, αλλά γι αυτόν μεγάλη.

 

Θα σου απαντήσουν και οι νομικοί..

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/thumbs/places/agiorgit/agiorg5p.jpg
Link to comment
Share on other sites

Για το πρώτο ερώτημα: Κανείς δεν μπορεί να επέμβει στα κοινόχρηστα πράγματα και μέρη της οικοδομής χωρίς προηγούμενη άδεια της Γ.Σ. των συνιδιοκτητών..επί πλέον, δεν γνωρίζω πως μπορεί να απέκτησε άδεια για τέτοιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς να προσκομίσει ομόφωνη γνώμη των συνιδιοκτητών στην Νομαρχία, Δήμο ή όπου αλλού απαιτείται...η καμινάδα, επομένως υπόκειται σε..ξήλωμα..

 

Δεύτερο και τρίτο ερώτημα : για όλα αυτά θα απευθυνθείς στις αρμόδιες υπηρεσίες (πολεοδομία, Νομαρχία Διεύθυνση Υγιεινής κ.λ.π.).

 

Αναφορικώς με το θέμα των δικών σου Πολεοδομικών παραβάσεων : με το μπάρμπεκιου υπάρχει ένα θέμα, αλλά για τον ηλιακό το βλέπω χλωμό, ειδικά εάν προβλέπεται η τοποθέτηση και εγκατάσταση ηλιακών στο δώμα..εάν πάλι δεν προβλέπεται μπορείς και δικαστικώς να νομιμοποιήσεις μία τέτοια εγκατάσταση έναντι τυχόν καταγγελίας στην πολεοδομία, αφού έχει κριθεί ότι η εγκατάσταση ηλιακού δεν ξεφεύγει των ορίων της ορθής χρήσης του κοινοχρήστου δώματος..

 

Για οποιεσδήποτε ενέργειες είτε δικαστικές είτε μέσω διοικητικών αρχών, μπορείς να ενεργήσεις και μόνος σου εφ' όσον η διαχείριση της πολυκατοικίας αντιδρά ή αδρανεί...

 

Δικαστικώς, μπορείς να κινηθείς με ασφαλιστικά μέτρα, είτε επικαλούμενος όπως επανειλλημένως έχω αναφέρει την προστασία της νομής του ακινήτου σου εφ' όσον είσαι ιδιοκτήτης ή και την προσβολή της προσωπικότητός σου (θέμα υγείας και κατάφωρης υποβάθμισης πτυχών της προσωπικής σου ζωής, είτε τις παράνομες εκπομπές θορύβου και οσμών τις οποίες δεν είσαι υπόχρεως να ανεχθείς από ακίνητα που δεν συνηθίζεται στην περιοχή..(βλ. και παλαιότερες αναρτήσεις μου)..

Edited by greece_gus
Link to comment
Share on other sites

Υπερευχαριστώ για την κατατοπιστική απάντηση.

 

Ο φόβος μου είναι μόνο, πως ίσως βρουν και μένα μετά κάποια παρανομία, που δεν ξέρω ότι την διαπράττω (ξέρω μόνο ότι είμαι παράνομος στο μπάρμπεκιου) και επειδή ο κατασκευαστής (που είναι και ιδιοκτήτης της ψησταριάς), μπορεί να πατήσει πάνω σε νόμους αλλά και σε διοικητικά κενά και μετά να κυνηγήσουν εμένα δήθεν ότι από φθόνο κάνω όλες αυτές τις κινήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Επισκέφτηκα σήμερα την πολεοδομία και μου ανέφεραν τα εξής:

(έρευνα έκανα κυρίως, πριν προβώ σε καταγγελία)

 

α) πιθανόν να προβλεπόταν να φτιαχτεί εξωτερική καμινάδα από το καταστατικό

β) πρέπει να υπάρχει έγκριση του 51% των διαμερισμάτων για να ορθωθεί η καμινάδα

γ) μπορεί απλά να επιβληθεί ένα πρόστιμο-νομιμοποίηση κι όχι ξήλωμα (με το νέο νόμο περί αυθαιρέτων)

δ) πιθανόν ο κατασκευαστής-ιδιοκτήτης της ψησταριάς, μπορεί να μου επιτεθεί, επικαλούμενος πολεοδομικά σφάλματα του διαμερίσματός μου εν αγνοία μου

ε) κοινώς, να προσπαθήσω να αποφύγω μπλεξίματα, γιατί θα μπλέξουν οι υπηρεσίες

 

Είχαν δίκιο σε όλα αυτά; Θέλουν να καλύψουν δικά τους λάθη;

Link to comment
Share on other sites

Επισκέφτηκα σήμερα την πολεοδομία και μου ανέφεραν τα εξής:

(έρευνα έκανα κυρίως, πριν προβώ σε καταγγελία)

 

α) πιθανόν να προβλεπόταν να φτιαχτεί εξωτερική καμινάδα από το καταστατικό

β) πρέπει να υπάρχει έγκριση του 51% των διαμερισμάτων για να ορθωθεί η καμινάδα

γ) μπορεί απλά να επιβληθεί ένα πρόστιμο-νομιμοποίηση κι όχι ξήλωμα (με το νέο νόμο περί αυθαιρέτων)

δ) πιθανόν ο κατασκευαστής-ιδιοκτήτης της ψησταριάς, μπορεί να μου επιτεθεί, επικαλούμενος πολεοδομικά σφάλματα του διαμερίσματός μου εν αγνοία μου

ε) κοινώς, να προσπαθήσω να αποφύγω μπλεξίματα, γιατί θα μπλέξουν οι υπηρεσίες

 

Είχαν δίκιο σε όλα αυτά; Θέλουν να καλύψουν δικά τους λάθη;

 

To δ) δεν ισχύει με τπτ. Θα δώσεις καποιο πρόστιμο κι εσύ κι όλα καλα στη χειρότερη. Και μετά θα κινηθεις δικαστικά στον κατασκευαστή πλέον με αγωγη για απάτη, γιατί δολίως σου απέκρυψε στοιχεία για το ακινητο εφόσον τα ήξερε και σε κατήγγειλε μετά.

το ε) πολύ λίγο.

Νομική προστασία έχεις? Χρήματα για δικηγόρους? Η μπορείς να τα χειριστείς χωρίς δικηγόρο?

α) Είναι δυνατόν το καταστατικό να είναι ανώτερο της πολεοδομίας? Δεν νομίζω, αλλά ο greece_gas θα ξέρει καλύτερα.

β) Δεν είναι θέμα αυθαιρέτου μόνον. Ειναι θέμα υποβάθμισης ζωής. Αυτός πρέπει να είναι ο άξονας κίνησής σου.

Εκεί γύρω σε πόση απόσταση υπάρχει άλλη ψησταριά? Εχεις ξεκινήσει κάποια διαδικασία ηδη η ακόμα το σκέφτεσαι?

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει μια άλλη ψησταριά στα 500 μέτρα περίπου, αλλά δεν είναι σε ισόγειο πολυκατοικίας. (και μάλιστα σε περιοχή όχι τόσο πυκνοκατοικημένη)

Προσπαθώ να αποφύγω τα δικαστήρια κι αυτά, σαφώς για οικονομικούς λόγους, αλλά αν χρειαστεί θα φτάσω κι ως εκεί.

Όσο το παλεύω μόνος μου, προσπαθώ να το καταφέρω μέσω υπηρεσιών.

 

Σήμερα έκανα μόνο μια έρευνα στην πολεοδομία και τη διεύθυνση υγιεινής.

Στην πολεοδομία μου ανέφεραν τα παραπάνω και στη δ/νση υγιεινής μου ζήτησαν να κάνω επώνυμη καταγγελία (για θόρυβο, οσμές κτλ), αλλά ταυτόχρονα θα αναμείξουν και την πολεοδομία εάν βρουν παράβαση.

 

Πάντως σήμερα ένιωσα ξανά θύμα, αφού (σύμφωνα με την πολεοδομία), ότι κι αν κάνω, η εξωτερική καμινάδα μπορεί να νομιμοποιηθεί, καταβάλλοντας ο ταβερνιάρης ένα πρόστιμο.

 

Με λίγα λόγια..τ'είχες Γιάννη μ;...τ'είχα πάντα!!

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει μια άλλη ψησταριά στα 500 μέτρα περίπου, αλλά δεν είναι σε ισόγειο πολυκατοικίας. (και μάλιστα σε περιοχή όχι τόσο πυκνοκατοικημένη)

Προσπαθώ να αποφύγω τα δικαστήρια κι αυτά, σαφώς για οικονομικούς λόγους, αλλά αν χρειαστεί θα φτάσω κι ως εκεί.

Όσο το παλεύω μόνος μου, προσπαθώ να το καταφέρω μέσω υπηρεσιών.

Με λίγα λόγια..τ'είχες Γιάννη μ;...τ'είχα πάντα!!

 

Ακου τώρα προσεκτικά. Μπορείς να κάνεις τα πάντα μόνος σου, αν όμως ασχοληθείς σοβαρά.

Τι σημαίνει αυτό? Διάβασμα της νομοθεσίας. Θα σου μιλήσω καθαρά. Πιστεύω ότι έχεις φάει κόλλημα (με την καλή έννοια) και δεν θα ησυχάσεις αν δεν ικανοποιηθείς. Πάσχω κι εγώ απ την ίδια αρρώστια. Δεν αξίζει τον κόπο και στο τέλος θα το καταλάβεις.

Οι βλάκες είναι ανίκητοι.

Εχω δώσει 7 μεγάλες μάχες με απόλυτη νικη... (3 δικαστικές) χωρίς δικηγόρο, με ιδώτες και με το κράτος. Πολεοδομία ΕΟΤ και ιδιώτες.

Ακόμα έχω βεβαιωμένο πρόστιμο απ την πολεοδομία στην εφορία (λόγω εκδίκησης), γιατί η πολεοδομία δεν δέχτηκε την τελεσίδικη αθωοτική απόφαση του δικαστηρίου, γιατί είχαν ζητήσει μίζα και απλώς δεν τους την έδωσα.

Δικαιολογία? Δεν ηταν σιγουροι ότι δεν έχει γίνει εφεση (από ποιον) και ότι δεν ξέρουν μήπως ο Αρειος Πάγος κάνει έφεση....:lol: παρότι είχαν περάσει 3 μήνες απ την έκδοση της απόφασης. Κι επίσης μου είπε ο διευθυντής ότι δεν είνα σίγουρος ότι τα χαρτιά δεν είναι πλαστά.:lol::lol:

Επί του θέματος.

Διάβασε όλη την νομοθεσία σωστά και ΔΕΝ θα χρειαστεί να πας στο δικαστήριο. Και μόνο αν εμφανιστείς με κάποια χαρτιά με νόμους και απαιτήσεις την εφαρμογή τους θα κερδίσεις τη διαμάχη. Η αστυνομία πάντα σέβεται αυτόν που ξέρει τον νόμο και να εισαι ειλικρινής.

Μη φοβηθείς απειλές. Οσο πιο πολύ σε απειλούν τόσο πιο πολύ σε φοβούνται. Ζήτησε λογικά πράγματα, όπως να φτιάξει την καμινάδα να μη χάνει, να βάλει σιγαστήρα στο μοτέρ κλπ πράγματα που πιστεύω ότι ούτε ο ιδιος ξέρει.

Γίνε συγκαταβατικός για την επίλυση του θέματος και όχι ακαμπτος. Αν μάθεις όλη τη νομοθεσία που σε αφορά, νίκησες. Η γνώση είναι δυνατό "όπλο"και υπάρχει για το θέμα άπλετη στο ιντερνέτ. Στο τέλος θα βρεθεί λύση.

Δυστυχώς πρέπει να μάθεις εσύ πρώτος. Οι συμβουλές είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω για σένα.

Τεχνικές συμβουλές μπορώ να σου δώσω για να τα ζητήματα (καμινάδες κλπ), αλλά μόνο μέσω τηλ. Αν ενδιαφέρεσαι στείλε ΠΜ καλή δύναμη.

Edited by pavlitakis1
Link to comment
Share on other sites

Επισκέφτηκα σήμερα την πολεοδομία και μου ανέφεραν τα εξής:

(έρευνα έκανα κυρίως, πριν προβώ σε καταγγελία)

 

α) πιθανόν να προβλεπόταν να φτιαχτεί εξωτερική καμινάδα από το καταστατικό

β) πρέπει να υπάρχει έγκριση του 51% των διαμερισμάτων για να ορθωθεί η καμινάδα

γ) μπορεί απλά να επιβληθεί ένα πρόστιμο-νομιμοποίηση κι όχι ξήλωμα (με το νέο νόμο περί αυθαιρέτων)

δ) πιθανόν ο κατασκευαστής-ιδιοκτήτης της ψησταριάς, μπορεί να μου επιτεθεί, επικαλούμενος πολεοδομικά σφάλματα του διαμερίσματός μου εν αγνοία μου

ε) κοινώς, να προσπαθήσω να αποφύγω μπλεξίματα, γιατί θα μπλέξουν οι υπηρεσίες

 

Είχαν δίκιο σε όλα αυτά; Θέλουν να καλύψουν δικά τους λάθη;

 

α) προφανώς πρόκειται περί...αστεϊσμού...

 

β) και γ) : το τι θα εξαιρεθεί από την κατεδάφιση διοικητικώς (βλ. Πολεοδομία) είναι παντελώς άσχετο με το τι θα αιτηθώ δικαστικώς..όπως έχω ξαναπεί, (και ελάχιστοι το γνωρίζουν) το γεγονός ότι μία κατασκευή έχει νομιμοποιηθεί ή εξαιρεθεί από κατεδάφιση, δεν σημαίνει ότι δεν έχω δικαίωμα να ζητήσω την αφαίρεσή της παράνομης κατασκευής εξ' άλλης αιτίας..

 

Π.χ. νομιμοποιώ αυθαίρετο ημιϋπαίθριο (ήτοι εξαιρώ από την κατεδάφιση για μία τριακονταετία) και πληρώνω το αναλογούν πρόστιμο...ΟΜΩΣ : ο κάθε συνιδιοκτήτης, έχει δικαίωμα να αιτηθεί δικαστικώς να αρθεί η παράνομη κατασκευή, επικαλούμενος τις διατάξεις περί συνιδιοκτησίας και τον κανονισμό της πολυκατοικίας, και μάλιστα δίχως να υποχρεούμαι να αποδείξω κίνδυνο για την ασφάλεια ή την στατικότητα της οικοδομής..εν προκειμένω δικαιούμαι να αιτηθώ να επαναφερθεί ο ημιϋπαίθριος εις την προτέρα κατάσταση αφού αλλοιώνει την πρόσοψη της οικοδομής...το αυτό ισχύει και για την όρθωση της καμινάδος, πολλώ,δε, μάλλον όταν αυτή έχει κατασκευασθεί άνευ αδείας της Γ.Σ. των συνιδιοκτητών...

 

δ) ναι..πολλά είναι τα πιθανά σενάρια...αλλά θα πρέπει να αποδειχθεί ότι εσύ ήσουν εκείνος που ήγειρε τις παράνομες κατασκευές εάν , βεβαίως υπάρχουν τέτοιες...και εφ' όσον υπάρχουν, τότε είναι σίγουρο ότι θα έχουν όλα τα διαμερίσματα (μιας και συνήθως κατασκευάζονται ομοιόμορφα)...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ, τόσο τον pavlitakis, όσο και τον greece_gus για τις απαντήσεις-καθοδηγήσεις-συμβουλές.

Έχω ψάξει αρκετά στο ίντερνετ για νομοθεσίες και τέτοια και με βοήθησαν. Περισσότερο όμως με βοήθησαν οι δικές σας απαντήσεις, αφού με βάλατε σε ένα δρόμο.

 

Επισκέφτηκα σήμερα τη δ/νση υγιεινής, έκανα επώνυμη καταγγελία, μου έδωσαν αρ.πρωτοκ. και με διαβεβαίωσαν πως μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα θα έρθουν για έλεγχο και θα με ενημερώσουν με επιστολή τους, για το τι διαπίστωσαν, τι συστάσεις ή ποινές επέβαλλαν στον ταβερνιάρη και τι θα πρέπει να κάνω από εδώ και στο εξής. Επίσης μου ανέφεραν πως αν το κατάστημα-ψησταριά έχει πολεοδομικές παραβάσεις (πώς αλήθεια θα το κρίνουν αυτοί;), θα ενοχλήσουν και την πολεοδομία να λάβει θέση.

 

Αυτό που κατάλαβα-και φυσικά απ'όσα μου αναλύσατε- είναι πως θα πρέπει να προχωρήσω σε δικαστήριο προκειμένου να ησυχάσω, εκτός κι αν ο ταβερνιάρης συμμορφωθεί και διορθώσει τα αδιόρθωτα.

 

Κι αυτό το λέω επειδή κάποιοι εκ της πολεοδομίας, μου είπαν πως ο ταβερνιάρης είναι συγγενής με τον αντιπεριφερειάρχη και πως ότι κι αν κάνω δε θα καταφέρω τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

χαιρετω το κοσμο του thread

 

Στο θεμα. Το τελευταιο ετος εχει αναλαβει τη καθαριοτητα της πολυκατοικιας ιδιοκτητης διαμερισματος που μας εχει αφησει ικανοποιημενους με τη δουλεια που κανει (σε αντιθεση με τα διαφορα συνεργεια καθαρισμου που εχουν περασει).

Η αμοιβη του ατομου ειναι €100 / το μηνα.

Η εταιριων κοινοχρηστων ορθα με ενημερωσε πως δεν θα πρεπει να αναγραφω στην εκδοση των κοινοχρηστων καθαρισμος πολυκατοικιας για να μην βρω το μπελα μου.

Το αλλαξαμε σε "ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ -€100"

Προχθες με ενημερωσε η εταιρια κοινοχρηστων πως πλεον ακομα και για αυτη την αιτιολογια ενδεχεται να μου ζητησουν αποφαση γενικης συνελευσης που να δικαιολογει τετοιο εξοδο. Επισης με ενημερωσαν πως πλεον τους υποχρεωνουν να ζητανε απο τους πελατες τους ολες τις αποδειξεις απο τα εξοδα της πολυκατοικιας. Κανενα προβλημα σε αυτο περα απο τη καθαριστρια.

 

Εχεις κανεις καμια ιδεα τι να κανω?

 

Μια ιδεα ειναι το εργοσημο το οποιο μπορω να εκδιδω ηλεκτρονικα απο τη τραπεζα πειραιως. Το κακο ειναι πως το ατομο που καθαριζει θα παιρνει με το εργοσημο 100ευρω - κρατησεις = 65 ευρω (εαν δεν κανω λαθος).

Επισης το εργοσημο ζηταει στοιχεια εργοδοτη. Εδω ειναι το μεγαλυτερο κολλημα μου. Ως ιδιωτης, κωλύομαι να βαλω τα στοιχεια μου (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κτλ) ωστε να εκδοσω εργοσημο για να μην εχω καποιο προβλημα μελλοντικα.

 

Μια αλλα ιδεα ειναι να περναμε τα 100 ευρω του καθαρισμου ως εξοδα πολυκατοικιας και να μαζευουμε διαφορες αποδειξεις αλλα μαλλον αυτο φανταζει δυσκολο απο καποιο σημειο και μετα.

 

Ενα ακομα σεναριο ειναι να μην περναμε τα εξοδα καν στην εκδοση των κοινοχρηστων και να τα βγαζω ξεχωριστα για καθε διαμερισμα. Απλα εκει περιπλεκεται λιγο το πραγμα γιατι περα απο την ειδοποιηση των κοινοχρηστων θα βαζω και ενα επιπροσθετο ποσο για το καθαρισμο και θα το δινω με τη μορφη ξεχωριστης ειδοποιησης.

 

Οτι ιδεες εχετε ευπροσδεκτες. Απλα το ατομο που εχει αναλαβει το καθαρισμο ειναι δικο μας, ειναι τιμιο και ειναι αλλο πραγμα να εχεις ατομο που να νοιαζεται για τη πολυκατοικια και αλλο να υπαρχει ασχετο ατομο που στη τελικη κανει μισοδουλειες.

Link to comment
Share on other sites

Κι αυτό το λέω επειδή κάποιοι εκ της πολεοδομίας, μου είπαν πως ο ταβερνιάρης είναι συγγενής με τον αντιπεριφερειάρχη και πως ότι κι αν κάνω δε θα καταφέρω τίποτα.

 

Αν στο ειπαν αυτο....κερδισες.

Οπου το ακουσα ηταν απειλη της απελπισιας.

Εντιτ

Να αναφερεις στον αντινομαρχη αυτο που σου ειπαν και να τον ρωτησεις αν ισχυει αυτο.

Να μιλας μονο βασει της νομοθεσιας και προσπαθησε να μην φτασεις στο δικαστηριο.

Ακομα και αν χασεις και κατι.

Πιεσε οχι να κλεισει το μαγαζι, αλλα να επισκευασει οτι χρειαζεται για να μην σε ενοχλει πολυ.

 

Και διαβασμα...μολις τελειωσεις θα δωσεις εξετασεις για διπλωμα.

 

 

@CptBill

Δεν ειπες αν η αναθεση εγινε απο τη συνελευση κι αν ειναι ολοι ενημερωμενοι.

Μπορειτε να αποφασισετε οτι θα καθαριζετε μονοι σας και να βαζετε κατι ο καθενας για το ''φιλοδωρημα''

Edited by pavlitakis1
Link to comment
Share on other sites

.......

Κι αυτό το λέω επειδή κάποιοι εκ της πολεοδομίας, μου είπαν πως ο ταβερνιάρης είναι συγγενής με τον αντιπεριφερειάρχη και πως ότι κι αν κάνω δε θα καταφέρω τίποτα.

Τοτε,δεν εχεις παρα να πας απο μονος σου κατ'ευθειαν σ'αυτον,και να του το πεις στα ίσια.

Κοσμοτε,100Mbps.

Ηifiman HM801,Westone UM3X,Yuin PK1,Fischer Audio DBA-02,Koss Porta Pro,

JVC HAFX1X / HA-FX1X Xtreme Xplosives.

Link to comment
Share on other sites

 

 

@CptBill

Δεν ειπες αν η αναθεση εγινε απο τη συνελευση κι αν ειναι ολοι ενημερωμενοι.

Μπορειτε να αποφασισετε οτι θα καθαριζετε μονοι σας και να βαζετε κατι ο καθενας για το ''φιλοδωρημα''

 

Ναι σωστα, το ξεχασα. Η ιδιοκτητης και ατομο που καθαριζει εχει οριστει απο γενικη συνελευεση και ειναι ολοι συμφωνοι με την επιλογη του προσωπου.

Link to comment
Share on other sites

Ή θα αποκρύψετε παντελώς την δαπάνη καθαρισμού και θα την καταβάλλετε αφανώς, ή θα εκδίδει ο καθαριστής μία απόδειξη πληρωμής και λήψεως του ποσού αυτού με την αιτιολογία ότι '' έλαβον ποσόν....€ ως επιτηδευματίας καθαριστής''...τουλάχιστον να έχει εκείνος την ευθύνη και να μην ζητάει ασφάλιση κ.λ.π....
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας. Έχω μερικές ερωτήσεις γενικής φύσεως.

 

2. Όταν αναφερόμαστε σε 50%+1 για λήψη αποφάσεων σε τι αναφερόμαστε? Στο πλήθος των συμμετεχόντων μάλλον όχι. Στο ποσοστό ιδιοκτήσιων που πρεσβεύουν επί της συνολικής ιδιοκτησίας? Πρέπει να αναφέρεται κάτι στον κανονισμό για τις ψήφους στις συνελεύσεις ή υπολογίζονται βάσει των χιλιοστών της ιδιοκτησίας?

 

Επιπλέον, παίζει ρόλο αν σε μια πολυκατοικία υπάρχει "αέρας"? Γιατί τότε, τα χιλιοστά δεν έχουν εξαντληθεί, έχουν παρακρατηθεί κάποια για να δωθούν μελλοντικά αν ποτέ χτιστεί ο αέρας. Άρα, όποιος έχει τον "αέρα" έχει και ποσοστό ψήφων?

 

 

 

2.Η πλειοψηφία αφορά πάντοτε τα χιλιοστά των ψήφων τα οποία είναι ξεχωριστά από εκείνα της ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου..τα τελευταία εφαρμόζονται σε περίπτωση ελλείψεως των πρώτων..συνήθως προβλέπονται στον κανονισμό..

 

Ο αέρας αφορά παρακρατηθέντα χιλιοστά ιδιοκτησίας σε περίπτωση ανεγέρσεως νέων ορόφων, επομένως δεν έχει να κάνει με τα ποσοστά των ψήφων..κατά κανόνα προβλέπεται ότι σε περίπτωση υλοποιήσεως του δικαιώματος υψούν (αέρα) ο συνιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να αναπροσαρμόζει μονομερώς τα χιλιοστά των συνιδιοκτησιών ώστε να ισχύσει η αναλογικότητα των νέων χιλιοστών ...

 

 

 

greece_gus κοίταξα τον κανονισμό της πολυκατοικίας και οι ψήφοι των διαμερισμάτων αθροίζουν περίπου στο 700 τοις χιλίοις. Βασικά, στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας εκτός από τα διαμερίσματα υπάρχουν και 4 μαγαζιά στα οποία έχουν επιμεριστεί ποσοστά ψήφων και ποσοστά συμμετοχής στα κοινόχρηστα.

 

Προσέξτε τώρα:

Τα ποσοστά συμμετοχής στα κοινόχρηστα για τα διαμερίσματα αθροίζουν κανονικά στο 1.000 τοις χιλίοις, ενώ αν προσθέσουμε και τα ποσοστά που έχουν επιμεριστεί και στα μαγαζιά φτάνουμε στο παράλογο 1.200 τοις χιλίοις περίπου. [Μέχρι τώρα προφανώς τα μαγαζιά δεν πλήρωναν κοινόχρηστα ποτέ, παρά μόνο κάποιο μικρό ποσό αν επρόκειτο για απόφραξη αποχέτευσης]

Αντίθετα, όσον αφορά τα ποσοστά των ψήφων, αν αθροίσουμε μόνο τα διαμερίσματα παίρνουμε αποτέλεσμα περίπου 700 τοις χιλίοις, ενώ αν βάλουμε στο άθροισμα και τα μαγαζιά φτάνουμε στο 1.000 τοις χιλίοις.

 

Σας φαίνεται λογικό αυτό? Να έχουν δικαίωμα ψήφου μαγαζιά που δεν έχουν να κάνουν με την πολυκατοικία? Απλά τα δύο από τα 4 βλέπουν στον ακάλυπτο χώρο και μόνο αυτό. Καμιά άλλη σχέση με είσοδο πολυκατοικίας κλπ. Πως λοιπόν μπορούν λοιπόν να αποφασίσουν για δαπάνες θέρμανσης ή για ανελκυστήρα ή για την ανάθεση της διαχείρισης?

Πρέπει να καλούμε τους ιδιοκτήτες τους στις συνελεύσεις?

 

 

Και κάτι ακόμα: Για την ανάθεση της διαχείρισης σε εταιρεία, γίνεται με απλή πλειοψηφία ή με ομοφωνία?

Edited by Galois
Link to comment
Share on other sites

Ασφαλώς και δεν έχει λογική να καλούνται να ψηφίσουν ιδιοκτησίες που δεν συμμετέχουν σε δαπάνες..

 

Εφαρμόζουμε, λοιπόν τον κανονισμό : όλοι στις δαπάνες και όλοι στις συνελεύσεις..να ξέρεις ότι εάν δεν κληθεί κάποιος νομίμως στην Γ.Σ. έχει δικαίωμα να προσβάλλει τυχόν απόφαση που θα ληφθεί, ως άκυρη...

 

Αναφορικά με την ανάθεση σε τρίτον της διαχείρισης, ισχύει για τις αποφάσεις ό,τι προβλέπει ο κανονισμός..ομως: εάν προβλέπεται η υποχρεωτική διαχείριση ανά έτος υπό των συνιδιοκτητών, κανείς δεν μπορεί να με υποχρεώσει να πληρώνω σε τρίτον τα έξοδα διαχειρίσεως και αμφιβάλλω κατά πόσον είναι νόμιμη μία τέτοια απόφαση ακόμη και εάν έχει ληφθεί πλειοψηφικώς... σε περίπτωση, βεβαίως πλήρους διαφωνίας, διορίζει το δικαστήριο διαχειριστή επ' αμοιβή κατόπιν προσφυγής οιουδήποτε συνιδιοκτήτη..

 

Σημειώνω εδώ για πολλοστή φορά, ότι για να αλλάξει όρος του κανονισμού, χρειάζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, μεταγραφή ή εγγραφή στο αρμόδιο Υποθηκ/κείο ή Κτηματολογικό γραφείο και ομόφωνη απόφαση...

Link to comment
Share on other sites

Καμία αντίρρηση, όλοι στις συνελεύσεις και στις δαπάνες, αλλά όπως ανέφερα πριν, ο συγκεκριμένος κανονισμός είναι παράλογος. Τα ποσοστά των κοινοχρήστων αν βάλεις και τα μαγαζιά μεσα αθροίζουν στο 1.200 τοις χιλίοις. Και πως να βάλεις τα μαγαζιά να πληρώσουν για πράγματα που δεν χρησιμοποιούν?? Γιατί ούτε από τη ΔΕΗ της πολυκατοικίας επωφελούνται, ούτε από το ασανσέρ, ούτε από τα καλοριφέρ.

 

Το πιο σωστό κατά τη γνώμη μου είναι να μην υπάρχουν δικαιώματα ψήφου στα μαγαζιά! Δεν ξέρω τι να πω, εχετε ξανακούσει να κατέχουν μαγαζιά δικαίωμα ψήφου επί πολυκατοικίας?

Link to comment
Share on other sites

Και μιας και θυμήθηκα άλλες 2 ερωτήσεις, ας τις παραθέσω:

 

1. Αν ο κανονισμός επιμερίζει μόνο δαπάνες κοινοχρήστων και ανελκυστήρα και δεν έχει καμία πρόβλεψη για δαπάνες θέρμανσης (άρα επιμερίζονται βάσει δαπανών κοινοχρήστων), αυτό δεν είναι άδικο ή και καταχρηστικό για τους επάνω ορόφους? [το λέω επειδή διάβασα αλλού ότι λόγω απωλειών θέρμανσης, ο τελευταίος κι ο πρώτος όροφος πρέπει να έχουν έκπτωση στη θέρμανση]

Μπορούν να αρνηθούν να πληρώσουν την πληρωμή των δαπανών θέρμανσης (ως μεσω πίεσης, αφού στο τέλος θα τα πληρώσουν) και να απαιτήσουν να εκπονηθεί μελέτη θέρμανσης?

 

2. Αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν ορίζει αν επιτρέπεται ή όχι να χρησιμοποιηθεί (ή να ενοικιαστεί) μια ιδιοκτησία για επαγγελματική στέγη. Τότε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί (ή να ενοικιαστεί) ή όχι? Δηλαδή, ότι δεν απαγορεύεται τότε αυτόματα επιτρέπεται, ή πρέπει να αναφέρεται πως όντως μπορεί?

Κι αν μπορεί, η επαγγελματική στέγη που προφανώς συνεπάγεται κι αυξημένη κίνηση δεν πρέπει να επιβαρύνεται με μεγαλύτερα ποσοστά στα κοινόχρηστα?

Edited by Galois
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση


×
×
  • Create New...