Jump to content

Τι μουσική ακούνε... οι σκύλοι!


guru
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Οι σκύλοι ακούνε... μουσική

 

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου διαθέτει ξεχωριστή προσωπικότητα, ξέρει να μετρά και του αρέσει η κλασική μουσική

 

 

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι οι περίπου 300 ράτσες σκύλων που υπάρχουν σήμερα προήλθαν από μερικές δεκάδες γκρίζους λύκους που εξημερώθηκαν στην Ασία πριν από 100.000 χρόνια. «Πιστεύουμε ότι υπήρξαν μια σειρά περιπτώσεις εξημέρωσης στην Ανατολική Ασία. H εξημέρωση συνέβη πριν από τουλάχιστον 100.000 χρόνια, ενώ ως σήμερα πιστεύαμε ότι η εξημέρωση του σκύλου είχε γίνει πολύ αργότερα» αναφέρει η Νορίν Νούναν του Κολεγίου του Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα, η οποία μαζί με άλλους επιστήμονες μελετά τον σκύλο. Οι ερευνητές παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ενωσης για την Επιστημονική Πρόοδο (AAAS) που έγινε στο Σιάτλ την εβδομάδα που πέρασε. Σύμφωνα με γενετικές αναλύσεις σύγχρονων σκύλων, «υπήρξαν μόνο πέντε-έξι περιπτώσεις εξημέρωσης στην Ανατολική Ασία» επεσήμανε η Ντέμπορα Λιντς του Ινστιτούτου Κυνολογικών Μελετών του Οχάιο. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα σημερινά σκυλιά κατάγονται από μια μικρή μόνο ομάδα λύκων.

 

Οι έρευνες που αφορούν τον σκύλο θα μπορούσαν να προσφέρουν στοιχεία πολύτιμα και για την ιατρική. «Το γονιδίωμα του σκύλου μοιάζει με το ανθρώπινο περισσότερο από ό,τι το γονιδίωμα του ποντικού» εξηγεί ο Γκόρντον Λαρκ του Πανεπιστημίου της Γιούτας. Ο πρώτος γενετικός χάρτης για το κανίς δημοσιεύθηκε πέρυσι, ενώ ο αντίστοιχος χάρτης για το μπόξερ αναμένεται τον Απρίλιο.

 

Άλλη αμερικανική ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε πείραμα για να διαπιστώσει αν και τι είδους προσωπικότητα διαθέτουν τα σκυλιά. Το πείραμα έδειξε ότι τα σκυλιά όχι μόνο διαθέτουν προσωπικότητα αλλά πως σκύλοι ίδιας ράτσας μπορούν να διαφέρουν πολύ ως προσωπικότητες. H έρευνα έρχεται να καταρρίψει την αντίληψη ότι τα τετράποδα δεν διαθέτουν δική τους προσωπικότητα. Ορισμένοι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι οι ιδιοκτήτες που νομίζουν πως οι σκύλοι τους είναι ιδιαίτεροι στην πραγματικότητα προβάλλουν στα ζώα τα δικά τους προσωπικά χαρακτηριστικά και αυταπατώνται. Ο Σαν Γκόσλινγκ του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Οστιν και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να ελέγξουν αν αυτό αληθεύει. Ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες 78 σκύλων να βαθμολογήσουν τα ζώα τους σε τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τα οποία κυμαίνονται ανάμεσα σε δύο άκρα. Τα χαρακτηριστικά ήταν: ενεργητικότητα - νωθρότητα, στοργή - επιθετικότητα, νευρικότητα - ηρεμία και ευφυΐα - βλακεία.

 

Στη συνέχεια ερευνητές ζήτησαν από αγνώστους να παρακολουθήσουν τα ίδια σκυλιά να επιδίδονται σε διάφορες δραστηριότητες στο τοπικό πάρκο και να τα βαθμολογήσουν για τα ίδια χαρακτηριστικά. H ευφυΐα, π.χ., εκτιμήθηκε με βάση τις προσπάθειες των σκύλων να πιάσουν έναν μεζέ που είχε τοποθετηθεί σε ένα αναποδογυρισμένο φλιτζάνι. Μέτρο νευρικότητας ήταν η αντίδραση κάθε ζώου καθώς έβλεπε το αφεντικό του να απομακρύνεται μαζί με κάποιον άλλον σκύλο.

 

Διαπιστώθηκε ότι οι βαθμολογίες των ιδιοκτητών και των αγνώστων στατιστικά συνέπιπταν, γεγονός που υποδεικνύει ότι η προσωπικότητα είναι αληθινή και όχι αποκύημα της φαντασίας των ιδιοκτητών.

 

Ο χαρακτήρας παρουσίαζε μεγάλες διακυμάνσεις ακόμη και σε μέλη της ίδιας ράτσας. Ορισμένα πιτ μπουλ, π.χ., ήταν επιθετικά ενώ άλλα όχι.

 

Άλλη ερευνητική μελέτη που παρουσιάστηκε πριν από λίγο καιρό ήρθε να αποδείξει πως όχι μόνο τα αξιαγάπητα τετράποδα μπορούν να μετρούν αλλά διαθέτουν και την ικανότητα να διαβιβάζουν διαφορετικά μηνύματα με την οξύτητα και τον ρυθμό των γαβγισμάτων τους!

 

«Οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι το γάβγισμα των σκύλων ήταν απλώς ένας τρόπος για να τραβάνε την προσοχή. Τώρα όμως μια νέα μελέτη έρχεται να υποστηρίξει ότι ο κάθε σκύλος έχει συγκεκριμένα γαβγίσματα με ένα φάσμα νοημάτων» αναφέρεται στα συμπεράσματα της σχετικής μελέτης που διενήργησαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνιας. H πανεπιστημιακός Σοφία Γινγκ, η οποία ειδικεύεται στη συμπεριφορά των ζώων, εξηγεί ότι οι σκύλοι συνήθως χρησιμοποιούν μεμονωμένα γαβγίσματα με οξύ τόνο όταν έχουν αποχωριστεί τα αφεντικά τους· ένα πιο χαμηλό, σκληρό και δυνατό γάβγισμα όταν πλησιάζουν ξένοι ή όταν χτυπάει το κουδούνι της πόρτας. Τα παιχνιδιάρικα γαβγίσματα είναι σε υψηλό τόνο και σε ακανόνιστα διαστήματα. Τα σκυλιά γνωρίζουν επίσης πότε τους δίνουν λιγότερες λιχουδιές καθώς φέρεται ότι διαθέτουν μια θεμελιώδη ικανότητα αρίθμησης χάρη στην οποία μπορούν να ξεχωρίζουν πότε ένας σωρός αντικειμένων είναι μεγαλύτερος από έναν άλλον. H έρευνα διευκρινίζει ωστόσο ότι «για να καταφέρει να μετρήσει ένα ζώο πρέπει να καταλαβαίνει ότι κάθε αντικείμενο σε μια ομάδα ανταποκρίνεται σε έναν και μόνο αριθμό και ότι ο τελευταίος αριθμός μιας ακολουθίας αντιπροσωπεύει τον συνολικό αριθμό των αντικειμένων». Ο Ρόμπερτ Γιανγκ του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μίνας Γκεράις στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας δοκίμασε τη θεωρία σε 11 ημίαιμους σκύλους δίνοντάς τους λιχουδιές για τετράποδα. Οι σκύλοι έβλεπαν τα... κεράσματα και μετά μια οθόνη κατέβαινε και οι λιχουδιές είτε έμεναν όπως ήταν είτε προστίθεντο μερικές ή αφαιρούνταν.

 

Όταν μια λιχουδιά είχε προστεθεί ή αφαιρεθεί, οι σκύλοι κοιτούσαν τα κεράσματα για πολύ περισσότερο χρόνο απ' ό,τι όταν οι λιχουδιές είχαν μείνει ανέπαφες - πιθανόν επειδή είχαν κάνει τους... υπολογισμούς τους και οι αριθμοί δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες τους.

 

 

Μπαχ, Βιβάλντι, Μότσαρτ στο top 10

 

Απόλυτοι λάτρεις της κλασικής μουσικής αποδεικνύονται οι σκύλοι καθώς, όταν «ρωτήθηκαν» από τους επιστήμονες, δεν απάντησαν απλώς καταφατικά στην ερώτηση αλλά παρέδωσαν και το top 10 των προτιμήσεών τους με τους Μπαχ, Βιβάλντι και Μότσαρτ να βρίσκονται στην κορυφή των μουσικών προτιμήσεών τους. Οι σκύλοι φαίνεται ότι δεν αντέχουν καθόλου τη χέβι μέταλ μουσική, ενώ η ποπ και η ρέγκε τους αφήνουν αδιάφορους. Στο παρελθόν έχουν γίνει πολυάριθμες μελέτες οι οποίες έχουν δείξει ότι τα ζώα έχουν μουσικές προτιμήσεις. Π.χ., έχει αποδειχθεί ότι οι αγελάδες παράγουν περισσότερο γάλα υπό τους ήχους απαλής μουσικής ή ότι αυξάνεται η παραγωγή αβγών στις κότες που ακούνε ραδιόφωνο.

 

Ήταν όμως η πρώτη φορά που έγιναν αντικείμενο διερεύνησης οι μουσικές προτιμήσεις των σκύλων. Την έρευνα διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Queens στο Μπέλφαστ. Πενήντα σκύλοι πέρασαν αρκετές ημέρες ακούγοντας από Metallica, Μπρίτνεϊ Σπίαρς, Ρόμπι Γουίλιαμς και Μπομπ Μάρλεϊ ως τις «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι.

 

H έρευνα έδειξε ότι οι σκύλοι τάσσονται σαφώς υπέρ της κλασικής μουσικής καθώς υπό τους ήχους των Μπαχ, Βιβάλντι και Μότσαρτ επέδειξαν την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά τους: ευεξία, ελάχιστο ως καθόλου γάβγισμα, χαλάρωση και ανάπαυση. Αντιθέτως, οι σκύλοι δεν βρήκαν καθόλου ευχάριστους τους ήχους της χέβι μέταλ μουσικής αφού στο άκουσμα των Metallica έκαναν τον περισσότερο θόρυβο, ήταν ανήσυχοι και υπερκινητικοί. Ούτε όμως η ποπ και η ρέγκε μουσική φαίνεται να τους συγκίνησαν αφού χαρακτηριστικοί εκπρόσωποί τους όπως η Μπ. Σπίαρς, ο Ρόμπι Γουίλιαμς και ο Μπομπ Μάρλεϊ δεν κατόρθωσαν να κερδίσουν την προτίμηση των 50 «επίλεκτων» τετράποδων που έμειναν απαθέστατοι στο άκουσμά τους. Σύμφωνα με τους επικεφαλής των σχετικών ερευνών για τη συσχέτιση μεταξύ μουσικής και συμπεριφοράς των σκύλων, οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες όχι μόνο για τους κατόχους τους αλλά και για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων μικρών ζώων καθώς αμφότεροι έχουν πλέον έχουν στη διάθεσή τους ένα αδιαμφισβήτητο «όπλο» για να διατηρούν την ηρεμία και την ευεξία των τετραπόδων.

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

 

http://tovima.dolnet.gr/data/D2004/D0222/v1reh3a.gif

ΤΟ ΒΗΜΑ, φύλλο Κυριακής 22/02/2004

http://briefcase.pathfinder.gr/download/guru7/36824/444282/0/logo_mini.jpg

 

Γιάννης Πετρίδης (Δευτέρα – Παρασκευή, 16:00–17:00, ΝΕΤ 105,8, 17:10–18:10+ Τρίτο Πρόγραμμα)

Πάνος Χρυσοστόμου (Δευτέρα – Πέμπτη, 21:00–22:00, Δεύτερο Πρόγραμμα)

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα... Πολύ καλό και χρήσιμο για ορισμένες περιπτώσεις όπου θες να ησυχάσεις από γαβγίσμτα του σκύλου του γείτονα (παθών)!

Όμως αντε τώρα να βγάλεις τις "4 εποχές" σε σκυλάδικο :lol:

http://www.danasoft.com/sig/sigmacom.jpg
Link to comment
Share on other sites

Όμως αντε τώρα να βγάλεις τις "4 εποχές" σε σκυλάδικο

 

Giati de rotas emena :D Oti 8eleis mporo na sto metatrepso se skyladiko :p Basika ti fouga katafera kai tis alaksa ta fota :) Agnoristi egine :)

Σαν θα πεθάνω βάλτε μου,το κινητό στ'αυτάκι,για να μιλάω στα βαθιά με κανα πιπινάκι!

 

Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16,3 KBytes.

Link to comment
Share on other sites

Ego pali den exo skilo alla an eixa 8a ton ebaza ston sosto dromo tou skyladikou :p

Σαν θα πεθάνω βάλτε μου,το κινητό στ'αυτάκι,για να μιλάω στα βαθιά με κανα πιπινάκι!

 

Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16,3 KBytes.

Link to comment
Share on other sites

καλα και τα γατια τριγυρω δεν θα παραπονιουνται μετα???

http://tbn0.google.com/images?q=tbn:lEYIzMDZH05CHM:http://www.boston.com/ae/movies/blog/surfer.gif

 

SuRf to the EdGe!!!!

Link to comment
Share on other sites

Εμένα η γάτα μου ακούει radiohead κι όταν είναι στα κέφια της Muse!!!

 

Όταν της βάζω Iron Maiden..... σηκώνεται και φεύγει!!! :lol:

Albert Einstein : "Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." :!: :)

 

<-><-><-><-><->

This signature is protected by Norton AntiVirus 2005 :cool:

Link to comment
Share on other sites

emena o skulos moy akouei oti kai to afentiko tou dld ego...

 

pantos exo parathrhsei mia idieterh sympa8eia pros ton ploutarxo(h mana mou ftaei!!!) :)

:love:Μη με αγγίζεις....Κάνω *ΤΖΙΖ*
Link to comment
Share on other sites

Εμενα δεν ακουει τιποτα γιατι δεν εχω σκυλο! Ο πατερας μου εχει και απο οτι εχω καταλαβει γουσταρει jazz-blues!!!
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
εμένα ο σκύλος μου: who let the dogs out(όταν θέλει βόλτα το βάζει διαπασόν) και το απόλυτο σκυλοάσμα "ο σκύλος μου είναι γκαίη(sic)" :lol: :lol: :lol:

Why men wear clothes:

http://img78.photobucket.com/albums/v296/_osse_/16a.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...